Идея: Да можем да ходим на партита, ако имаме антитела

Най-четени

Волейболистите ни с четвърта победа в Израел

Мъжкият ни национален отбор по волейбол постигна лесен успех и записа четвърта победа в квалификационния турнир за европейското първенство,...

Бургазлия “благодари“ на здравния министър за вечерята си в ковид отделение

Това се случи, след като бургазлия сподели в социалните мрежи възмущението си от "вечерята", която получили пациентите в Окръжна болница Бургас. Райко Маджаров...

Съветник на Байдън призова за освобождаването на Навални

Съветникът на Байдън по националната сигурност призова за освобождаването на Навални, предаде АФП. Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент...

Марио Аврамов и компанията му стоят спокойно един до друг на маса и без маски. Имат антитела – някои са дарявали и кръвна плазма. От приказка на приказка стигат до въпроса как ще посрещнат Новата година.

Така се появява и пост във Facebook с текст: „Моля, всички, прекарали вируса, да се концентрират върху обсъждането на Новогодишната вечер! Чакам предложенията ви! Да потърсим DJ и персонал, прекарали вируса, за партито, другото е лесно”, разказва NOVA.

„Идеята е малко провокативна и става въпрос за това, че всички хора, които са преминали вируса и притежават антитела, освен да дарят плазма, могат да се включат по някакъв начин в стартирането наново на живота”, обясни Марио Аврамов.

В социалните мрежи Марио е намерил съмишленици. Оказало се, че и други хора вече развиват идеята.

„Пример за това е фирма с около 300 човека. От тях приблизително 120-130 са изкарали вируса и очакват до Нова година да го преболедуват евентуално около 200. Вече са започнали организация за празника. Ако тези хора по някакъв начин декларират и покажат, че имат антитела, могат да отидат на купон”, обясни мъжът.

Цялата организация обаче е започнала преди държавата да ограничи събиранията на много хора на едно място, независимо дали са болни, или доказано здрави. Така, въпросът за контрола на евентуалните партита остава отворен.

„Говорих с познат адвокат, който каза, че всеки един участник в това парти може да изготви декларация към РЗИ, в която да декларира, че притежава антитела и че е изкарал вируса. Тази декларация ще бъде вид основание след това и ако някой е излъгал, ще му се търси отговорност”, разясни Аврамов.

Това е чл. 313 от Наказателния кодекс, според който ако някой изпрати декларация с невярно съдържание по писмен или електронен път до институция, то той се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до 300 лева.

„Това е в идейна форма. С мен се свързаха хора, които приемат идеята да се организира такова мероприятие. Въпросът е, че ако няма някакво становище от официалните органи за това дали изобщо е възможно да се направи, ние не можем да го организираме по никакъв начин”, категоричен е Марио Аврамов.

Идеята преболедували да се събират не се отнася само за купони и излизания в заведения. Според Марио и компанията му методът може да се приложи във всяка една сфера на обществения живот – в театри, кина и на обучения. Основната цел е да се минимизират щетите за бизнеса и психиката на хората от пълен локдаун.

„Имаше авиокомпании, които обявиха, че ако имаш доказателство, че вече си изкарал вируса и си с отрицателен тест, може да пътуваш в определени страни. Може би, по същия начин трябва да се организира този бранш. Ако искаш да се забавляваш и да ходиш на кино или театър, защо да нямаш някакъв сертификат, че имаш правомощията да го направиш”, смята Иван Стоичков.

„Дори в най-тежките си времена световната история показва, че хората са мислели за това какво следва. В момента всички сме в такова време и е хубаво да помислим как трябва да стартира системата. Дали ще възобнови работа в средата на декември, или средата на януари, системата трябва да се стартира от някъде”, коментира още Аврамов.

Компанията продължава да обмисля дали входният билет за преболедувалите може да е документът, че са дарили кръвна плазма. Той се явява сигурно доказателство, че имат антитела.

„Все пак сме в 21 век и бих измислил нещо по-технологично. QR код или регистрационен режим”, каза собственикът на нощни заведения Стоян Радулов.

В световен план все още няма категорично становище колко време след преболедуване човек има антитела и имунитет. Сега науката се е съсредоточила в изследване на коронавируса, затова новата година може да донесе ново знание, нови решения и ново начало. На този етап идеята на Марио обаче остава само повод за размисъл.

„Това е една провокация към обществото – да помисли как може да стартират наново бизнесът и взаимоотношенията между хората и да живеем по-добре”, заключи Марио Аврамов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Волейболистите ни с четвърта победа в Израел

Мъжкият ни национален отбор по волейбол постигна лесен успех и записа четвърта победа в квалификационния турнир за европейското първенство,...

Бургазлия “благодари“ на здравния министър за вечерята си в ковид отделение

Това се случи, след като бургазлия сподели в социалните мрежи възмущението си от "вечерята", която получили пациентите в Окръжна болница Бургас. Райко Маджаров и останалите пациенти в отделението получили...

Съветник на Байдън призова за освобождаването на Навални

Съветникът на Байдън по националната сигурност призова за освобождаването на Навални, предаде АФП. Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън - Джейк Съливан,...

Прокуратурата разследва БНР заради нарушения за десетки милиони

Сметната палата внесе в Народното събрание одитния доклад за БНР, който миналата година народните представители бяха й поръчали да изготви за периода 1 януари...

Евростат: Всеки трети българин живее на студено

Над 30 процента от българите не могат да си позволят да отопляват домовете си адекватно, сочат данни на Евростат, публикувани в началото на годината. Страната...

Вижте още