Турция удължава мисията си в Либия с още 18 месеца

Най-четени

Дикме: Двама печелят в България от тези избори – Радев и Слави

Има двама души, които печелят в България от тези избори. На първо място е президентът Радев. Той е безспорният...

660 млн. лв. от летище „София“ заобиколиха БДЖ, ще пълнят бюджетната дупка

Отворилата се дупка в бюджета от 656 млн. лв. в края на март ще глътне авансовото плащане от 660...

Разработиха тест за COVID-19 със сканиране на очите

Германска фирма е разработила очен скенер, който определя носителите на заразата само за три минути при точност 95 процента,...

Във вторник турският парламент одобри предложение, призоваващо за удължаване на разполагането на войските в Либия за още 18 месеца, предаде Анадолската агенция.

Докато управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение подкрепиха предложението, основната Републиканска народна партия и останалите опозиционни партии гласуваха против.

„Либия има заплахи за Турция и целия регион и ако атаките се възобновят, интересите на Турция в Средиземноморския басейн и Северна Африка ще бъдат засегнати неблагоприятно“, се казва в предложението.

То настоява, че прекратяването на огъня, договорено през октомври и политическият диалог в Либия са от голямо значение за Турция.

В рамките на Меморандума за сигурност и военно сътрудничество, подписан с Либия, Турция ще продължи да допринася за обучението и консултантската подкрепа за Либия“, се казва в нея.

Предложението беше внесено от председателството миналата седмица, на фона на искане на признатото от Либия правителство на ООН за военна помощ.

На 27 ноември Анкара и Триполи подписаха пакт за военно сътрудничество, както и споразумение за морските граници в Източното Средиземноморие.

Постоянното споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите страни в Либия, обявено през октомври, изглежда не е надеждно, заяви тогава президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Двете враждуващи страни в Либия се подписаха под споразумение за прекратяване на огъня на преговорите в Женева.

Признатото от ООН правителство на Сарадж в Триполи е подкрепяно от Турция, докато силите на Хафтар в Източна Либия са поддържани от Русия, Египет и Обединените арабски емирства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Дикме: Двама печелят в България от тези избори – Радев и Слави

Има двама души, които печелят в България от тези избори. На първо място е президентът Радев. Той е безспорният...

660 млн. лв. от летище „София“ заобиколиха БДЖ, ще пълнят бюджетната дупка

Отворилата се дупка в бюджета от 656 млн. лв. в края на март ще глътне авансовото плащане от 660 млн. лв. по концесията на...

Разработиха тест за COVID-19 със сканиране на очите

Германска фирма е разработила очен скенер, който определя носителите на заразата само за три минути при точност 95 процента, съобщи Ройтерс. Сканиращата апликация на компанията...

Къци и Фънки почти се хванаха за гушите в „Капките“, Фики разби с образа на Тина Търнър

Къци Вапцаров излезе първи в тазвечерното шоу "Като две капки вода", за да се превъплъти в поредния женски образ. Този път той бе с...

Иран обеща, че ще отмъсти на Израел за саботажа в ядрения център Натанз

Иран смята кибератаката в ядрения център Натанз за саботаж от страна на Израел и заплаши да отмъсти на дългогодишния си враг. Припомняме, че вчера беше...

Вижте още