Конспирации застрашават ваксината срещу COVID-19

Най-четени

Навални контраатакува с антикорупционно разследване за „двореца на Путин“ (Видео)

Руският опозиционер Алексей Навални публикува днес, два дни след задържането си, разследване, което според него доказва, че Владимир Путин...

Българската ваксина очаква разрешение за тестване върху животни

"Досега никога не е имало такава масова имунизация в световен план и е нормално да има странични реакции при...

Димитър Илиев е Футболист номер 1 на България за 2020

Нападателят на Локомотив Пловдив и българския национален отбор Димитър Илиев бе обявен за Футболист на годината на България за...

Теориите на конспирация за ваксините срещу COVID-19 играят „огромна роля“ в социалните мрежи, подсилвани отчасти заради липсата на надеждна информация, което може да застраши тяхната ефикасност. Това предупреди неправителствена организация, специализирана в дезинформацията, съобщава „Франс прес“.

„Когато хората не могат лесно да получат достъп до надеждна информация относно ваксините и когато недоверието към действащи лица и институции, свързани с ваксините, е високо, дезинформационните разкази се наместват, за да запълнят вакуума“, се казва в доклада на First Draft.

„Достигнахме ключов и свръхчувствителен кръстопът, където нарастващите нива скептицизъм към ваксините може не само да застраши ефективността на потенциалната COVID-19 ваксина, но и изобщо на ваксините“, предупреждават от неправителствената организация.

Групата е събрала милиони публикации от „Туитър“, „Инстаграм“ и „Фейсбук“, които са включвали думите „ваксина“ или „ваксинация“ на английски, испански и френски език в продължение на три месеца от средата на юни.

След това изследователите са ги ограничили до 1200 от най-популярните публикации.

Две теми бяха доминиращи – тези, които се позоваваха на „политическите и икономическите мотиви“, стоящи зад ваксините, и тези, отнасящи се до тяхната безопасност и необходимост.

„Теориите за конспирация относно ваксините като цяло и ваксината Covid-19 изрично играят огромна роля в социалните медии, особено във франкофонските пространства“, заключава групата, която е основана през 2015 г. и се счита за орган за дезинформация.

Много публикации свързват ваксините с конспиративни теории като убеждението, че бъдещ изстрел на Covid-19 ще бъде използван за микрочипване на индивиди и за разработване на системи за масово проследяване на населението.

Теориите за конспирация се подхранват и от липсата на информация за съставките на ваксината например, или от нови технологии като „пратеник РНК“ (mRNA) зад ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, която обяви тази седмица, че е 90 процента ефективна.

Тази иновативна техника се използва от други разработчици на ваксини като американската биотехнологична компания Moderna.

„Някои публикации твърдяха, че новата потенциална ваксина Covid-19 на Moderna ще промени ДНК на хората, а някои публикации представят mRNA ваксината като окончателна бъдеща ваксина Covid-19 или дискредитират всички бъдещи ваксини Covid-19“, се казва в първия проект.

„Други дори свързват ваксините и иРНК ваксините на Moderna като цяло с насочени усилия за обезлюдяване или злонамерени човешки инженерни програми.“

НПО отбеляза, че проблемите с ваксините обединяват широк кръг от различни общности, включително либертарианци, анти-вакссери, групи от Ню Ейдж и привърженици на QAnon.

Той препоръчва надеждни източници на новини, мониторинг на социални медии и изследователски организации си сътрудничат, за да идентифицират и да се справят с липсата на данни, но също така да се избегне прекомерното предоставяне на информация по дадена тема, което „често води до объркване и в крайна сметка избягване на новини“.

„Трябва да намерим начин да признаем несигурността и страховете на хората, вместо да ги уволняваме, и да изградим мостове между здравните експерти и колебливите ваксини“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Навални контраатакува с антикорупционно разследване за „двореца на Путин“ (Видео)

Руският опозиционер Алексей Навални публикува днес, два дни след задържането си, разследване, което според него доказва, че Владимир Путин...

Българската ваксина очаква разрешение за тестване върху животни

"Досега никога не е имало такава масова имунизация в световен план и е нормално да има странични реакции при малък процент от ваксинираните". Така проф....

Димитър Илиев е Футболист номер 1 на България за 2020

Нападателят на Локомотив Пловдив и българския национален отбор Димитър Илиев бе обявен за Футболист на годината на България за втори пореден път. 32-годишният Илиев...

Европлетки по време на дебат в ЕП (Видео)

Забавен момент хванаха фотографите, които отразяват днешната пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон извади плетката си и започна...

Родители на болни деца алармират за измама с дарителски сметки

Родители сигнализираха за измама с дарителски кампании за болни деца. Те разказват, че в последните дни са открили няколко Facebook страници за набиране на...

Вижте още