Манолова: Болна е държава, в която за хората няма линейки, а Борисов се разхожда с джипа

Най-четени

Тръм поиска ваксина срещу ковид да носи неговото име

Бившият американски президент Доналд Тръмп е припомнил своя принос в борбата с ковид по време на вечеря за спонсори...

Отново отложиха премиерата на “Топ Гън: Маверик”

Премиерата на филма "Топ Гън: Маверик" се отлага за 19 ноември, съобщава на сайта си Парамаунт Пикчърс. "Лентата с участието...

Поскъпнаха такситата в София

Ако използвате таксиметрови услуги в столицата, може да останете неприятно изненадани. Почти всички таксиметрови компании в София вече са...

Българите са най-бедните и най-болните в Европа и отговорността за това е 11-годишното управление на ГЕРБ и Борисов. В момента хората се страхуват за живота и здравето си и на своите близки, защото в здравната система е хаос. Държавата и правителството на Бойко Борисов свириха „отбой“ и оставиха хората сами да търсят линейка, болнично легло, лекар, пари за PCR тестове, обдишващи апарати и кръвна плазма във Фейсбук. Хаосът в системата причини смъртта на двама души на стълбите на болница в Пловдив. Това заяви Мая Манолова в интервю за казанлъшкият вестник „Долина“. Според нея хората се страхуват и дали няма да загубят работата си, ако държавата отново бъде затворена или ако се разболеят.

– „Болна” ли е управата на държавата и българските политици според Вас?

– В момента в България има две картини – хората, които умират на стълбите на болницата без медицинска помощ и Борисов в джипа, който показва пътната маркировка. „Болна“ е държава, в която хората умират от COVID-19 заради хаоса в системата, но в парламента се приемат промени в законодателството, с които се работи „срещу“ обикновения български гражданин и в полза на властта. През изминалата седмица се приеха две промени в Закона за ДДС. Депутатите позволиха на държавни служители да са в бордове на държавни и общински предприятия и да взимат десетки хиляди лева бонуси за това. Развързаха и ръцете на фирмите за бързи кредити. Сега те ще имат право да определят неустойки, които да са два пъти колкото размера на дълга. Тоест, ако се изтеглят 1000 лв., кредитополучателят ще върне 4000 лв., след като се начислят годишен процент за разходите, такси за извънсъдебно събиране и за тормоз по телефона. Партийната субсидия е 8 лева на глас, депутатите, министрите, премиерът и президентът си увеличават заплатите, властта живее добре и за тях има линейки и болници. С промени в Закона за ВиК искат да увеличат и цената на водата, като въведат три такси достъп, които не са обвързани със социалната поносимост и национализират общинските ВиК-дружества.

– Каква е рецептата за оздравяване на общество и държава според Изправи се.БГ?

– Един от принципите на партньорската мрежа „Изправи се.БГ“ е достъпно здравеопазване без доплащане за всеки. Ние имаме рецептата за справянето със здравната криза, но „аптекарят“ Борисов не може да я напише. Вече каквото и да направи, хората не му вярват. В момента неговите действия са продиктувани не от експерти, а от предстоящите парламентарни избори. От март месец ние настояваме за безплатни PCR тестове за всеки, който има нужда. Едно четиричленно семейство не може да си позволи близо 500 лв. за PCR тестове. Настояваме държавата да командирова държавните служители в РЗИ, за да им помогнат с изпращането на инструкции и карантинирането на заразените и контактните лица. В противен случай се обезсмисля тестването. В момента има 26 хил. свободни болнични легла, които не могат да се използват заради административни пречки. Нека се използват за лечение на COVID-19 болни. Леглата обаче не лекуват сами, затова властта да направи необходимите законодателни промени, така че медицинските специалисти да могат да работят на повече от един трудов договор. Личните лекари и други специалисти, както и хората на първа линия, да бъдат адекватно стимулирани финансово, за да се включат в борбата с коронавируса. Клиничните пътеки за COVID-19 и за пневмония да бъдат увеличени, тъй като в момента 1200 лв. за коронавирус и 700 лв. за пневмония са крайно недостатъчни. Има милиони левове излишък в НЗОК. Нека стигнат до гражданите, а не до приятелския кръг на Борисов.

– г-жо Манолова, Изправи се.БГ се бори за доверието на българския народ и правейки заявки за влизане и участие в политика, какво предлагате на избирателя?

– За „Изправи се.БГ“ пред скоби е увеличаването на доходите на българските граждани. Минималният месечен доход за работещ човек да стане 1000 лв. чрез гъвкаво работно време и въвеждане на минимална почасова ставка. Преизчисляване на всички пенсии на база осигурителния доход от 2017 – 2018 г. Пари в държавата има, след като се дават 1 млрд. лв. за ВиК-холдинг, 500 млн. лв. за ремонт на язовири, който не се извършва, а бюджетът се актуализира с 1,7 млрд. лв. за асфалт, които ще са разпределени на приближените до Борисов и властта фирми. Държавата да подкрепи бизнеса чрез данъчни стимули, олекотяване на административните изисквания и реална финансова подкрепа.

Ще направим ревизия на управлението на Борисов – на премиера, изпълнителната власт, институциите и държавните дружества. Ревизия на всички големи обществени поръчки, които са стигнали до приятелския кръг на Борисов, на знаковите сделки от прехода. Ще направим ревизия и къде са похарчените милиарди под претекст за борба с COVID-19, а на деветия месец от кризата се купуват едва 17 нови линейки. В същото време три медицински сестри си делят 1000 лв. помежду си, че са на първа линия.

И като заговорихме за избори – Изправи се.БГ ще влезе ли в предизборни или следизборни коалиции – с кого и на каква цена?

– На предстоящите парламентарни избори „Изправи се.БГ“ ще се яви с партньорска мрежа, която включва граждански организации и сдружения, инициативни комитети с различни каузи, експерти и няколко партии – ДБГ, „Волт“, Земеделски народен съюз, социалдемократи, движение „ДНЕС“, Нова алтернатива и движението на Татяна Дончева. Партньорската мрежа е отворен формат, не партия или лидерска структура, в която могат да се включат партии и формации, които не олицетворяват статуквото. „Изправи се.БГ“ няма да се коалира с ГЕРБ и скрития им коалиционен партньор ДПС, както и с Обединени патриоти, които са присъдружната партия, така че Борисов да развива корупцията.

г-жо Манолова, в качеството ви на Омбудсман вие сте посещавали Казанлък – какво мислите за града? Липсва ли му нещо? Как Ви изглежда отстрани?

– Казанлък е прекрасен град, със страхотна природа, но и тук хората имат проблеми с доходите и със здравеопазването. И в Казанлък, като в много други градове, младите хора отиват да работят в по-големи градове, в София или в чужбина, защото 600 -700 лв. заплата са недостатъчни за живот. Затова за „Изправи се.БГ“ пред скоби е увеличаването на доходите, за да няма обезлюдяване на малките населени места.

Лесно ли е България да се Изправи…

– Не е лесно, въпреки че гражданите осъзнават, че е необходима промяна. Хората по места се страхуват да не изгубят хляба си, особено в условията на криза от втората вълна на COVID-19. Гражданите и много бизнеси биват мачкани, притискани, изнудвани, репресирани. Страхуват се, че ще изгубят работата си и че бизнесът фалира заради липсата на подкрепа от държавата. Тази власт обаче трябва да си тръгне, защото за 11 години не се справи нито с повишаването на доходите, нито с корупцията, нито със социалната справедливост. Държавата е опънала чадър над икономически силните и корупцията е единствената работеща система. На хората обаче им писна и доказателство за това са над 120 дни антиправителствени протести. Следващите, които дойдат на власт, трябва да знаят, че ако се опитат да управляват като Борисов ще бъдат изгонени с камъни не за 120 дни, а за 11 дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Тръм поиска ваксина срещу ковид да носи неговото име

Бившият американски президент Доналд Тръмп е припомнил своя принос в борбата с ковид по време на вечеря за спонсори...

Отново отложиха премиерата на “Топ Гън: Маверик”

Премиерата на филма "Топ Гън: Маверик" се отлага за 19 ноември, съобщава на сайта си Парамаунт Пикчърс. "Лентата с участието на Том Круз в главната...

Поскъпнаха такситата в София

Ако използвате таксиметрови услуги в столицата, може да останете неприятно изненадани. Почти всички таксиметрови компании в София вече са актуализирали цените си, а причината...

Изригване на вулкан остави карибски остров без ток и вода

Карибският остров Сейнт Винсент остана без ток и вода след ново мощно изригване на вулкан. Служители на спешните служби описват острова като бойно поле...

Меркел отказа да се ваксинира с АстраЗенека

Канцлерът Ангела Меркел е отменила регистрацията си за ваксинация срещу COVID-19 пише в. Билд. Според изданието Меркел е имала насрочена дата за ваксинация на 11...

Вижте още