Д-р Стоян Генадиев пред Нова България: Самолечението е основна грешка при COVID-19

Най-четени

Арестуваха съратници на Навални, заплашват ги глоба и затвор

Съюзници на арестувания руски опозиционен политик Алексей Навални са изправени пред възможни глоби и затвор по съдебни дела, които...

Белгийски съд обяви носенето на маска на обществени места за противоконституционно

Първоинстанционен съд в Брюксел е решил, че задължението за носене на маска на обществено място като противоепидемична мярка е...

Земетресение разтърси о. Крит

Силно земетресение разтърси остров Крит тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 4.6 по Рихтер. Няма съобщения за пострадали хора...

Втори ден България е в мек локдаун, докато оглавява черните статистики на Европейския съюз и света. На много места в страната болничните легла са изчерпани, а медицински персонал недостига. Каква е ситуацията на терен, как да разберем дали имаме COVID-19 и кога да потърсим медицинска помощ, коментира пред „Нова България“ д-р Стоян Генадиев от УМБАЛ „Канев“ в Русе.

-Д-р Генадиев, как се работи в условия на коронавирус, когато България оглавява черните класации по смъртност в ЕС и света?

Изключително трудно, защото сегашната ситуация поставя здравната система под изключително висок натиск. Целият ресурс е впрегнат да лекува усложнения на COVID-19 и така много пациенти, които нямат такава диагноза остават на заден план. Аз съм изключително щастлив да заявя, че целият персонал на Отделение “Съдова хирургия” в УМБАЛ “Канев” остана на работното си място и така успяваме да дадем на нашите пациенти една адекватна медицинска грижа. Това обаче не се отнася за много други места, което още повече затруднява работата. Сега излезе наяве всичко, което последните 30 години се замита грижливо под килима и се оказа, че в нашата система има огромни пропуски. В случая е много важно да се замислим как ще работим когато пандемията приключи и искрено се надявам всички хора, които заемат ръководни длъжности да вземат необходимите мерки за реформи в сферата на здравеопазването.

Имате ли достатъчно предпазни средства и болнични легла?

Засега не се усеща липса на предпазни средства. Ще използвам случая да благодаря на всички хора, които дариха такива за нашето отделение. Когато сме добре защитени, работим по-спокойно и така пациентите биват много по-адекватно обгрижени. Що се отнася до болничните легла, то не смятам, че това е проблем в България след като на всяка керемидка има болница. Време е обаче хората да разберат, че леглата сами по себе си нямат никаква функция. За да може да има адекватна грижа е необходимо да има медицински и немедицински персонал, който да обгрижва болния, лежащ на това легло. Тук излиза друг проблем: неадекватно малко медицински сестри и реаниматори. Аз от скоро се чудя къде отиват всички медицински сестри, които завършват всяка година многобройните факултети из страната. Защо не успяваме да ги привлечем на работа и къде точно се къса нишката?

-В началото на месеца стана ясно, че над 100 медици от Русе са заразени. Каква е ситуацията в момента?

Динамична е може би най-точната дума. Постоянно има новозаразени, постоянно излекувани се връщат на работа. Така ще бъде и занапред! Обаче аз смятам, че няма място за страх и паника, защото много от нас се заразяват в извънболнична обстановка. В крайна сметка ние не живеем в стерилна среда и всеки един от нас може да се разболее къде ли не. Тук обаче говорим за морал, етика и солидарност. Явно това са думи изпразнени от съдържание. Разбирам защо гражданите са ядосани, защото и аз бих бил ядосан, ако има военни действия и войниците кажат “Ааа, не! Много е страшно! Ние няма да воюваме, защото така може да загинем!”. Медицината е преди всичко призвание и в момента пандемията е нашата битка и аз мисля, че ще победим.

-Кои са най-големите грешки, които допускат пациентите и хората с COVID-19?

Самолечението е основна грешка. В интернет пространството се въртят всякакви списъци с лекарства, билки и тинктури. Нищо от тези неща не е безобидно. Пациентите не трябва да приемат лекарства на своя глава, а трябва да потърсят личния си лекар, който след преглед да им назначи терапия. Заедно с няколко колеги от болницата направихме организация за предоставяне на онлайн консултации за хора под карантина и така наистина всеки да може да потърси и намери съвет.

лекари-доктори-лекар-коронавирус-тест-германия
Снимка: EPA

Кои са основните симптоми, показващи наличие на новия коронавирус?

За съжаление симптомите са изключително неспецифични и няма симптом който да ни каже: “Да, това е само Ковид-19”. За щастие по-големият процент от хората преминават през това заболяване само с лека умора и неразположение. Други имат продължително време температура, която сутрин е в границите на нормалното, следобед се увеличава и отново спада след прием на лекарство за понижаване на температурата. При трети вирусната инфекция протича с усложнения, като най-често от страна на белия дроб, но е възможно да поразят и други органи и системи (сърце, черен дроб, бъбреци). Важното е хората да не изпадат в паника щом ги заболи гърлото и веднага да си купят два антибиотика от аптеката. Вирусните заболявания са самоограничаващи се, т.е. ние лекуваме само симптомите и чакаме нашата имунна система да свърши тежката работа. Поради тази причина хората с хронични страдания са много по-застрашени от тежко протичане на заболяването.

-Кога пациентите трябва да се свържат с личния си лекар и кога да потърсят помощ в болница?

Пациентите постъпват в болница в средно тежко и тежко състояние, защото единственото различно, което ние може да направим, е да дадем на тези хора кислород и да поддържаме в компенсирано състояние хроничните им заболявания. При пациентите е важно да се следи насищането на кръвта с кислород, сърдечната честота и артериалното налягане. Ако се появи рязко отклонение в някой от тези показатели (кръвното започне да пада, сърдечната честота да се покачва, кислорода в кръвта е под 92%), то тези хора трябва да потърсят болнично лечение. Всички останали би трябвало да се лекуват от личния си лекар и да си останат по домовете.

-Какво е въздействието на Covid-19 върху сърцето и съдовете?

Последни данни сочат, че при пациенти с Covid-19 в тежко състояние може да се развие специфично възпаление на сърдечния мускул, което се нарича миокардит. При около половината от болните състоянието протича безсимптомно и организмът се справя сам без негативни последствия. При останалите пациенти може да се изрази с аритмия и влошена сърдечна функция до тежка сърдечна недостатъчност.

-Защо се дават на хората лекарства, разреждащи кръвта?

Кръвта е нещо невероятно. В нормално условия тя е течна, при друго условия започва да се сгъстява. Всичко това се контролира от два процеса – на съсирване и разреждане. При различни състояние съсирването може да надделее над разреждането и така се получават условия, в които се образуват тромби. Точно тогава хората трябва да приемат лекарства за разреждане на кръвта. Отново напомням това да става след консултация с лекар, защото нито едно от лекарствата за разреждане на кръвта не е безобидно.

Кой е д-р Стоян Генадиев?

Завършил Медицинския университет в София през 2007г., когато започва да работи като лекар в Клиника по Съдова хирургия и ангиология при УМБАЛ „Св. Екатерина“ в столицата. През 2009г. става асистент в катедра по Сърдечно-съдова хирургия при Медицински университет гр. София. През 2015г. придобива специалност по Съдова хирургия. Защитил е докторантура на тема „Избор на метод за лечение на пациенти с варикозна болест“. От 2015г. до 2019г. работи като съдов хирург в МБАЛ „Уни Хоспитал“ гр. Панагюрище. През 2019г. става част от екипа на Отделение по Съдова хирургия при УМБАЛ „Канев” в Русе. Има над 30 научни публикации и съобщения в наши и чужди научни списания. Взел е участие в множество научни форуми, както в България, така и в Германия и Англия, и продължава да работи в посока подобряване на квалификацията си чрез обучение в разнородни курсове в страната и чужбина.

Провел е специализации в Холандия, Швейцария, както и в Белгия на тема „Радиофреквентна аблация на пациенти с разширени вени“.  Взел е активно участие в над 50 бъбречни трансплантации в УМБАЛ „Александровска”, гр. София. През 2020г. е удостоен в наградата „Най-добър лекар“ на УМБАЛ „Канев“ Русе. Има подчертан интерес с областта на неоперативното лечение на пациенти с разширени вени на долните крайници. Преминал е обучение за Добра клинична практика.  

Член е на БЛС (Българския лекарски съюз), Българското Национално Дружество по Съдова и Ендоваскуларна Хирургия и Ангиология (БНДСЕХА), Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия (БАГССХ), Българско дружество по ендоваскуларна терапия (БДЕТ).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Арестуваха съратници на Навални, заплашват ги глоба и затвор

Съюзници на арестувания руски опозиционен политик Алексей Навални са изправени пред възможни глоби и затвор по съдебни дела, които...

Белгийски съд обяви носенето на маска на обществени места за противоконституционно

Първоинстанционен съд в Брюксел е решил, че задължението за носене на маска на обществено място като противоепидемична мярка е противоконституционно. Това съобщиха белгийски медии...

Земетресение разтърси о. Крит

Силно земетресение разтърси остров Крит тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 4.6 по Рихтер. Няма съобщения за пострадали хора или щети. Атинският институт съобщи, че...

„Републиканци за България“ със седем въпроса към външния министър Екатерина Захариева

На 20.01.2021г. у нас на посещение бе външният министър на Сърбия г-н Никола Селакович. Това е първа визита на сръбски външен министър от седем...

Заявления в ЦИК за регистрация за парламентарния вот – до 17 февруари

До 12 февруари кметовете трябва да формират избирателните секции на територията на общините, до същата дата трябва да са назначени и Районните избирателни комисии. Крайният...

Вижте още