След Гърция и Швеция увеличи разходите си за отбрана

Най-четени

Алибегов: Поне 20% от бранша са фалирали

"Тръгнахме си въодушевени, че ще можем да отворим. Беше много важно да се напише нова заповед, в която да...

ЕС предлага удължаване на правилата за роуминга

Европейската комисия предлага нов регламент за роуминга в ЕС, съобщи EUObserver. Новият регламент всъщност се състои в това, настоящите правила...

ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Здравеопазване“

ПП „Републиканци за България“ стартира серия от уебинари, на които представя различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната...

Шведският парламент одобри днес 40-процентно увеличение на бюджета за отбраната за периода 2021-2025 г. заради напреженията в района на Балтийско море през последните години, предаде Асошиейтед прес.

Скандинавската страна укрепва отбраната на фона на растящото напрежение с Русия.

Швеция, която не е член на НАТО, но поддържа тесни връзки с военния блок, намали армията след края на Студената война, за да спести пари.

„Ние имаме ситуация, при която руската страна е склонна да използва военни средства за постигане на политически цели. Като се основаваме на това, ние сме изправени пред нова геополитическа ситуация в сферата на сигурността“, обяви военният министър Петер Хултквист, цитиран от БТА.

Министърът добави, че новите предложения включват увеличение на военния бюджет с 27,5 милиарда шведски крони (3,10 милиарда долара) до 2025 г.

Увеличената руска активност в Балтийско море накара Швеция да приеме програма за превъоръжаване, включително закупи зенитно-ракетна система „Пейтриът“ от САЩ.

Миналия месец Швеция протестира пред Москва, след като два бойни кораба навлязоха в териториалните води без разрешение и многократно се оплаква, че руски бойни самолети летят твърде близо до шведски самолети и нарушават въздушното пространство.

Правителството поясни, че военният бюджет ще се увеличи между 2021 и 2025 г. и ще финансират увеличаване на военнослужещите до около 90 000 от 60 000 в момента, включително нова механизирана бригада с модерна артилерия.

ВМС ще получат още една подводница и ще станат общо пет, а също така флотът от корвети ще бъде обновен. Армията и ВСС ще обновят оръжейните системи.

В допълнение военната повинност ще бъде разширена до 8000 до 2025 г. от 4000 през 2019 г. Швеция отмени наборната служба през 2010 г., но през 2017 г. въведе задължителна военна служба за ограничен брой мъже и жени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Алибегов: Поне 20% от бранша са фалирали

"Тръгнахме си въодушевени, че ще можем да отворим. Беше много важно да се напише нова заповед, в която да...

ЕС предлага удължаване на правилата за роуминга

Европейската комисия предлага нов регламент за роуминга в ЕС, съобщи EUObserver. Новият регламент всъщност се състои в това, настоящите правила да важат още десет години....

ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Здравеопазване“

ПП „Републиканци за България“ стартира серия от уебинари, на които представя различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма на партията. Експерти от сектор...

Започва проучването на южнокорейско лекарство срещу COVID-19

Европейската комисия по хуманна медицина към агенцията по лекарствата е започнала оценка на данните на ново лекарство срещу COVID-19, съобщи БНР. То е произведено...

Над 23 тона кокаин заловиха в Германия и Белгия

Рекордна за Европа пратка от над 23 тона кокаин са заловени в Германия и Белгия, съобщи БТА, позовавайки се на немската митническа служба. 16 тона...

Вижте още