Разследват лекаря на Марадона за непредумишлено убийство

Най-четени

Волейболистите ни с четвърта победа в Израел

Мъжкият ни национален отбор по волейбол постигна лесен успех и записа четвърта победа в квалификационния турнир за европейското първенство,...

Бургазлия “благодари“ на здравния министър за вечерята си в ковид отделение

Това се случи, след като бургазлия сподели в социалните мрежи възмущението си от "вечерята", която получили пациентите в Окръжна болница Бургас. Райко Маджаров...

Съветник на Байдън призова за освобождаването на Навални

Съветникът на Байдън по националната сигурност призова за освобождаването на Навални, предаде АФП. Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент...

Лекарят на Диего Марадона се разследва за медицинска небрежност и полицията третира смъртта на футболиста като възможно убийство по непредпазливост.

Полицията нахлу в дома на Леополдо Луке в неделя, а целият медицински персонал, ангажиран с грижите за футболиста, е следствен.

Разследването на доктора е фокусирано върху действията му през последните дни от живота на Марадона. Претърсването на дома и работното място на Луке се случва ден, след като дъщерите на Марадона Далма и Джанина дадоха показания и изразиха съмнение дали лекарствата, които баща им получава, са подходящи за състоянието му. Аржентинските медии съобщават, че Луке може да бъде официално разследван по подозрение за възможна порочна практика или небрежност.

Миналата седмица адвокатът на Марадона Матиас Морла поиска разследване на най-високо ниво по отношение на спешната реакция при смъртта на пенсионирания футболист.

Морла каза, че първата линейка се е забавила повече от половин час и нарече забавянето „криминален идиотизъм“. Според него Марадона не е получил медицински прегледи през 12-те часа преди смъртта си.

В събота стана ясно, че медицинската сестра, която се е грижела за Марадона, е  излъгала за ранен сутрешен преглед.

В 7:30 сутринта го чуват да се движи в стаята си. В 8:30 той продължава да си почива. В 9:20 сутринта, според медицинския доклад, Марадона отказва да бъде прегледан.

Медицинската сестра обаче казва пред разследващите, че никога не е влизала в спалнята на Диего сутринта на смъртта му, за да го провери.

Местната информационна агенция Telam, позовавайки се на съдебните доклади, заяви, че медицинската сестра е твърдяла във второто си изявление под клетва, че е била „принудена да лъже“ за доклада на Medidom.

„Това, което свидетелката добави във второто изявление, е че е била принудена да напише в доклад за Medidom, където тя е част от сестринския екип в помощ на хората на домашно лечение, че се е опитала да наблюдава жизнените показатели на Марадона. Реалността е друга. Тя го е оставила да си почива.“ – се казва в доклада.

Не стана ясно дали шефовете й са я задължили да подаде „фалшивия“ доклад на фона на опасенията, че ще бъдат обвинени в небрежност заради смъртта на Марадона или някой друг я е  принудил да излъже.

Смята се, че психиатърът Сусана Косачов и психологът Карлос Диас, които също са част от екипа, са влезли в стаята малко преди обяд и са направили няколко неуспешни опита да го съживят, преди да се обадят на бърза помощ.

Смята се, че следователите търсят подробности за лекарството, което се прилага на Марадона, както и неговите здравни досиета и други документи, които биха могли да играят ключова роля в разследването.

 

Превод и редакция: Нова България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Волейболистите ни с четвърта победа в Израел

Мъжкият ни национален отбор по волейбол постигна лесен успех и записа четвърта победа в квалификационния турнир за европейското първенство,...

Бургазлия “благодари“ на здравния министър за вечерята си в ковид отделение

Това се случи, след като бургазлия сподели в социалните мрежи възмущението си от "вечерята", която получили пациентите в Окръжна болница Бургас. Райко Маджаров и останалите пациенти в отделението получили...

Съветник на Байдън призова за освобождаването на Навални

Съветникът на Байдън по националната сигурност призова за освобождаването на Навални, предаде АФП. Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън - Джейк Съливан,...

Прокуратурата разследва БНР заради нарушения за десетки милиони

Сметната палата внесе в Народното събрание одитния доклад за БНР, който миналата година народните представители бяха й поръчали да изготви за периода 1 януари...

Евростат: Всеки трети българин живее на студено

Над 30 процента от българите не могат да си позволят да отопляват домовете си адекватно, сочат данни на Евростат, публикувани в началото на годината. Страната...

Вижте още