16 000 ваксинирани през уикенда, някои с неразположения

Най-четени

Китай: Не сме искали анални тестове за COVID-19 от американски дипломати

Китай обяви, че никога не е било искано от американски дипломати да си правят анални проби с тампони за...

Слабаков уреди и жена си за депутат: Ернестина Шинова в две листи на ВМРО

Актрисата Ернестина Шинова влиза в листите на ВМРО за изборите. Тя ще бъде кандидат за депутат от две листи...

Да не остане назад: И Борисов подкрепи въвеждането на паспорт за ваксинирани

Премиерът Бойко Борисов подкрепя идеята за зелени електронни паспорти на ваксинираните и преболедувалите COVID-19. Това стана ясно при посещението...

1950 души са получили първата доза от ваксината на „АстраЗенека“ от петък следобед до неделя вечерта в „Пирогов“, отчете директорът на болницата проф. Асен Балтов.

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината”, каза  той.

Според него ефектът от „зелените коридори” за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души.

Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим „зелените коридори” в пет ваксинационни пункта в „Пирогов”. Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”, коментира проф. Балтов.

„Всяка нова пратка ваксини, която дойде, ще бъде пусната до всички 28 РЗИ-та. Всичко зависи от доставките“, добави той.

„Има обаждания от хора, които са имали временни неразположения след ваксинацията – покачване на телесната температура. Но в рамките на 24 часа са преминали“, разкри проф. Балтов.

Той припомни, че 24 часа след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол. Всеки ваксиниран също трябва да продължи да носи маска.

„Може би има по-добър начин за протичане на ваксинацията, но той ще бъде след 3 март, когато ще може да се записват онлайн желаещите през системата на Информационно обслужване“, уточни директорът на „Пирогов“.

Според него ефектът от зелените коридори за ваксиниране е бил много голям и буквално за два дни са направени 16 000 ваксинации.

По думите му втората доза на ваксината на „АстраЗенека“ трябва да се постави между 65 и 70 ден, което ще даде над 1 година имунитет на хората.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Китай: Не сме искали анални тестове за COVID-19 от американски дипломати

Китай обяви, че никога не е било искано от американски дипломати да си правят анални проби с тампони за...

Слабаков уреди и жена си за депутат: Ернестина Шинова в две листи на ВМРО

Актрисата Ернестина Шинова влиза в листите на ВМРО за изборите. Тя ще бъде кандидат за депутат от две листи - във Варна и Шумен. "Тя...

Да не остане назад: И Борисов подкрепи въвеждането на паспорт за ваксинирани

Премиерът Бойко Борисов подкрепя идеята за зелени електронни паспорти на ваксинираните и преболедувалите COVID-19. Това стана ясно при посещението на министър-председателя в Панагюрище, който...

Проф. Чорбанов прогнозира пик на епидемията по време на изборите

Изключително високи нива на заразени точно в навечерието на изборите заради отварянето на заведенията от 1 март и на нощните заведения от 1 април....

Сваленият от ефира на Nova Кузман Илиев не намери място в ГЕРБ, пъне се за депутат от ВМРО

Икономистът и бивш водещ на предаването "Плюс-минус" по Nova Кузман Илиев се включва в предстоящия парламентарен вот от листата на ВМРО. Появата му до ...

Вижте още