Парламентът отхвърли покупката на два медицински вертолета

Най-четени

Пред фалит: Търговци искат отваряне веднага, за да се спаси каквото е оцеляло

Търговски обекти, затворени заради противоепидемичните мерки, настояват да заработят веднага, дори с цената на по-малко работни дни и ограничено...

Живот след смъртта: Млад мъж стана донор и спаси три живота

За пръв път у нас трима души получиха шанс за нов живот след успешни трансплатанции в болница "Лозенец". Един...

Лекар: Тече операция „Пунта Мара“ сред учителите

"Тече операция "Пунта Мара" сред учителите. Какво се цели с това антигенно изследване? Дали са болни от Ковид в...

Парламентът е отхвърлил предложение на опозицията за отделяне на 25 млн. лева за покупка на два медицински вертолета. Това е станало вчера, 25 ноември 2020 г., по време на гласуването на държавния бюджет за 2020 г.

Предложението е дошло от депутата от БСП Дора Янкова и е било внесено на 13 ноември. В него се предлага да се направи капиталов разход в бюджета на здравното министерство за закупуването на два вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха и реакции при кризи. Освен машините, трябва да се купи и медицинско оборудване за тях и съпътстващото оборудване. За това се предлага да се отдели бюджет от 25 млн. лева.

Предложението, обаче е било отхвърлено в пленарна зала от мнозинството.

За случая днес първи писа телевизионният водещ и лидер на партията „Има такъв народ” Слави Трифонов е профила си в социалната мрежа Facebook.

„Депутатите не могат да отделят 25 милиона лева от нашите пари за медицински хеликоптери, които могат да спасят нашия живот в извънредна ситуация, но могат да отделят минимум 23 милиона лева за партийни субсидии. България продължава да е единствената страна в Европейския съюз, която няма нито един медицински хеликоптер. Нито един. Пак ще напомня – Румъния има 14 такива специализирани хеликоптери. Дори Северна Македония има два. Северна Македония, бе! Тези хрантутници в Народното събрание за пореден път доказват, че не им пука за нас. За нашия живот. Те се интересуват само от себе си. От собствения си комфорт. От това да живеят като богоизбрани.”, пише Трифонов.

Вчера депутатите са отхвърлили идеята 25 милиона лева от бюджета за 2021 г. да отидат за закупуването на два медицински…

Публикувахте от Слави Т. Трифонов в Четвъртък, 26 ноември 2020 г.

Той е формално прав, когато пише, че България е единствената страна от ЕС, която няма изградена система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS). Такива системи имат и множество други европейски страни, който не са членки на Съюза, като Северна Македония, Великобритания, Швейцария и Норвегия. Дори Република Сръбска, която е част от федерацията Босна и Херцеговина, тези дни получи първия си специализиран медицински вертолет, пише сайтът aero-bg.com.

Каква е ситуацията в България?

У нас в момента няма действаща система за HEMS. В светлината на бушуващата пандемия от COVID-19 премиерът Борисов разпореди двата VIP вертолета Ми-8ПС на „Авиоотряд 28” да се използват за медицинска помощ по въздуха. Две седмици, след това, все още няма индикации, че са били изпълнявани реални полети.

До лятото на 2019 г. авиационният оператор „Хели ер” поддържаше способности едновременно за HEMS и SAR, но през юли продаде последния си специализиран вертолет A109К-2. Дотогава, операторът работеше заедно с застрахователната компания „Лев инс”, като предлагаше спешен медицински превоз по въздуха, основно по заявка от Планинската спасителна служба (ПСС). През 2018 г. „Хели ер” продаде и другия си A109К-2.

„Хели ер” имаха амбиция да разгърнат операции по HEMS на територията на цяла България, но реално липсваше подобна инициатива от държавата, а авиационният оператор не успя да намери други механизми за финансиране на тези услуги, което в крайна сметка ги принуди да се откажат от този бизнес. От 2014 г. до 2018 г. авиационният оператор бе извършил над 20 операции по медицинска евакуация по въздуха.

След края на медицинските операциите на „Хели ер” дойде и оплакването в прав текст от страна на ПСС, за липсата на специализирани медицински вертолети у нас. Паралелно с това, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева бе евакуирана по въздуха с вертолет на „Авиоотряд 28” след лека травма от автомобилна катастрофа, а вертолет Cougar от състава на ВВС бе задействан да превозва получилият инсулт председател на общинския съвет в Русе, след телефонно обаждане от премиера Борисов.

През февруари 2020 г. управляващите обещаха да купят два вертолета за HEMS с пренасочени средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това обещание бе официализирано през септември с решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за програмата у нас. С него се пренасочват 20 млн. лева за покупка на два вертолета, а междувременно бе проведено пазарна консултация във връзка с провеждане на обществена поръчка с предмет: „Закупуване на два броя санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“.

С отпуснатите 20 млн. лева е трудно да се купят два напълно оборудвани вертолета за HEMS, предвид настоящите цени на новопроизведените машини. Отделно, получаването на самите вертолети още е далеч – предстои провеждане на обществена поръчка, избор на изпълнител, обучение на екипажи, доставка и усвояване или поне още две години. Но дори и да бъдат купени две машини (нещо, което е почти невъзможно), те няма да са достатъчни за ефективното покриване на България, за което трябват минимум четири машини, а оптимално пет или шест.

От такава гледна точка, ако депутатите бяха приели влагането на още 25 млн. лева, то това можеше да ни приближи до изграждането на, що-годе, работеща система за HEMS в обозримо бъдеще. Уви, това не стана факт, а аргументите (ако въобще има такива) за това решение остават скрити от обществото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Пред фалит: Търговци искат отваряне веднага, за да се спаси каквото е оцеляло

Търговски обекти, затворени заради противоепидемичните мерки, настояват да заработят веднага, дори с цената на по-малко работни дни и ограничено...

Живот след смъртта: Млад мъж стана донор и спаси три живота

За пръв път у нас трима души получиха шанс за нов живот след успешни трансплатанции в болница "Лозенец". Един от пациентите е 12-годишно момиче,...

Лекар: Тече операция „Пунта Мара“ сред учителите

"Тече операция "Пунта Мара" сред учителите. Какво се цели с това антигенно изследване? Дали са болни от Ковид в момента или не... Ако искаха...

Влак помете мъж в Ловеч

Мъж на 71 години е загинал тази сутрин в Ловеч, след като е бил блъснат от влак, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 9:20...

Пореден случай на блъснато на пешеходна пътека дете

Шoфьoр e блъcнaл дeтe нa пeшeхoднa пътeкa в Бoрoвaн, cъoбщихa oт прecцeнтърa нa пoлициятa във Врaцa. Инцидeнтът e cтaнaл в cъбoтa. Тoгaвa нa cпeшния тeлeфoн...

Вижте още