Меркел към Борисов и Заев: Разберете се!

Най-четени

Една 15-годишна лъжа: Как разбрахме, че магистрала „Струма“ не е магистрала

Често през годините двама бивши премиери на България – Сергей Станишев и Бойко Борисов, са се опитвали да се отличат един...

На изпроводяк: Служебното правителство одобри 490 лв. минимална пенсия и 710 лв. минимална заплата

Служебният финансов министър Валери Белчев изненадващо обяви, че е направил проектобюджет за 2022 г. с по-големи размери на минималната работна...

След позорните изборни резултати сценаристи масово бягат от Слави

Филип Станев и Ивайло Вълчев ще се оттеглят от ръководството на „Има такъв народ“. Двамата бяха сред учредителите на...

Два документа бяха подписани в рамките на Срещата на върха по Берлинския процес за Западните Балкани, която се проведе днес в София, под председателството на премиерите на България и Северна Македония: Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред.

Бойко Борисов, който излезе от карантина и Зоран Заев, който пристигна лично от Скопие заради това, участваха на живо в разговора заедно с лидерите на Западните Балкани, Ангела Меркал, Еманюел Макрон, Джузепе Конте и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, които се включиха онлайн.

Двата документа се оценяват като са сериозен успех за съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз, съобщиха от правителствения пресцентър.

След срещата Борисов, Заев и Меркел дадоха онлайн брифинг.

„Изключително доволен съм, че подписахме софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани – заедно действаме по европейски“, заяви българският премиер.

„В тази среща носталгията ме обхвана, защото само преди една година по време на нашето председателство канцлерът на Германия, президентът на Франция, премиерът на Великобритания, всички президенти от Балканите, всички лидери до един, дойдохме, обединихме се и дадохме перспективата за Балканите като цяло, не само за Западните.Изключително благодарен и доволен съм от колегите, че се съгласиха да подпишем софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани“, заяви Борисов и благодари за това, че заедно действат по европейски.

„Декларацията за общ регионален пазар – също наша идея и мечта“, добави той.
Той уточни, че по този начин 20-милионното население на Балканите ще бъде с много по-високи доходи и ще остане в този регион.

„На днешната среща имахме възможността да обсъдим ключовите стратегически насоки за региона и визията за екшън план за общ регионален пазар и зелен дневен ред за Западните Балкани. Подписването на двете декларации ще засили икономическия растеж и развитието на региона, а също така ще обърне вниманието към някои от свързаните с това проблеми на околната среда и здравеопазването, като ще предложи и голям потенциал за разкриване на нови работни места, както и за регионалното споразумение за пътуване с лични карти“, заяви на свой ред Заев.

Анкела Меркел заяви:

„Тази среща се проведе при много трудни обстоятелства. Имам представа къде сте, защото си спомням, когато аз бях в София. Поздравявам ви за прогреса, който сте постигнали, въпреки, че срещата се провежда в тези трудни времена“.

Тя подчерта, че общият пазар е изключително важен, а климатичните промени са едно от предизвикателствата, което стои пред нас, въпреки пандемията и изрази задоволството си, че Северна Македония и България са постигнали споразумение и около зелените политики.

Меркел отбеляза, че не трябва да забравяме, че освен предизвикателствата на COVID-19, климатичните промени остават важен въпрос.

„Показвате, че виждате тази отговорност“, коментира тя и окуражи всички страни от Западните Балкани да насърчават и сътрудничеството в областта на науката.

Канцлерът покани двамата премиери в Берлин догодина и изрази надежда, че ще могат да се срещнат лятото.

„Много е важно да се разбирате в името на бъдещето на региона“, обърна се към Борисов и Заев Меркел, след като засега България блокира Северна Македония за влизането ѝ в ЕС, макар този въпрос да не бе сред обсъжданите по време на срещата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Една 15-годишна лъжа: Как разбрахме, че магистрала „Струма“ не е магистрала

Често през годините двама бивши премиери на България – Сергей Станишев и Бойко Борисов, са се опитвали да се отличат един...

На изпроводяк: Служебното правителство одобри 490 лв. минимална пенсия и 710 лв. минимална заплата

Служебният финансов министър Валери Белчев изненадващо обяви, че е направил проектобюджет за 2022 г. с по-големи размери на минималната работна заплата, детските месечни надбавки, парите...

След позорните изборни резултати сценаристи масово бягат от Слави

Филип Станев и Ивайло Вълчев ще се оттеглят от ръководството на „Има такъв народ“. Двамата бяха сред учредителите на формацията. Вълчев е заместник-председател заедно...

„Продължаваме промяната“ с реверанс към Радев: И стари, и нови министри влизат в новия кабинет (кои са те)

През тази седмица се очаква да започнат разговорите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет. Преговорите на експертно ниво приключиха. Бяха обсъдени политиките в...

Лобизъм завладя Министерство на правосъдието – кой за кого кадрува

Ако се питате на какво се дължи досадният маратон с медийни изяви на актуалния служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев от края на миналата...

Вижте още