Нинова: Ковид кризата ще задълбочи неравенствата и бедността

Най-четени

Акад. Богдан Петрунов: Не се успокоявайте от голямото количество антитела

Имунологът Акад. Богдан Петрунов обясни пред БНТ, че имунитетът се гради не само на база антителата, а основно на...

Тръм поиска ваксина срещу ковид да носи неговото име

Бившият американски президент Доналд Тръмп е припомнил своя принос в борбата с ковид по време на вечеря за спонсори...

Отново отложиха премиерата на “Топ Гън: Маверик”

Премиерата на филма "Топ Гън: Маверик" се отлага за 19 ноември, съобщава на сайта си Парамаунт Пикчърс. "Лентата с участието...

В Народното събрание Корнелия Нинова изказа мотивите си за предложените от БСП сериозни промени в данъчната и социална политика в България. Тя изложи аргументите си за тези изменения в страницата си във Фейсбук.
„Безспорно в дебата за плосък или прогресивен данък има идеологически спор – лява или дясна политика е това. Имаме и от години политически спор ГЕРБ-БСП, защото ние за четвърти път в този мандат внасяме тези предложения и винаги спорим с вас политически.
Този въпрос, освен идеологически и политически, е преди всичко държавнически, ако гледаме на него през големия въпрос за неравенствата и бедността.
Неравенствата и бедността са бич за всяко управление. България сме на първо място по неравенство в Европейския съюз. В заключителното изявление на МВФ, след редовната му мисия в България тази година, се препоръча борбата с неравенството като един от основните проблеми за България. Кризата с Ковид-19 и последващата икономическа и социална криза ще задълбочават неравенствата и бедността.
В свой доклад от тази година Световната банка отбелязва: „Пандемията направи бедните още по-бедни“.
Как стои този въпрос с неравенствата и бедността в България и може ли той да бъде решаван и през данъчна и социална политика“, пита лидерът на Столетницата.
Според Нинова през 2019 г. 1 милион 586 хиляди българи са живели под прага на бедност и са нараснали спрямо предходната 2018 г. с 0,6 %.
Лидерът на БСП продължава: „БНБ – може би един от най-сериозните източници в България, казва, че от март насам са се появили 146 сметки в банките с над 1 милион лева. Изводът е, че в пандемия България произвежда по 24 милионери на месец. През 2008 година те са били 98, през 2019 – 900, а сега – 1070 до септември.
В същото време, най-малките влогове, до 1000 лева, които са масовите на българския народ, намаляват трайно, според извода на БНБ. Средните влогове до 5000 лева намаляват плавно, но постоянно.
Обяснението на банкерите и икономистите е, че заради намаляващите им доходи, хората си помагат със спестени пари. Изводът им е – това, че малките депозити намаляват, а най-големите растат три пъти от средното е сигнал за растящо неравенство на доходите в България.
Нинова предложи няколко начина за преодоляване социалното неравенство и бедността:
 -отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен такъв за доходите на физическите лица, корпоративният да не се пипа.
 -освобождаване на млади работещи хора до 26 години от данък върху дохода на физическите лица – т.е. тези младежи, до 26 години, да не плащат такъв данък. Това са 614 613 души.
 -семейно подоходно облагане, което означава, че за всяко работещо семейство, внасяло си осигуровките в последните 12 месеца, ще има по 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете. Това са 1 250 000 деца.
 – безплатни лекарства за деца до 14 години – това са 1 020 000 деца, което  ще струва на държавата 1,7 млрд. лв.
На финала на своето изложение Нинова призова:
„Хора, не се лъжете, с нашите пари се купува лично оцеляване.
Изборът днес е – личната власт на един човек или грижата за близо 5 млн. българи.
Ние предлагаме второто – грижата за хората.
Ако сте държавници, а не мандатници, подкрепете тези предложения“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Акад. Богдан Петрунов: Не се успокоявайте от голямото количество антитела

Имунологът Акад. Богдан Петрунов обясни пред БНТ, че имунитетът се гради не само на база антителата, а основно на...

Тръм поиска ваксина срещу ковид да носи неговото име

Бившият американски президент Доналд Тръмп е припомнил своя принос в борбата с ковид по време на вечеря за спонсори на Републиканската партия. Според присъствали...

Отново отложиха премиерата на “Топ Гън: Маверик”

Премиерата на филма "Топ Гън: Маверик" се отлага за 19 ноември, съобщава на сайта си Парамаунт Пикчърс. "Лентата с участието на Том Круз в главната...

Поскъпнаха такситата в София

Ако използвате таксиметрови услуги в столицата, може да останете неприятно изненадани. Почти всички таксиметрови компании в София вече са актуализирали цените си, а причината...

Изригване на вулкан остави карибски остров без ток и вода

Карибският остров Сейнт Винсент остана без ток и вода след ново мощно изригване на вулкан. Служители на спешните служби описват острова като бойно поле...

Вижте още