„Писъкът” на Мунк със скрито послание

Най-четени

Адв. Екимджиев: Не се надбягваме с вируса, тичаме срещу него

Държавата се провали във ваксинационната си политика и така хората, дори и да искат, не могат да се ваксинират...

Китай: Не сме искали анални тестове за COVID-19 от американски дипломати

Китай обяви, че никога не е било искано от американски дипломати да си правят анални проби с тампони за...

Слабаков уреди и жена си за депутат: Ернестина Шинова в две листи на ВМРО

Актрисата Ернестина Шинова влиза в листите на ВМРО за изборите. Тя ще бъде кандидат за депутат от две листи...

Изследване с инфрачервени сканирания е показало, че художникът Едвард Мунк е оставил мистериозен надпис върху картината си „Писъкът“, информира Би Би Си.

Малко и едва забележимо изречение, написано на една от най-известните картини в света, е причина за много предположения в света на изкуството.

Думите „Може да е нарисувано само от луд“ са изписани с молив в горния ляв ъгъл.

Нови тестове, направени от Националния музей на Норвегия, потвърдиха, че са направени от самия автор на произведението.

Оригиналната картина, показана за първи път в родния град на Мунк Осло (тогава Кристиания) през 1893 г., се превърна в радикален и вечен израз на човешкото безпокойство. Влиянието му се простира чак до поредицата филми на ужасите от Холивуд от 90-те и до съвременните им варианти.

Произведението е подложено на консервация в подготовка за поставянето му в новия музей, който трябва да бъде отворен в норвежката столица догодина.

Изкуствоведите отдавна бяха раздвоени в предположенията дали изречението е акт на вандализъм, извършен от възмутен зрител, или е написано от самия Мунк – за когото се знае, че през целия си живот е имал проблеми с психичното здраве.

Музеят стигна до заключението, че думите са написани от Мунк, след като използва технология за анализ на почерка и сравнение със собствените му дневници и писма.

„Написаното без съмнение е дело на Мунк“, каза уредникът на музея Маи Брит Гуленг.

„Самият почерк, както и събитията, случили се през 1895 г., когато Мунк показва картината в Норвегия за първи път, всички сочат в една и съща посока.“

През 1994 г. „Писъкът“ е откраднат от норвежки музей на изкуствата. Той е открит при операция под прикритие от британски детективи.

По това време произведението предизвика силна критика, заедно с публични спекулации около психическото състояние на Мунк.

Според неговите дневници Мунк е бил силно наранен от реакцията и се смята, че се е върнал към картината, за да добави след това изявлението си с молив.

Бащата и сестрата на Мунк претърпяват пристъпи на депресия и Мунк най-накрая е хоспитализиран след нервен срив през 1908 г.

Неговата майка и по-голямата му сестра са починали, преди той да навърши 14 г., баща му почива 12 г. по-късно, а другата му сестра има биполярно разстройство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Адв. Екимджиев: Не се надбягваме с вируса, тичаме срещу него

Държавата се провали във ваксинационната си политика и така хората, дори и да искат, не могат да се ваксинират...

Китай: Не сме искали анални тестове за COVID-19 от американски дипломати

Китай обяви, че никога не е било искано от американски дипломати да си правят анални проби с тампони за COVID-19. Изявлението дойде след съобщения...

Слабаков уреди и жена си за депутат: Ернестина Шинова в две листи на ВМРО

Актрисата Ернестина Шинова влиза в листите на ВМРО за изборите. Тя ще бъде кандидат за депутат от две листи - във Варна и Шумен. "Тя...

Да не остане назад: И Борисов подкрепи въвеждането на паспорт за ваксинирани

Премиерът Бойко Борисов подкрепя идеята за зелени електронни паспорти на ваксинираните и преболедувалите COVID-19. Това стана ясно при посещението на министър-председателя в Панагюрище, който...

Проф. Чорбанов прогнозира пик на епидемията по време на изборите

Изключително високи нива на заразени точно в навечерието на изборите заради отварянето на заведенията от 1 март и на нощните заведения от 1 април....

Вижте още