„Право на изключване“: ЕС ще брани служителите от нагли работодатели

Най-четени

Държавата като мащеха: България сред страните в ЕС с най-малки разходи за социална защита

Данни на Евростат сочат, че България, Румъния, Ирландия и Малта са страните от ЕС с най-малки държавни разходи за...

Три КПП-та ще пропускат желаещите да наблюдават тържествената заря по случай 3 март

Три контролно-пропусквателни пункта ще има за желаещите да наблюдават тържествената заря-проверка в София на пл. „Народно събрание“ по случай...

КПКОНПИ ще проверява Росина Станиславова и Десислав Тасков

На заседанието си днес, КПКОНПИ прие решения за образуване на производства за установяване на конфликт на интереси по отношение...

Заради COVID-19 много служители работят от дома си, а Брюксел иска да регулира кога да са на разположение.

Преди 20 години беше изключено да се свързваш със служител извън работното му време, особено през почивните дни. Днес т.нар. приличен час не се спазва, служебните разговори по мейл и чат са денонощни, а телефонните обаждания след работа, през уикенда или по време на празници се смятат за нормални от много работодатели. В някои компании и цели държави „да си на повикване“, се превръща в новата норма, пише „24 часа“.

Очаква се в бъдеще дистанционната работа да става още по-често срещана. Затова в ЕС се заговори за „правото на изключване“ – работникът да може да се изключи от мрежата, когато работи от вкъщи, и да се въздържа от участие в свързана с работата електронна комуникация като имейли и други съобщения в неработно време и през празниците.

В своя законодателна инициатива, приета миналата седмица, Европейският парламент призова да се приеме нов закон на съюза, който да предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства, без да се сблъскват с негативни последици. Новият закон трябва също да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка.

„Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги „на линия“ и от прекалено дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на откъсване от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера“, заяви докладчикът Алекс Салиба (С&Д, Малта) след вота в ЕП.

Очаква се отговорът на Европейската комисия, която притежава изключителните правомощия за законодателна инициатива. В своите политически насоки председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се ангажира да „отговори на всяка законодателна инициатива на ЕП със законодателен акт“.

Работата от дома изигра важна роля за запазването на работни места и предприятия по време на кризата с COVID-19. Въпреки това съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води също до повече случаи на тревожност, депресия, изтощение и други проблеми, свързани с физическото и психичното здраве.

В доклада си по темата евродепутатът Алекс Салиба посочва редица рискове за здравето, свързани с претоварването на работа.

Използването на цифрови инструменти за продължителни периоди от време може да доведе до намаляване на концентрацията, както и до когнитивно и емоционално претоварване, технологична зависимост, липса на сън, безпокойство и прегаряне. Монотонните повтарящи се манипулации и статичната поза за дълги периоди от време могат да доведат до мускулно разтягане и мускулно-скелетни нарушения.

За здравословна и безопасна организация на работата стандартът на ниво ЕС е 8 часа на ден, 40 часа седмично и 11 часа почивка.

За всеки седемдневен период работникът има право на минимална непрекъсната почивка от 24 часа плюс 11-часовата ежедневна почивка.

Няколко държави от ЕС вече предприеха положителни стъпки за регулиране на използването на цифрова комуникация. Франция се счита за пионер в ЕС при юридическото признаване на правото да се „изключиш“ от работа. Още през 2013 г. национално междусекторно споразумение определи периоди, когато електронните устройства на служителите може да останат изключени. През 2016 г. това право стана закон и сега се регулира от френския Кодекс на труда. Електронните служебни контакти извън работното време се смятат за извънреден труд, без значение дали става дума за служебни телефонни разговори или отговаряне на имейли.

Германските работодатели също са постигнали значителен напредък в регулирането на труда след работно време, без да е прието конкретно законодателство. Компании като „Фолксваген“, БМВ и „Пума“ доброволно са наложили ограничения кога мениджърите могат да изпращат имейли на служители извън работното време. Производителят на автомобили например е настроил вътрешните си
сървъри да не изпращат имейли между 18,15 ч и 7 ч сутринта.

Германското министерство на труда дава пример, като е забранило всякаква комуникация с персонала извън работно време, освен при извънредни ситуации.

На ниво ЕС обаче понастоящем няма съществуващо или предложено законодателство, което директно да регулира времето на свързаната с работата електронна комуникация. Директивата за работното време определя като такова „всеки период, през който служителят работи, е на разположение на работодателя и изпълнява неговите дейности или задължения“.

Според Съда на ЕС времето на готовност на работник у дома, който е длъжен да отговори на повиквания от работодателя в кратък период, също трябва да се разглежда като „работно време“. Остава само това да бъде регламентирано с европейски закон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Държавата като мащеха: България сред страните в ЕС с най-малки разходи за социална защита

Данни на Евростат сочат, че България, Румъния, Ирландия и Малта са страните от ЕС с най-малки държавни разходи за...

Три КПП-та ще пропускат желаещите да наблюдават тържествената заря по случай 3 март

Три контролно-пропусквателни пункта ще има за желаещите да наблюдават тържествената заря-проверка в София на пл. „Народно събрание“ по случай националния празник 3 март, съобщи...

КПКОНПИ ще проверява Росина Станиславова и Десислав Тасков

На заседанието си днес, КПКОНПИ прие решения за образуване на производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на Росина Станиславова, кмет на...

Принц Филип все още е в болница

След 13-дневен престой, Херцогът на Единбург – принц Филип, остава в болница. Това е най-дългата хоспитализация в живота му, пише „Ройтерс”. 99-годишният съпруг на британската...

Не само у нас се кичат с мартеници

Смятаната за българска традиция да се закичваме с мартенички за здраве и късмет, всъщност съществува и в други балкански държави. В Северна Македония мартениците са...

Вижте още