Япония: Жертвите на самоубийство за месец са повече от починалите с Ковид за цялата година

Най-четени

САЩ затваря границите си за пристигащи от Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън ще върне забраната за влизане в страната на чужденци, които наскоро са били в...

Молове, фитнеси и зали за танци могат да отварят в началото на февруари

Магазините в големите търговски центрове, фитнес залите, тези за танци могат да отворят врати в началото на февруари. Това...

Разкриха 120-метров незаконен водопровод в ромския кв. „Република“ в Хасково

Строителство на незаконен водопровод в момент на полагане на около 120 метра тръби в изкоп бе разкрито снощи в...

Япония е една от малкото големи икономики, които разкриват навременни данни за самоубийствата. Японските данни могат да дадат представа на другите страни за въздействието на пандемичните мерки върху психичното здраве и кои групи са най-уязвими.

Експертите предупредиха, че пандемията може да доведе до криза на психичното здраве. Масова безработица, социална изолация и безпокойство имат своето влияние върху хората в световен мащаб.

В Япония статистиката показва, че през октомври самоубийствата са отнело повече животи, отколкото Covid-19 през цялата година до момента. Месечният брой на самоубийствата в страната се е увеличил до 2153 през октомври, според японската Национална полицейска агенция. Към петък общият брой на починалите с Covid-19 в Япония е 2087.

„Дори нямахме блокиране и въздействието на Covid е много минимално в сравнение с други страни … но все пак наблюдаваме голямо увеличение на броя на самоубийствата“, каза Мичико Уеда, доцент в Университета Васеда в Токио и експерт по самоубийствата.

„Това предполага, че други страни може да видят подобно или дори по-голямо увеличение на броя на самоубийствата в бъдеще.“

Япония отдавна се бори с високия процент на самоубийствата. Според Световната здравна организация, Страната на изгряващото слънце е една от водещите в световен мащаб по този критерий.

През 2016 г. в Япония самоубийствата са 18,5 на 100 000 смъртни случая, на второ място след Южна Корея в региона на Западен Тихи океан. За сведение годишната средна стойност за света е 10,6 на 100 000 души.

Докато причините за високия процент на самоубийства в Япония са сложни, дългото работно време, натискът в училище, социалната изолация и културната стигма около проблемите на психичното здраве са посочени като фактори, допринасящи за крайното решение.

Според министерство на здравеопазването броят на самоубийствата в Япония през 2019 г. е около 20 000 – най-ниският брой от 1978 г., откакто здравните власти в страната водят отчетност.

Изглежда, че пандемията е обърнала тенденцията повечето жертви на самоубийства да са мъже.  През последната година се наблюдава увеличаване на броя на жените, които посягат на живота си. През октомври самоубийствата сред жени в Япония са се увеличили с почти 83% в сравнение със същия месец на предходната година. За сравнение, самоубийствата при мъжете са се увеличили с почти 22% за същия период от време.

Има няколко потенциални причини за това. Жените представляват по-голям процент от работещите на непълно работно време в хотелиерството, хранително-вкусовата промишленост и търговията на дребно – където съкращенията са били масови.

„Япония пренебрегва жените. Това е общество, в което най-слабите хора са отсечени първо, когато се случи нещо лошо.“ – казва Ерико Кобаяши, която е правила четири опита да сложи край на живота си.

В глобално проучване на повече от 10 000 души, проведено от международна организация за хуманна помощ CARE, 27 на сто от жените съобщават за предизвикателства с психичното здраве по време на пандемията в сравнение с 10% от мъжете.

Притесненията относно доходите и нарастващото напрежение покрай неплатените грижи допринасят за високите нива на стрес при жените. Грижите и отговорността за децата, домакинската работа и обичайните ежедневни задължения не отпадат от графика на онези, които успяват да запазят работата си. Повишената тревожност за здравето и благосъстоянието на децата също е допринесла за високите нива на стрес при жените по време на пандемията.

Превод и редакция: Нова България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

САЩ затваря границите си за пристигащи от Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън ще върне забраната за влизане в страната на чужденци, които наскоро са били в...

Молове, фитнеси и зали за танци могат да отварят в началото на февруари

Магазините в големите търговски центрове, фитнес залите, тези за танци могат да отворят врати в началото на февруари. Това препоръчаха от Националния оперативен щаб...

Разкриха 120-метров незаконен водопровод в ромския кв. „Република“ в Хасково

Строителство на незаконен водопровод в момент на полагане на около 120 метра тръби в изкоп бе разкрито снощи в ромския квартал "Република" в Хасково,...

Франция е на прага на трета национална карантина

Въвеждането на мерките е заради бързото разпространение на британския вариант на вируса Франция се готви за трета национална карантина. Целта е да се спре бързото...

Републиканци за България стартира кампания по залесяване на 5000 дръвчета

Столичната организация на ПП „Републиканци за България“ е осигурила 5 000 дръвчета от видовете Бяла акация (Robinia pseudoacacia); Черен бор (Pinus nigra) и Обикновен...

Вижте още