ЕС осъди убийството на иранския ядрен физик

0
8
Иран Мохсен Фахризаде убийство
Източник: belnaviny

Европейският съюз осъди терористичния акт в Иран, при който загина ядрения физик Мохсен Фахризаде, ръководител на изследователски център към Министерството на отбраната. Това се казва в изявление, публикувано от външната служба на ЕС.

„На 27 ноември в Иран служител на иранското правителство и няколко цивилни бяха убити при поредица от нападения. Това е криминално престъпление, противоречащо на принципа за защита на човешкия живот, за който се застъпва Европейският съюз. Върховният представител за външните работи и политиката на сигурност на ЕС, Жозеп Борел изразява съболезнованията си на членовете на семейството на жертвите и пожелава на пострадалите бързо възстановяване. В това време на несигурност е по-важно от всякога всички страни да запазят спокойствие и да проявят максимална сдържаност, за да избегнат ескалация, която не може да бъде в интерес на никого“, се казва в комюникето, цитирано от БГНЕС.

В петък агенция Фарс съобщи за опит за убийство на физик в района на град Дамовенд (провинция Техеран). По-късно Министерството на отбраната потвърди, че Фахризаде е ранен и е починал в болница. ИСНА съобщи, че главнокомандващият иранската армия Сейед Абдол-Рахим Мусави е обявил, че замесени в убийството са Израел и САЩ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук