Защо „изритаха” Плутон от Слънчевата система?

Най-четени

Откриха офис на Републиканци за България в Плевен

ПП „Републиканци за България“ откри официално офиса си и в град Плевен. На откриването присъстваха  председателят Цветан Цветанов, зам.-председателят Павел...

Ситуацията във Великобритания е критична, COVID-19 отне живота на 1820 души

Нови 1820 души са починали във Великобритания в рамките на 28 дни след положителния си тест за COVID-19, съобщават...

Тръмп изоставя републиканците, обмисля да създаде своя партия

Доналд Тръмп обсъжда създаването на нова политическа партия, наречена „Патриотична партия“, след като каза пред привържениците си, че „движението,...

„В продължение на 76 години тя се смяташе за девета планета в нашата Слънчева система, но днес учените понижиха Плутон, тъй като е твърде малък”. С тези думи журналистката от Би Би Си Фиона Брус разказва новината, която обикаля света на 24 август 2006 г., предизвиквайки вълна от широко възмущение.

Тези, които отговарят за актуализирането на информацията в енциклопедиите и учебниците се хванаха за главата, а интернет умножи клиповете, в които се появява Плутон, изразяващ емоции, вариращи от гняв до самота, преминавайки през тъга.

Виновникът за трагедията е Майк Браун, астроном от Калифорнийския технологичен институт, известен като CalTech. Браун е специализирал в изследването на пояса на Кайпер, група от астрономически тела, останала след формирането на Слънчевата система. През 2005 г. Браун и неговият екип откриват обект, наречен Ерида, който определя съдбата на Плутон.

„Въпреки че от началото на 2000 г. астрономите знаеха, че Плутон също е част от пояса на Кайпер беше ясно, че никой наистина не иска да промени статуса му, тъй като ще бъде трудно и обезпокоително. “

„Астрономите не искаха да се борят с обществеността и наистина нямаше убедителна причина да променят Слънчевата система”, обяснява ученият.

„Дори и да нямаше смисъл от научна гледна точка, беше добре да остане така. Проблемът е, че след като открихме Ерида и разбрахме, че тя е по-масивна от Плутон, трябваше да направим нещо.”

Това „нещо” беше окончателно решено през август 2006 г., когато от Международния астрономически съюз решиха да определят какво е планета.

Въпреки че в тази история Майк Браун играе ролята на лошия, истината е, че той никога не е имал нищо срещу Плутон … точно обратното. „Спомням си, когато бях малък, имах плакат на стената си с всички планети, техните орбити и дори някои астероиди. Художникът си беше представил повърхността на Плутон с игли, които се издигаха към небето и бяха толкова деликатни, че изглеждаше, че ако докоснахте се щяха да се счупят … Как да не бъда очарован от такова далечно, странно и деликатно място? Плутон беше едно от любимите ми като дете.”

Планетата джудже е открита през 1930 г. от американския астроном Клайд Томба.

плутон
Клайд Томба

Астрономите са го търсили още от откриването на Нептун през 1846 г. от французина Урбейн Льо Верие. Смятало се, че „нещо голямо“ гравитационно дърпа Нептун и неговия съсед Уран, засягайки формата на орбитите им.

„Американецът Пърсивъл Лоуъл, който го нарича „Планета Х “, основава цяла обсерватория, за да я търси: Обсерваторията на Лоуъл във Флагстаф, Аризона.“

Лоуъл умира, без да го намери, но обсерваторията продължава търсенето, като разглежда района, където той бил предсказал, че трябва да има планета.

„През 1930 г. Томба намира точна светлина, която се движи. Преместването означаваше, че е част от Слънчевата система; бавното движение означаваше, че е много далеч”, обяснява Браун.

През 30-те години на миналия век не е имало критерии за сравнение на откритието на Томба, нито определение за това каква е планетата. Концепцията била донякъде неясна: една планета като цяло била доминираща и кръгла в Слънчевата система.

И така, когато Браун и екипът му откриват Ерида през 2005 г. и разкриват, че тя е по-голяма от Плутон, става ясно, че нещата не могат да продължат по този начин.

„Предложението беше Плутон да запази статута си на планета, Ерида да бъде планета, астероидните серии да бъдат планета, а луната на Плутон да бъде планета. Падна ми ченето: това бе най-лудото предложение, което съм виждал през живота си.”
Ако не беше Браун, Плутон щеше да бъде това, което толкова много от нас го бяха научили: деветата планета в нашата Слънчева система. Но авторът на „Как убих Плутон и защо го заслужи“ не мълчи.

„Не открих планета. Открих това хладно малко тяло – Ерида, което е най-масивният обект на пояс на Кайпер, който познаваме и това е много удивително, но просто няма мащаба на планетарно откритие. Моят аргумент най-накрая надделя при гласуването, проведено в Международния астрономически съюз, и това беше всичко: Плутон престана да бъде планета. Бих казал, че Плутон никога не е бил. Случаят е приключен и Плутон никога повече няма да бъде планета.”

Международният астрономически съюз за първи път постанови определение за планета: за да бъде планета, обектът трябва да обикаля около Слънцето, да е кръгъл и да е ясно отграничен, с други думи, да няма други обекти наблизо. В това последното Плутон се провали.

„По времето, когато се случи, беше вълнуващо; не беше лесно да се вземе решение и астрономите взеха правилното. Беше невероятно, никога не бих предвидил, че ще се случи.”

Но колкото и Браун да се опитва да обясни случилото се, хората са бесни.„През първата година ми изпращаха груби омразни съобщения. Получих истински смъртни заплахи.”

Астрономът бил поразен от факта, че хората изпитват толкова силни чувства към Плутон.

„Това беше и все още е научно правилно. Това е правилната схема за класификация за нашата Слънчева система и има значение, защото ни позволява наистина да разберем каква е тя. „Така че съм доволен, че имах роля да помогна на Слънчевата система да бъде описана по правилния начин за учените и обществеността.”

И какво е това описание?

„Мисля, че най-доброто описание на Слънчевата система е: 8 гигантски планети, група астероиди между Марс и Юпитер и група обекти извън Нептун в пояса на Кайпер.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Откриха офис на Републиканци за България в Плевен

ПП „Републиканци за България“ откри официално офиса си и в град Плевен. На откриването присъстваха  председателят Цветан Цветанов, зам.-председателят Павел...

Ситуацията във Великобритания е критична, COVID-19 отне живота на 1820 души

Нови 1820 души са починали във Великобритания в рамките на 28 дни след положителния си тест за COVID-19, съобщават властите на Острова. Регистрирани са...

Тръмп изоставя републиканците, обмисля да създаде своя партия

Доналд Тръмп обсъжда създаването на нова политическа партия, наречена „Патриотична партия“, след като каза пред привържениците си, че „движението, което стартирахме, тепърва започва“ в...

БСП стартира срещи утре с партии и НПО за честен вот

Първите разговори на БСП с извънпарламентарни партии и неправителствени организации за обсъждане на общи действия за провеждането на честни и свободни избори започват в...

Фандъкова: Тежка техника ще влезе за ремонта на метрото

Тежка техника ще влезне в авариралото метро между "Театрална" и "Хаджи Димитър" след полунощ. Това стана ясно от коментар на кмета на София Йорданка Фандъкова...

Вижте още