Дебатът за ваксинационните паспорти – доводи и опасения

Най-четени

Натириха руски монахини от манастир, нарушавали здравните мерки (Видео)

Полицията в Русия изведе днес принудително монахини от техния манастир заради поредица от нарушения на нормите за пожарна безопасност...

Зеленият цифров сертификат ще е валиден една година

Една година ще е срокът на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да улесни пътуванията...

СЗО: Ковид ситуацията в Западните Балкани е много сериозна

СЗО оценява ситуацията с коронавируса в Западните Балкани като изключително сериозна. Представителят на Европейската служба на организацията Катрин Смолуд...

Докато ваксинациите набират скорост по целия свят, идеята за „ваксинационен паспорт” придобива все по-голяма популярност сред правителствата и индустриите, търсещи изход от блокирането, полицейския час и забраните за пътуване.

Но докато някои виждат в това потенциален билет за свобода, други се опасяват, че подобна документация може да изключи или дискриминира тези, които са най-уязвими от пандемията.

Когато ваксинациите са в ход, правителствата все по-често възприемат ваксинационните „паспорти“ – или други форми на удостоверения за статут на COVID-19 – като изход от цикъла на блокиране и комендантски час, които направиха от много хора затворници в собствените им домове и наложиха почти спиране на глобалната индустрия.

Сертификатите ще позволят на хората да представят доказателства за ваксинация и по този начин да пропуснат карантинните протоколи при пристигане в нова държава.

Някои държави вече въведоха такива политики, като Исландия стана първата европейска държава, която издаде сертификати за ваксини в края на януари.

Във вторник Гърция представи дигитален сертификат за ваксинация за тези, които са получили две дози от ваксината. Сред страните, които в момента издават или искат сертификати за ваксина, са Кипър, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Испания и Швеция.

Отвъд Ламанша премиерът Борис Джонсън обяви в понеделник, че правителството му ще разглежда „удостоверения за статут“ за COVID-19 като начин за излизане от здравната криза.

Джонсън обаче се стреми да успокои опасенията, че сертификатите могат да маргинализират онези, които не могат да получат инжекция срещу коронавирус, като заяви, че позицията на правителството на Обединеното кралство ще се определи, „като има предвид многото опасения, свързани с изключването, дискриминацията и поверителността“.

Ана Бедуски, доцент по право от британския университет в Ексетър, която публикува проучване за етиката на ваксинационните паспорти, заяви, че има сериозни въпроси относно тяхното въздействие върху правата на човека и защитата на данните.

„Може би [паспортите за ваксини] биха могли да запазят свободите на тези, които нямат болестта или са били ваксинирани“, каза Бедуши. „Ако обаче някои хора не могат да получат достъп или да си позволят тестове или ваксини за COVID-19, те няма да могат да докажат здравословното си състояние и по този начин свободите им ще бъдат де факто ограничени.“

Същите тези проблеми бяха отбелязани в проучване, публикувано от Кралското общество в петък, в което изследователите препоръчват на правителствата спешно да разгледат ключовите критерии за сертифициране на ваксинацията. Критериите включват удостоверяване на имунитет, защита на данните и защита срещу загуба на работни места, ако хората не са били ваксинирани по здравословни причини или лични убеждения.

„Ние не се застъпваме за или против, но казваме, че това предстои. Страните вече са го въвели, компаниите вече казват, че ще го включат в договорите си. Трябва открито да обсъдим това “, каза професор Мелинда Милс, водещ автор на изследването и директор на Центъра за демографски науки Леверхулм в Оксфордския университет.

Франция се сдържа

Но докато някои страни продължават напред, други се сдържат. Във Франция дебатът за сертифициране на ваксинация поляризира мнението.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран многократно заяви, че е твърде рано да се обсъждат паспорти за ваксинация, тъй като по-малко от 2,5 милиона французи са получили първа доза и тъй като остава неясно дали ваксината предотвратява предаването.

Това мнение е споделено от Германия, Холандия и Белгия, както и от организации като Световната здравна организация (СЗО) и Европейската комисия.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон заяви пред новинарския канал Franceinfo на 17 януари, че правителството е „много неохотно“ да въведе паспорти за ваксинация. Той каза, че няма да поддържа програма, която да дава права на някои хора, а на други – не.

На въпрос за паспорт, който би позволил на ваксинираните да присъстват на културни събития, френският министър на културата Розлин Башело недвусмислено изрази неодобрението си, като заяви, че това ще бъде „атака срещу нашите свободи“.

„Като любител на свободата трудно мога да си го представя. Ако се стигне до това, това ще бъде стъпка назад ”, каза тя пред Франс 2 в интервю от 10 февруари.

И все пак шестима от 10 французи биха подкрепили ваксинационен паспорт, ако това означава, че те могат да циркулират по-свободно, според проучване на Ifop миналия месец.

Няма консенсус в ЕС

Все още няма консенсус по въпроса в рамките на ЕС, въпреки нарастващия натиск от страна на някои държави-членки, които искат стартиране на туризма.

Европейската комисия казва, че няма да прибързва с решение за паспорти, докато толкова голяма част от нейното население остава неваксинирано, отбелязва БГНЕС. Приблизително само 3 процента от гражданите са получили ваксина срещу COVID-19.

Вместо това 27-те държави-членки на ЕС се придържат към споразумение, сключено на 28 януари относно набор от принципи за „сертификати за ваксинация срещу COVID-19“.

Тези сертификати предоставят стандартизирани доказателства за ваксинация „за медицински цели“ и могат да бъдат използвани, в случай че дадено лице получи втора доза от ваксината в държава, различна от страната, където е получило първата.

Тези документи обаче не позволяват на ваксинираните да пътуват свободно в Европа.

Спасяване на туризма

Не е изненадващо, че туристическата индустрия настоява усилено за някакъв вид паспорт на ваксината, след като претърпява съкрушителни загуби поради пандемията. Някои авиокомпании, като австралийския превозвач Qantas, заявиха, че ще направят документацията за ваксините задължителна за всички полети, докато Gulf Air, Emirates и Etihad ще тестват пропуск за пътуване, проектиран от Международната асоциация за въздушен транспорт, IATA – Travel Pass.

Европейският туризъм понесе огромен удар миналата година с рекорден спад на пристигащите между 51% и 85%, според Европейската комисия за пътувания .

Надеждите за връщане към ново нормално положение през 2021 г. бяха разбити с повторното въвеждане на общоевропейски заключвания и комендантски час. В последната си международна прогноза IATA прогнозира, че Европа ще бъде най-засегната от последиците в авиацията през 2021 г., с прогнозна загуба от 11,9 млрд. долара.

Други бизнеси също разглеждат цифрови паспорти – като концертни зали, спортни стадиони, театри и фитнес зали, за да успокоят клиентите и да предотвратят разпространението на вируса. Израел заяви, че неговата версия на паспорта за ваксина, Зелената значка, ще бъде използвана, за да позволи на гражданите да имат достъп до места за поклонение, фитнес зали, барове и други културни събития.

Глобални стандарти

Дори когато правителствата се стремят към сертифициране, което да им помогне да отворят отново бизнеса и социалния живот, предстоят големи предизвикателства, ако схемата иска да бъде въведена в световен мащаб. От своя страна СЗО заяви, че се противопоставя „засега“ на въвеждането на сертификати за ваксини като условие за разрешаване на влизането на международни пътници в други страни.

Експерти като Дакота Груюер, от глобалното публично-частно партньорство ID2020, в момента работят със СЗО за установяване на предложения и глобални стандарти. Грюнер каза, че вероятно ще бъдат разгледани две предложения: едното за документ, показващ доказателство за отрицателен тест за COVID-19, а второто, показващо, че сте били ваксинирани. QR код за изтегляне би позволил достъп, но за тези без смартфони ще се приемат хартиени версии.

Подобно предложение беше налице в края на миналата година, когато Световният икономически форум и фондация Commons Project, швейцарска група с нестопанска цел, започнаха тестване на цифров здравен паспорт, наречен CommonPass, който генерира QR код, който може да бъде показан на властите на граничния контрол.

Поверителност и неравенства

Изглежда неизбежно, че някаква форма на удостоверение или паспорт ще се превърне в предпоставка, ако хората някога отново ще участват пълноценно в обществения живот.

Алисън Томпсън, биоетик и доцент в Университета в Торонто, каза, че макар паспортите за ваксини да изглеждат неизбежни, това не трябва да предотвратява сериозен и продължителен дебат за това как се използват.

„Наистина това, за което говорим тук, е да позволяваме на хора с паспорти права и привилегии, които няма да бъдат достъпни за хора, които нямат ваксинационен паспорт“, каза тя в интервю за CBC Radio.

„И като се има предвид, че има огромни неравенства в достъпа до ваксини в световен мащаб … знаете ли, това поражда всякакви опасения дали това ще бъде честно – не само дали ще бъде поверителна информация.“

В крайна сметка, каза тя, решението ще зависи от законодателите. Но според нея ще трябва да има „строг поглед към закона за дискриминацията и основните закони за правата на човека, за да се определи как можете да използвате този вид технологии по подходящ начин“.

Докато страните се борят с нови щамове на вируса, забавяне на доставките на ваксини, логистични блокади и икономически последици, изглежда сигурно, че дебатът за паспортите на ваксините ще стане само по-наложителен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Натириха руски монахини от манастир, нарушавали здравните мерки (Видео)

Полицията в Русия изведе днес принудително монахини от техния манастир заради поредица от нарушения на нормите за пожарна безопасност...

Зеленият цифров сертификат ще е валиден една година

Една година ще е срокът на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да улесни пътуванията в ЕС. Това са решили...

СЗО: Ковид ситуацията в Западните Балкани е много сериозна

СЗО оценява ситуацията с коронавируса в Западните Балкани като изключително сериозна. Представителят на Европейската служба на организацията Катрин Смолуд определи като доста негативно развитието...

Лайен сряза остро Мишел за „ДиванГейт“: Повече да не се повтаря!

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен недвусмислено е дала съвсем ясен и открит знак на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да...

Тийнейджър възкръсна часове преди да му вземат органите

Английският град Лик, Стафордшир, беше потресен от история за мъртъв тийнейджър, който „оживя“, часове преди да му вземат органите. Лекарите обявили 18-годишният Луис Робъртс...

Вижте още