Черна гора и Сърбия експулсираха взаимно посланиците си

Най-четени

Живот след смъртта: Млад мъж стана донор и спаси три живота

За пръв път у нас трима души получиха шанс за нов живот след успешни трансплатанции в болница "Лозенец". Един...

Лекар: Тече операция „Пунта Мара“ сред учителите

"Тече операция "Пунта Мара" сред учителите. Какво се цели с това антигенно изследване? Дали са болни от Ковид в...

Влак помете мъж в Ловеч

Мъж на 71 години е загинал тази сутрин в Ловеч, след като е бил блъснат от влак, съобщиха от...

В събота Черна гора и Сърбия експулсираха взаимно посланиците си, заявиха външните министерства на двете страни, в ход, който може допълнително да влоши и без това напрегнатите отношения между две бивши югославски републики, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Подгорица обяви сръбския посланик Владимир Божович за персона нон грата за „намеса във вътрешните работи на Черна гора“, се казва в изявление на външното министерство, позовавайки се на забележки, които той е направил за историята.

Непосредствено след това Сърбия заяви, че посланикът на Черна гора в Белград Тарзан Милошевич е получил 72 часа за да напусне сръбската столица.

Черна гора обяви независимост от Сърбия през 2006 г., но напрежението около националната идентичност все още преследва малката балканска нация.

В петък Божович нарече събранието от 1918 г., което решава Черна гора да загуби своята независимост и да се присъедини към Сърбия и да стане част от Кралството на сърбите, хърватите и словенците, „освобождение“.

Това беше „свободен израз на волята на хората да се обединят с братска Сърбия“, каза той на среща на асоциация, представляваща черногорските сърби.

„Божович по най-прекия начин омаловажи държавата, която му даде дипломатическо гостоприемство“, заяви външното министерство в Подгорица.

През 2018 г. черногорските депутати приеха резолюция, която символично отменя решенията на събранието от 1918 г.

Отношенията между двете съседки се изостриха още повече, тъй като три опозиционни коалиции – доминирани от просръбския националистически лагер – спечелиха мнозинство на изборите през август.

След изборите привържениците на просръбската коалиция се събираха дни наред, за да празнуват, развяваха сръбски знамена и скандираха националистически песни.

Изборите се проведоха в година, която започна с големи протести заради закон, който може да даде на Подгорица собствеността върху манастири, управлявани от базираната в Белград Сръбска православна църква.

Президентът Мило Джуканович използва силната реакция по въпроса за църквата, за да разпали страховете за заплаха за независимостта на Черна гора, обвинявайки църковните лидери, че се опитват да „сърбизират“ Черна гора.

Етническите сърби съставляват 29 процента от населението на Черна гора, което общо наброява около 620 хиляди души , показват официални данни.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Живот след смъртта: Млад мъж стана донор и спаси три живота

За пръв път у нас трима души получиха шанс за нов живот след успешни трансплатанции в болница "Лозенец". Един...

Лекар: Тече операция „Пунта Мара“ сред учителите

"Тече операция "Пунта Мара" сред учителите. Какво се цели с това антигенно изследване? Дали са болни от Ковид в момента или не... Ако искаха...

Влак помете мъж в Ловеч

Мъж на 71 години е загинал тази сутрин в Ловеч, след като е бил блъснат от влак, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 9:20...

Пореден случай на блъснато на пешеходна пътека дете

Шoфьoр e блъcнaл дeтe нa пeшeхoднa пътeкa в Бoрoвaн, cъoбщихa oт прecцeнтърa нa пoлициятa във Врaцa. Инцидeнтът e cтaнaл в cъбoтa. Тoгaвa нa cпeшния тeлeфoн...

САЩ затваря границите си за пристигащи от Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън ще върне забраната за влизане в страната на чужденци, които наскоро са били в Бразилия, Великобритания, Ирландия и 26...

Вижте още