Заради новия щам: Европа постепенно забранява текстилните маски и преминава към FFP2

Най-четени

Патриарх Неофит: Днес благодарим на Бога и на всички, отдали живота си за Освобождението ни

Благодарим на Бога и на всички, отдали силите и живота си за нашето Освобождение и заявяваме решимостта си да...

Руска медия: При война с НАТО ще трябва да ударим България

Министерството на образованието на България реши да въведе програма за “патриотично възпитание“ в училищата. Жителите на страната възприемат това...

Папата предупреди за втори „библейски потоп“, ако не се преборим с корупцията и несправедливостта

Папа Франциск предупреди, че човечеството е изправено пред второ голямо наводнение, причинено от изменението на климата, освен ако лидерите...

Обикновените медицински и текстилни маски вече са забранени в обществения транспорт и магазините в цяла Германия, след като Бавария първа предприе този ход заради силно заразните нови варианти на коронавируса. Вместо тях трябва да се изолзват FFP2, произвеждан в Китай като KN95, а в САЩ – N95. Алтернативата са маски за хирурзи в операционните

Австрия се подготвя за същото решение, а в понеделник медицинският съвет препоръча да не се носят ушити маски от подръчен текстил заради недостатъчната защита от новите варианти на вируса, пише Дневник. „Понеже нямаме нови оръжия срещу тях, единственото е да подобрим наличните“, каза през обществената телевизия Даниел Камю от съвета.

Но има няколко проблема с тези маски и два от тях са, че те са в пъти по-скъпи от обикновените за еднократна употреба (макар че при обработване при 80 градуса във фурна се допуска използването им няколко пъти, обаче при изключителни случаи на остър недостиг), а и не се намират толкова лесно като тях. В онлайн магазини в България, например, се предлагат на цени от 2-3 лв на брой до 6 лв, ако са с клапан, докато обикновена маска струва 50-80 стотинки.

Други предупреждения са, че ако се задължи масово населението да ги носи, може да не достигат за медиците на първа линия или че замърсяването на околната среда рязко ще се увеличи.

Има достатъчно научни публикации, че маските помагат да се ограничи пандемията, а изследвания на Duke University от август показа, че N95 са най-ефективни. Още през 2013 г. бе показано, че хирургическите маски са около 3 пъти по-ефективни от текстилните за спиране разпространението на капчици.

Към момента препоръката на СЗО е хирургическите маски да са за медици, за хора със симптоми на коронавирусното заболяване, за контактували с тях и за тези над 60 години. За масовото население е в сила препоръката за текстилни маски. Френските здравни власти имат същата препоръка, включително защото неправилното им поставяне може всъщност да увеличи риска от пренасяне на коронавируса.

Баварският премиер Маркус Зьодер е на друго мнение: „Ако вирусът става по-опасен, и маските трябва да са по-добри“. Меркел коментира задължаването да се носят по-ефективни маски като превантивна мярка, защото новите варианти на вируса още не са доминиращи в Германия.

А каква е разликата между обикновена маска и стандарта FFP2?

Известен и с името P2 в други части на света, той функционира на принципа на текстилните – да задържи вътре капчици от дишане, кашляне и кихане на този, който носи такава маска. Така се предпазват околните – и в случая с хирурзите се защитава пациентът на операцонната маса – само че са с качеството на професионален продукт за еднократна употреба. В хирургическите отделения обикновено се сменят на всеки 2 часа, за да не намалее или изчезне ефекта от тях.

Макар и по-добри от обикновените текстилни или еднократни маски, те не са достатъчни – медиците носят още защитни очила, ръкавици и не забравят, че не бива да докосват лицето и очите си. Хирургическите маски са трипластови от синтетичен пресован материал, подреден така, че по-добре да филтрира, имат различна дебелина, устойчивост на течности и степени на филтриране. Медиците предварително проверяват и кой точно размер пасва най-точно на лицето им, за да не се окаже, че някъде остава отвор.

На тях приличат маските с пластмасов клапан, които се използват за работа в запрашена среда или производство. Някои поставят в същата категория и маските с прикачено специално отделение, в което се поставя сменяем филтър.

Но СЗО не препръчва носенето на тези два вида маски, защото действат точно на обратния принцип – филтрират при вдишване и изпускат свободно издишвания въздух. А в пандемията идеята е колкото може по-малко хората да издишват без филтриране на обществени места. „Това прави такава маска неефективна за предотвратяване разпространяването на коронавируса или на който и да е респираторен вирус“, пише в обяснението на световната организация.

В Европейски съюз има три типа FFP с различна категория на защита

FFP1

Те са по-ефективни от хирургическите маски, но все пак не осигуряван търсената защита от вируси. Използват ги дърводелци, строители и други, работещи в прашна среда.

FFP2

С еквивалент N95, KN95 и P2 masks тези маски все по-масово се носят в домове за възрастни хора и детски ясли и градини. Осигуряват носещият ги с известно ниво на защита от вируси, но не бива да се използват при контакт със силно заразни пациенти. Поради недостига на санитарни материали през пролетта германският институт „Роберт Кох“, например, позволи да се използват в заразна среда маски FFP2 вместо по-високия стандарт FFP3. В момента дефицит няма за медиците.

FFP3

Само този вид (известен още като N99, EN149 или P3) ефективно защитава от най-миниатюрните капчици (т.нар. аерозоли) от дишане, от протеинови молекули, вируси, бактерии, гъбички и спори, както и от фините азбестови влакна, например. Носещият ги е защитен от заразяване със патогени като шарка или туберколоза.

Маските не заместват физическата дистанция, редовното и внимателно измиване на ръцете, систематичната дезинфекция, да не говорим, че трябва да се спазват и правилата за правилното им сваляне от лицето и изхвърляне.

Но как се налага, прилага и контролира въвеждането на FFP2 маски?

Поради това, че не се продават навсякъде и относително високата им цена, мнозина първоначално ще си купят една и след обработка ще я ползват отново и отново. Но е също така вероятно доста хора да г и носят седмици и месеци наред без стерилизиране. Което обезсмисля крайната цел и се оказва, че е по-добре да носят поне нови от по-евтините медицински или текстилни маски.

Поради по-високата плътност на FFP2 през тях се диша по-трудно. Здравните власти препоръчват медиците да я носят не по-дълго от 75 минути без да я свалят, припомня „Дойче веле“. След това трябва да има 30-минутна пауза.

Не се препоръчва от медицински съображения – или просто не могат – да ги използват хора с респираторни заболявания или намален капацитет на белия дроб.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Патриарх Неофит: Днес благодарим на Бога и на всички, отдали живота си за Освобождението ни

Благодарим на Бога и на всички, отдали силите и живота си за нашето Освобождение и заявяваме решимостта си да...

Руска медия: При война с НАТО ще трябва да ударим България

Министерството на образованието на България реши да въведе програма за “патриотично възпитание“ в училищата. Жителите на страната възприемат това като подготовка за участие в...

Папата предупреди за втори „библейски потоп“, ако не се преборим с корупцията и несправедливостта

Папа Франциск предупреди, че човечеството е изправено пред второ голямо наводнение, причинено от изменението на климата, освен ако лидерите не предприемат действия за коригиране...

Османи: Никой не трябва да ограничава правата на българите в РСМ

"Република Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава. В допълнение към колективните права на по-големите общности съществуват и функционални механизми за защита...

Анални тестове за COVID-19 травмират пристигащи в Китай

Чуждестранните посетители са разстроени от анализите с анален тампон при пристигане в Китай за COVID-19, което предизвиква оплаквания от неудобство и дори психологическа травма...

Вижте още