Христо Казанджиев: „Северен поток“ 2 ще приключи при едни или други условия

Най-четени

Нов роден антирекорд: България е в челото на ЕС по поскъпване на бензина

България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива са поскъпнали най-много през последната година. С близо 30-процентен...

Пълен абсурд: Системата вече дава и на болни от Ковид-19 зелен сертификат

У нас усилено се лобира и за зелен сертификат срещу антигенен тест, което е неприемливо за ЕС и САЩ   Стремежът...

Смайващ непрофесионализъм и липса на човещина: какво показа случаят с Денис Теофиков

Начинът, по който бе експлоатирана трагедията с починалото момче, разбира се, не е новина   Виждали сме го и преди: след...

Строителството на „Северен поток“ 2 е възстановено, поради липса на възможности и технологични изисквания. Русия се опита да внуши на международната общественост, че ще продължи изграждането му със собствени кораби, но по уверение на американската страна, Русия не разполага с такава технология, която се прилага при реализацията на проекта. Това каза енергийният експерт и координатор на сектор „Енергетика“ в ПП „Републиканци за България“ Христо Казанджиев във „Видимо и Невидимо“ с Калин Манолов.

По думите му руските възможности са ограничени от липсата на технология, най-вероятно за заваряване на тръбите и тяхното плавно полагане.

„Липсата на тази технология прави невъзможно продължаването на строителството. Както е известно имат да се полагат още около 160 км“, припомни той.

Според него отношението на Швеция и Дания е било толерантно към проекта и това е дало възможност на Русия да започне неговата реализация.

„Без съмнение проектът обслужва геополитическите интереси на Русия. От корпоративна гледна точка тя елиминира всички посредници на природен газ от Русия до Европа. Минимизира политическия риск при транспорта на руски природен газ за Германия. Ползите за русия са очевидни и в икономически и в геополитически план, независимо от огромните разходи, които бяха инвестирани в този проект‘, добави енергийният експерт.

„Германия печели от по-ниските цени на природен газ за нейните потребители и осигуряването на директен внос. От друга страна е налице повишаване на сигурността на доставките и минимизиране на политическия риск“, каза Казанджиев.

„Към настоящия момент е напълно разбираема горещата подкрепа на Германия към „Северен поток“2, въпреки че се конфронтира със САЩ.

Проектът ще приключи при едни или други условия. Русия е доказала, че за нея парите не са определящи при реализиране на големи политически проекти“, заключи Христо Казанджиев.

7 КОМЕНТАРИ

  1. Лошото в случая е, че Русия използва газта за политическо влияние. Иначе г-н Казанджиев е прав – Кремъл ще направи невъзможното, за да завърши този проект.

  2. “Проектът ще приключи при едни или други условия. Русия е доказала, че за нея парите не са определящи при реализиране на големи политически проекти”
    Аз се питам как може големите сили да си гонят интереса само ние се лашкаме по течението и не отстояваме никаква позиция….

  3. Германия и Русия могат да си гонят държавните интереси въпросът е ние какво правим и защо блеем и се водим по чужд акъл ?

  4. Германците затова правят BMW, Mercedes и Ауди, защото си защитават интересите. А при нас само Бойко си гледа личния финансов интерес. Комисионни да падат, пък останалото – както се случи…

  5. Ясно е, че проекта обслужва геополитическите интереси на Русия, но ние какво сме? Безгласна буква! Това са условията поставени ни от управниците.

  6. Когато някой компетентен професионалист работи и дава предложения за реформи в сфера като енергетиката се вижда, че има надежда, че някой иска да направи нещо. Дано да бъдат чути, а идеите им обсъдени и реализирани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Нов роден антирекорд: България е в челото на ЕС по поскъпване на бензина

България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива са поскъпнали най-много през последната година. С близо 30-процентен...

Пълен абсурд: Системата вече дава и на болни от Ковид-19 зелен сертификат

У нас усилено се лобира и за зелен сертификат срещу антигенен тест, което е неприемливо за ЕС и САЩ   Стремежът да се угоди на всички...

Смайващ непрофесионализъм и липса на човещина: какво показа случаят с Денис Теофиков

Начинът, по който бе експлоатирана трагедията с починалото момче, разбира се, не е новина   Виждали сме го и преди: след убийството на Андрей Луканов или...

Зеленият сертификат като червен картон за политиците – липсата на адекватност и почти пълното отсъствие на експертност

Все по-навътре влизаме в двойната кампания и все по-очебийни стават липсата на адекватност и почти пълното отсъствие на експертност сред кандидатите за народни представители...

Българската специфика: Срамната безотговорност, която руши страната

Четвъртък, 21 октомври. В сила влиза тотален локдаун. Работят само магазините за стоки от първа необходимост, достъпни са само най-необходимите услуги. Полицейски час от...

Вижте още