Проучване: Лечението на COVID-19 с кръвна плазма не намалява смъртните случаи

Най-четени

Патриарх Неофит: Днес благодарим на Бога и на всички, отдали живота си за Освобождението ни

Благодарим на Бога и на всички, отдали силите и живота си за нашето Освобождение и заявяваме решимостта си да...

Руска медия: При война с НАТО ще трябва да ударим България

Министерството на образованието на България реши да въведе програма за “патриотично възпитание“ в училищата. Жителите на страната възприемат това...

Папата предупреди за втори „библейски потоп“, ако не се преборим с корупцията и несправедливостта

Папа Франциск предупреди, че човечеството е изправено пред второ голямо наводнение, причинено от изменението на климата, освен ако лидерите...

Потенциалното лечение на Covid с използване на кръвна плазма не намалява смъртните случаи сред болнични пациенти, показват проучвания. Резултатите са удар за изследователите и NHS, които събираха дарения от плазма.

Тази част от процеса за възстановяване, който разследва редица обещаващи лечения на Covid, вече е затворена.

Участващите изследователи от Оксфорд казват, че са „изключително благодарни“ за приноса на пациентите в цялата страна. Даренията на плазма са временно преустановени, според NHS Blood and Transplant.

Имаше огромен международен интерес към ролята на реконвалесцентната плазма като възможно лечение на болнични пациенти с Covid-19. Лечението включва вземане на кръвна плазма от хора, които са се възстановили от болестта – която съдържа антитела срещу коронавирус – и се преливат на тежко болни пациенти.

Възлагаха се големи надежди на дарението на плазма да даде на борещата се имунна система на реципиента стимул за борба с Covid. NHS призоваваше хората да даряват, особено мъжете, за които се смята, че имат по-високи нива на антитела в кръвта си.

Но ранният анализ на 1873 смъртни случая в проучване на 10 400 пациенти в Обединеното кралство показва, че лечението не е предизвикало „значителна разлика“.

В групата, лекувана с реконвалесцентна плазма, 18% от пациентите са починали в рамките на 28 дни – същата цифра за групата, на която е дадено стандартно лечение. Пациентите в проучването все още се проследяват и окончателните резултати ще бъдат публикувани скоро.

По-рано тази седмица отделно проучване не показа доказателства, че същото лечение подобрява резултатите за пациентите в интензивно лечение.

Мартин Ландрей, главен изследовател и професор по медицина и епидемиология в катедрата по здравеопазване на населението в университета в Оксфорд, заяви, че проучването за възстановяване показва „стойността на големите рандомизирани проучвания за правилна оценка на ролята на потенциалните лечения“.

Изследването все още разследва други лечения, включително тоцилизумаб, аспирин и коктейл от антитела.

Проф. Питър Хорби, който също е работил по проучването, заявява, че най-голямото досега изследване на реконвалесцентна плазма „е било възможно само благодарение на щедрото даряване на плазма от възстановени пациенти и готовността на настоящите пациенти да допринесат за напредъка на медицинската помощ“.

„Докато общият резултат е отрицателен, трябва да изчакаме пълните резултати, преди да можем да разберем дали реконвалесцентната плазма има някаква роля в определени подгрупи на пациентите“, обобщава Хорби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Патриарх Неофит: Днес благодарим на Бога и на всички, отдали живота си за Освобождението ни

Благодарим на Бога и на всички, отдали силите и живота си за нашето Освобождение и заявяваме решимостта си да...

Руска медия: При война с НАТО ще трябва да ударим България

Министерството на образованието на България реши да въведе програма за “патриотично възпитание“ в училищата. Жителите на страната възприемат това като подготовка за участие в...

Папата предупреди за втори „библейски потоп“, ако не се преборим с корупцията и несправедливостта

Папа Франциск предупреди, че човечеството е изправено пред второ голямо наводнение, причинено от изменението на климата, освен ако лидерите не предприемат действия за коригиране...

Османи: Никой не трябва да ограничава правата на българите в РСМ

"Република Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава. В допълнение към колективните права на по-големите общности съществуват и функционални механизми за защита...

Анални тестове за COVID-19 травмират пристигащи в Китай

Чуждестранните посетители са разстроени от анализите с анален тампон при пристигане в Китай за COVID-19, което предизвиква оплаквания от неудобство и дори психологическа травма...

Вижте още