„Републиканци за България“ със седем въпроса към външния министър Екатерина Захариева

Най-четени

Проветряване: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и „Агент Тенев“ греят в листите на ВМРО

Познати лица от телевизионния екран и сцената подсилват листите на ВМРО като гражданска квота. От партията подчертават, че те...

Освободени са отвлечените 317 ученички в Нигерия

Отвлечените на 26 февруари от интернат в северната част на Нигерия 317 ученички бяха освободени днес, съобщава вестник „Vanguard“. Момичетата...

Пореден фейк: Забранява ли СЗО аутопсии на лица, починали от COVID-19?

През последните дни в социалните мрежи се разпространява с бясна скорост поредната "правдоподобна" информация относно COVID-19 и пораженията, които...

На 20.01.2021г. у нас на посещение бе външният министър на Сърбия г-н Никола Селакович. Това е първа визита на сръбски външен министър от седем години насам – последното посещение бе през 2014 г. от тогавашния външен министър Иван Мъркич.

Важността на взаимоотношенията между двете държави ни задължават да поставим няколко ключови въпросa към българското правителство и Министерство на външните работи, а именно:

 • По време на срещата била ли е тема на разговор, съседната и на двете държави, Република Северна Македония? В публичните изяви на министър Селакович пред сръбските медии, преди срещата бе обявено, че една от обсъжданите теми ще бъде именно Република Северна Македония. Има ли направено предложение за „помощ“ от страна на Сърбия по отношение на историческия спор между България и Република Северна Македония, както бе предложено, преди няколко месеца, от председателя на сръбското народно събрание (Народне скупштине Републике Србије) Ивица Дачич?
 • Във връзка с преговорите на Република Сърбия за присъединяване към Европейския съюз поставен ли е въпросът за разсекретяване на архивите на тоталитарната тайна служба на Югославия (УДБА), които се намират в Белград? Този въпрос е в пряка корелация с поставеното искане в българската Рамкова позиция, към Република Северна Македония, за осветляване и публикуване на списъците с лицата принадлежали към същата тази репресивна служба (УДБА)?
 • Във връзка с преговорите на Република Сърбия за присъединяване към Европейския съюз, поставен ли е въпросът за премахване на надписите от паметните плочи и паметници, както и текстовете в сръбските учебници, където все още Република България се споменава като „Бугарски фашистички окупатор“?
 • По време на срещата обсъдено ли е лошото социално-икономическото положение на българското малцинство в Западните покрайнини, както и продължаващата над 100 години икономическа и културна асимилационна политика от страна на Сърбия?
 • Обсъдени ли са взаимоотношенията на Република Сърбия и Република Косово и остава ли непроменена официалната позиция на България с признаването на независимостта и териториалната цялост на Косово?
 • Коментирани ли са теми от военен и геополитически характер – продължаващото въоръжаване на Сърбия с руско и китайско въоръжение и по-важното коментиран ли е „хуманитарният център“ в Ниш, както и разполага ли се това въоръжение по границата с България?
 • Обсъдени ли са реципрочни действия и проекти, от страна на Сърбия, в полза на България на базата на направените от нашата страна безпрецедентни проект и подкрепа – „Турски поток“, чрез който Сърбия получава по-евтин от България руски газ и допускането през въздушното пространство на натовска България на руско въоръжение.

ПП „Републиканци за България“ е силен поддръжник на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани и в тази връзка обръщаме особено внимание на присъединяването на Сърбия към ЕС. Всички останали кандидати за ЕС от региона вече са членове на НАТО (Черна Гора, Република Северна Македония и Албания), а само Сърбия официално заявява, че ще води политика на военен неутралитет, но на практика реално задълбочава своето военно и политическо сътрудничество с Китай и Русия. През последните няколко години сме свидетели на реализиране на хибридни операции от страна на Русия, чрез Сърбия в Република Северна Македония (Нападение в Народното събрание) и Черна гора (Опит за организиране на военен преврат). В тази връзка за нас е крайно притеснително и неприемливо и изграждането на руски „хуманитарен“ център в Ниш, който е фиктивно прикритие на военна разузнавателна база, разположена на 100 км от границата с България! От тук възниква резонният въпрос към България ли е насочена тази разузнавателна база?

За нас като българска политическа партия, от първостепенно значение е, българското национално малцинство в Сърбия. Официално Сърбия дава индикации, че ще спре с асимилационната политика и на документи правата на нашето малцинство съществуват и са признати. Реалността обаче, за съжаление, е много по-различна – българите в Сърбия се чувстват застрашени, маргинализирани и граждани „втора категория“ – особено тези, които открито заявяват своята българска национална принадлежност. Пограничните райони с България са икономически най-слабо развитите в цялата страна и това води до тежки социални последици – безработица, миграция и намаляване на населението.

Друг важен въпрос е разсекретяването на архивите на югославската репресивна служба (УДБА) от страна на Сърбия. Подобен акт е задължителен за страна, която е кандидат член на ЕС, защото без завършила лустрация и осъждане на тоталитарната комунистическа идеология е невъзможно пълноправно членство в Европейския съюз. Отварянето на архивите на УДБА би спомогнало за тези процеси и в другите страни – бивши съюзни републики на Югославия, които също имат право на достъп до тези архиви, като Република Северна Македония например. В тази връзка смятаме, че Сърбия трябва да премахне невярната, от историческа гледна точка, и крайно обидна квалификация „бугарски фашистки окупатор“, която може да бъде видяна на паметници и в учебниците там.

В заключение заявяваме, че ПП „Републиканци за България“ вярваме и подкрепяме евроатлантическото бъдеще на региона, и на Сърбия в частност, но не споделяме напълно политиката на настоящото българското правителство, за безусловна подкрепа за членство в ЕС без изпълнение на критериите за членство и добросъседство. Очакваме официални отговори от страна на външния министър на България – г-жа Екатерина Захариева на поставените въпроси.

8 КОМЕНТАРИ

 1. И двете съседни държави се стремят към членство в ЕС. Добре е да знаем какво се случва в отношенията ни. Още по-добре е, че Републиканци фокусират вниманието ни върху тях. А най-добре ще е министър Захариева да отговори на зададените въпроси.

 2. Има много неща за обсъждане във връзка с живеещите българи в Сърбия и изобщо за отношенията между двете държави.

 3. Уместни въпроси, ама кой ни брои за хора, дето заслужават отговор?. За съжаление!

 4. Собствената ни история се преправя и тотално променя от еврейски, и руски „приятели“ ! Сърбите са като македонците! Даже не ми се коментира по темата!

 5. Браво за въпросите! Да видим кога и дали въобще ще отговорят, защото май практиката е на неудобните въпроси да се мълчи и да се гледа умно.

 6. Хубаво е да се задават въпроси, особено неудобни. За съжаление отговори няма да бъдат дадени, особено от тази госпожа!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Проветряване: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и „Агент Тенев“ греят в листите на ВМРО

Познати лица от телевизионния екран и сцената подсилват листите на ВМРО като гражданска квота. От партията подчертават, че те...

Освободени са отвлечените 317 ученички в Нигерия

Отвлечените на 26 февруари от интернат в северната част на Нигерия 317 ученички бяха освободени днес, съобщава вестник „Vanguard“. Момичетата пътуват към административния център на...

Пореден фейк: Забранява ли СЗО аутопсии на лица, починали от COVID-19?

През последните дни в социалните мрежи се разпространява с бясна скорост поредната "правдоподобна" информация относно COVID-19 и пораженията, които нанася на телата ни, както...

Мехмед Дикме удря рамо на ГЕРБ за парламентарния вот

Мехмед Дикме, Орхан Исмаилов, Гюнер Тахир и Нуридин Исмаил от гражданско сдружение ДЕН декларираха подкрепата си за ГЕРБ на парламентарните избори на 4 април....

Мианмарската полиция уби най-малко 7 души след стрелба по протестиращи

Полицията в Мианма откри огън по протестиращи срещу военния преврат и уби най-малко седем души във втория ден на репресии над демонстрациите в цялата...

Вижте още