Германия понижи рязко прогнозата си за БВП заради удължения локдаун

Най-четени

Три КПП-та ще пропускат желаещите да наблюдават тържествената заря по случай 3 март

Три контролно-пропусквателни пункта ще има за желаещите да наблюдават тържествената заря-проверка в София на пл. „Народно събрание“ по случай...

КПКОНПИ ще проверява Росина Станиславова и Десислав Тасков

На заседанието си днес, КПКОНПИ прие решения за образуване на производства за установяване на конфликт на интереси по отношение...

Принц Филип все още е в болница

След 13-дневен престой, Херцогът на Единбург – принц Филип, остава в болница. Това е най-дългата хоспитализация в живота му,...

В сряда германското правителство намали рязко прогнозата си за растежа на най-голямата европейска икономика до 3% през настоящата година спрямо очакваните през миналата есен 4,4%. Тази силна низходяща ревизия е в резултат на втория строг локдаун в страната, който беше удължен поне до средата на февруари.

„В момента наблюдаваме стабилизиране на броя на коронавирусните инфекциите, което дава надежда“, каза министърът на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс. Той обаче предупреди, че ситуацията остава сериозна поради по-заразния вариант на Covid-19.

„Следователно не трябва да залагаме на вече постигнатото“, посочи Алтмайер на фона на призивите за скорошно облекчаване на ограничителните мерки.

През миналата седмица канцлерът Ангела Меркел и лидерите на 16-те федерални региона се договориха да удължат наличния противопандемичен локдаун до 14-ти февруари, тъй като Германия продължава да се бори с втората вирусна вълна и отчита от известно време рекорден брой ежедневни смъртни случаи от Covid-19.

Петер Алтмайер обрисува картина на икономика на две скорости, при която индустрията продължава да се развива добре, докато сферата на услугите страда от налични локдаун, който беше наложен в началото на ноември и затегнати допълнително в средата на декември.

„Картината е разделена: Въпреки че индустрията в момента продължава да е стабилна, секторът на услугите е силно засегнат“, каза икономическият министър и добави, че това забавя цялото възстановяването.

Според него, с отмяната в даден момент на въведения заради коронавируса локдаун се очаква много сектори да нараснат бързо.

„Трябва да положим усилия, за да избегнем бъдещите поколения да бъдат обременени с дългове от тази криза“, отбеляза Алтмайер и добави, че очаква германската икономика да достигне нивото си отпреди кризата към втората половина на 2022 година.

„Сега не е моментът да говорим публично за облекчаване на ограниченията. Трябва да се придържаме към ограниченията през следващите седмици, за да потиснем вируса“, каза той.

Икономиката се сви с 5% през 2020 г., което беше по-сдържано от очакваното, но въпреки това представлява втория по големина икономически спад в следвоенната история на Германия след рекордния спад с 5,7% по време на глобалната финансова криза през 2009 г.

Междувременно немският Ifo институт отчете по-рано таи седмица влошаване на германските бизнес нагласи от 6-месечно дъно през януари, тъй като втората вълна на Covid-19 спря икономическото възстановяване. Институтът обаче отчете и значително подобряване на експортните нагласи в индустриалния сектор, отбелязва БНР.

По-рано в сряда пък индексът на потребителските нагласи на института GfK за Германия отбеляза рязко понижение за февруари до -15,6 пункта от -7,5 пункта през януари, влошавайки се за четвърти пореден месец. Продължаващото отслабване на потребителските нагласи също се дължи на стриктния локдаун, който остава в сила поне до средата на февруари.

„Затварянето на ресторантите и на големи части от сектора на търговията на дребно от средата на декември 2020 г. имаше същия вреден ефект върху потребителските разходи като този от първия локдаун през миналата пролет“, посочи експертът в GfK Ролф Бюркл.

Неотдавнашното решение за удължаване на строгите рестриктивни мерки попари надеждите за бързо възстановяване на нагласите на потребителите, отбелязва институтът GfK.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Три КПП-та ще пропускат желаещите да наблюдават тържествената заря по случай 3 март

Три контролно-пропусквателни пункта ще има за желаещите да наблюдават тържествената заря-проверка в София на пл. „Народно събрание“ по случай...

КПКОНПИ ще проверява Росина Станиславова и Десислав Тасков

На заседанието си днес, КПКОНПИ прие решения за образуване на производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на Росина Станиславова, кмет на...

Принц Филип все още е в болница

След 13-дневен престой, Херцогът на Единбург – принц Филип, остава в болница. Това е най-дългата хоспитализация в живота му, пише „Ройтерс”. 99-годишният съпруг на британската...

Не само у нас се кичат с мартеници

Смятаната за българска традиция да се закичваме с мартенички за здраве и късмет, всъщност съществува и в други балкански държави. В Северна Македония мартениците са...

Полицията нахлу в офисите на Барселона

Каталунската полиция е нахлула в офисите на "Барселона" рано тази сутрин, съобщават испанските медии. Твърди се, че акцията на органите на реда е във...

Вижте още