ДАНС да контролира енергийната система? ГЕРБ иска едрите търговци да не докладват съмнения за пране на пари

Най-четени

Нов роден антирекорд: България е в челото на ЕС по поскъпване на бензина

България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива са поскъпнали най-много през последната година. С близо 30-процентен...

Пълен абсурд: Системата вече дава и на болни от Ковид-19 зелен сертификат

У нас усилено се лобира и за зелен сертификат срещу антигенен тест, което е неприемливо за ЕС и САЩ   Стремежът...

Смайващ непрофесионализъм и липса на човещина: какво показа случаят с Денис Теофиков

Начинът, по който бе експлоатирана трагедията с починалото момче, разбира се, не е новина   Виждали сме го и преди: след...

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да контролира и защитава енергийната система на страната.

Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет за стратегическите обекти и дейности със значение за националната сигурност, публикуван за обществено обсъждане. Инициатор е Министерството на енергетиката.

С постановлението се допълва списъкът на обекти и дейности в раздел „Енергетика“, като се включва цялата дейност „електроразпределение“. В нея влизат ключови обекти, каквито са диспечерските центрове на „Електроразпределение Юг“, дъщерно дружество на ЕВН, „Електроразпределение Север“ – на „Енерго-Про“, „ЧЕЗ Разпределение България АД“, както и подстанция „София – център“.

Те са основните за оперативното управление на електроразпределителните дружества в страната, мотивират се от енергийното ведомство.

Очакванията са с придобиването на статут на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, енергийните дружества да имат допълнителна защита против престъпни посегателства. С новите правомощия ДАНС ще има пряк контрол и защита на тези обекти. Това обхваща мерките за сигурност и режима на достъп до стратегическите обекти и зоните, свързани с изпълнението на стратегическите дейности.

Според енергийното министерство това ще доведе до повишаване на степента на енергийната сигурност на страната и обезпечаването на безпроблемно снабдяване с електрическа енергия на потребителите в страната.

По –рано пък Депутати от ГЕРБ предложиха задължението да докладват пред Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за съмнителни операции или сделки на свои клиенти да отпадне за търговците на едро. Това предвижда Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), публикуван на сайта на Парламента.

Според вносителите това задължение натоварва с административни разходи, засегнатите търговци и въвежда сериозни санкции за неизпълнението им.

В проектозакона се подчертава, че точката, касаеща търговците на едро обхваща всички без да диференцира търговците спрямо вида на стоката и стойността й. А това според вносителите: „поставя българските търговци в по-неблагоприятно положение спрямо конкурентите им от другите европейски държави“. В мотивите пише още, че конкурентите на българските търговци не са задължени да извършват комплексна проверка и да изискват и събират документи и данни от своите клиенти във връзка с мерките срещу изпирането на пари.

В мотивите към проекта е подчертано, че Директива 2015/849 не включва задължително търговците на едро, но съдържа разпоредба, ограничаваща плащанията в брой до 10 хил. евро. От друга страна у нас действа и Закона за ограничаване на плащанията в брой на територията на страната. Според него суми в размер над 10 хил. лева трябва да се разплащат само чрез превод или внасяне по платежна сметка.

Припомняме, че с приетия през 2018 г. изцяло нов ЗМИП в българското законодателство бяха въведени изискванията на Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 година за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

В края на 2019 г. пък създадената за целите на изготвяне на Национална оценка риска от изпиране на пари и финансиране на тероризма (НОР) междуведомствена работна група завърши доклада си по темата.

През ноември 2020-а беше предложено да отпаднат част от задължените лица и институции по този закон. Според резултатите в този доклад три групи могат да бъдат изключени заради ниска „вероятност да бъдат използвани за целите на изпирането на пари“.

Първата група включваше лица, които не са свързани с такъв риск, като професионалните съюзи, съсловните организации, юридическите лица, към които има взаимоспомагателни каси, централните депозитари на ценни книжа и пазарни оператори или регулирани пазари.

Втората група включва лица, по отношение, на които са въведени други механизми в законодателството за предоставяне на информация, като например Националната агенция за приходите и митническите органи.

Третата група включва лица, чиято дейност е свързана такъв риск, но според анализаторите трябва да им се противодейства по-друг „подходящ и по-ефективен начин“. Тази група включва търговците на едро, органите по приватизацията, лицата, организиращи възлагането на обществени поръчки, министри и кметове на общини при сключване на концесионни договори.

През май 2019-а от задължение да „доносничат“ бяха освободени и адвокатите, тъй като то нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Нов роден антирекорд: България е в челото на ЕС по поскъпване на бензина

България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива са поскъпнали най-много през последната година. С близо 30-процентен...

Пълен абсурд: Системата вече дава и на болни от Ковид-19 зелен сертификат

У нас усилено се лобира и за зелен сертификат срещу антигенен тест, което е неприемливо за ЕС и САЩ   Стремежът да се угоди на всички...

Смайващ непрофесионализъм и липса на човещина: какво показа случаят с Денис Теофиков

Начинът, по който бе експлоатирана трагедията с починалото момче, разбира се, не е новина   Виждали сме го и преди: след убийството на Андрей Луканов или...

Зеленият сертификат като червен картон за политиците – липсата на адекватност и почти пълното отсъствие на експертност

Все по-навътре влизаме в двойната кампания и все по-очебийни стават липсата на адекватност и почти пълното отсъствие на експертност сред кандидатите за народни представители...

Българската специфика: Срамната безотговорност, която руши страната

Четвъртък, 21 октомври. В сила влиза тотален локдаун. Работят само магазините за стоки от първа необходимост, достъпни са само най-необходимите услуги. Полицейски час от...

Вижте още