Пореден фейк: Забранява ли СЗО аутопсии на лица, починали от COVID-19?

Най-четени

Натириха руски монахини от манастир, нарушавали здравните мерки (Видео)

Полицията в Русия изведе днес принудително монахини от техния манастир заради поредица от нарушения на нормите за пожарна безопасност...

Зеленият цифров сертификат ще е валиден една година

Една година ще е срокът на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да улесни пътуванията...

СЗО: Ковид ситуацията в Западните Балкани е много сериозна

СЗО оценява ситуацията с коронавируса в Западните Балкани като изключително сериозна. Представителят на Европейската служба на организацията Катрин Смолуд...

През последните дни в социалните мрежи се разпространява с бясна скорост поредната „правдоподобна“ информация относно COVID-19 и пораженията, които нанася на телата ни, както и „изследвания“ при аутопсии на жертви на заразата. В текста на определено фалшивата информация се цитират данни от руското министерство на здравеопазването, касаещи аутопсии на починали от коронавирус. Бърза справка на сайта на МинЗдрав на Руската федерация показва, че такива данни липсват – https://minzdrav.gov.ru/ru. Още по-смущаващо е споменаването на „закон на СЗО за забрана на аутопсии на лица, починали от коронавирус“. Проверка на сайта на СЗО показва единствено, че организацията дава препоръки на медици при аутопсии на починали от или с коронавирус: https://apps.who.int/…/WHO-COVID-19-lPC_DBMgmt-2020.1-eng…

Остава отворен въпроса защо аутопсиите не се практикуват систематично? Председателят на Българската асоциация по патология д-р Стоян Алексов твърди в интервю за Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, че в България са извършени само три аутопсии на пациенти, инфектирани с Covid-19. По думите му тази практика се избягва „по препоръките на Световната здравна организация“.

Според насоките на Световната здравна организация от 24 март 2020 г. за превенция на зараза при починали пациенти с Covid-19, няма забрана за провеждане на аутопсии, но са отправят някои предупреждения. Посочени са конкретни предпазни мерки, които патолозите трябва да предприемат, защото органите на починалия все още могат да съдържат вируса и те ще са изложени на пряк контакт с него.

Забрана за провеждане на аутопсии на покойници с Covid-19 няма и в последното ръководство за безопасност, което е разработено от Експертния съвет по обща и клинична патология към Министерството на здравеопазването заедно с Българското дружество по патология. В него се казва, че „не се налага извършване на аутопсия за доказване на заболяването и/или издаване на смъртен акт“ при смърт в резултат на доказана Covid-19 инфекция.

В допълнение се казва, че такава може да се проведе „само по ясни медицински показания и обезпеченост по отношение условия за безопасност и спазване на изискванията посочени в настоящия документ“. Ако човекът е починал извън лечебно заведения, при неясни обстоятелства и съмнителна причина, аутопсията е нужна, но отново при стриктно спазване на правилата за безопасност.

Въпреки че на практика процедурите са позволени, има няколко причини те да не се практикуват в много държави.

Освен посочения риск, съществува и проблемът, че в някои държави всекидневните жертви са толкова много, че болниците изчерпват капацитета си.

Именно опасността от разпространяване на заразата първоначално подтиква германския институт „Роберт Кох“ да препоръча да не се извършват аутопсии на тези пациенти в края на март. Ситуацията в Германия обаче се променя впоследствие. Патолозите успяват да убедят института, че имат достатъчно добра подготвка за работа със заразноболни пациенти и могат да се справят с риска от предаване на инфекцията. Това би било много по-добър начин за опознаване на ефекта, който Covid-19 оказва върху тялото.

Двете германски асоциации на патолозите призовават лекарите да изследват колкото може повече тела на жертви от Covid-19. „Шпигел“ разказва за ръководителя на Института по патология в Хилдесхайм Карл-Фридрих Бюриг, който планира да създаде специализиран регистър за този тип post mortem изследвания.

„Трябва да разберем как вирусът влияе на различните органи. Най-ефективния начин за това е да извършим аутопсия,“ каза пред Nature италианският патолог Андреа Джианати. Между 16 март и 7 май екипът на Джианти е извършил 80 аутопсии – висок брой, имайки предвид, че за година обичайно колегите му правят общо 150.

Новият коронавирус е само един от вирусите, които циркулират в човешкия организъм. Повечето от тях помагат за подготовката на имунната система срещу външни заплахи. SARS-Cov2 е изпитание за имунитета, но обикновено не е смъртоносен. Много от хората дори не страдат от симптоми при разболяване или дори не разбират, че заразени. Има и случаи, при които пациенти умират в домовете си, без да разберат, че са позитивни на вируса.

В онлайн интервюто д-р Атанасов споделя впечатленията си от международен уебинар с други патолози от Европа. Като основен извод той посочва това, че колегите му от чужбина не са открили данни за нито един случай, в който пациент да е е починал конкретно от Covid-19. Вирусът се е явявал по-скоро като съпътстващо заболяване, което е допринесло за влошаването на цялостното състояние, но не е първоизточник за смъртта.

Подобно заключение е направено и от екип патолози от Базел, работили с телата на 21 починали пациента от коронавирус на средна възраст 76 г. Резултатите от техните изследвания са показали, че нито един от починалите не е страдал единствено от Covid-19, като част от случаите са имали по няколко други заболявания.

„При всички общото е, че са страдали от сериозни влошавания в кръвоносните съдове,“ казва ръководителят на екипа Александър Цанков, цитиран от „Шпигел“. Сред изследваните случаи има данни за високо кръвно налагяне, остра атеросклероза, уголемено сърце, наднормено тегло и диабет.

Сходни са и резултатите от изследване на специалисти в Хамбург, където са извършени 95 аутопсии – множество съпътстващи болести, налични при всеки отделен случаи. Най-често срещаните сред тях са заболявания на кръвоносната система или на белите дробове.

„Covid-19 не е проблем за децата и за здравата част от населението. Индивидуалното физическо състояние на всеки пациент е по-важен фактор, отколкото възрастта,“ пояснява ръководителя на германския екип Клаус Пюшел, отбелязва boulevardbulgaria.bg. „Имаме наблюдения, че интензивната помощ е от по-малка полза за хората с наднормено тегло, а при пушачите по-често се забелязват хронични белодробни заболявания. “

Според него не може да се каже със сигурност дали пациентите са щели да починат без коронавируса след 3 седмици, 3 месеца или 3 години. Единственото сигурно е, че прогнозата за продължителността на живота им е била снижена заради наличието на сериозни съпътстващи заболявания.

Проблемът е, че рисковият профил на хората, които може да се разболеят тежко или да починат при инфекция от Covid-19, се намира при поне 1/4 от населението на централна Европа, според данните на патолозите от Базел. Коронавирусната епидемия само увеличава ефекта на съществуващото влошено здраве.

„Смятам, че Covid-19 няма да се отрази на годишните статистики за смъртните случаи,“ казва патологът от Хамбург Клаус Пюшел. Според него населението на света ще трябва да свикне с новия коронавирус, така както е свикнало със сезонните грипни епидемии.

Макар все още да няма яснота по много въпроси относно Covid-19, началникът на Института по патология в Хилдесхайм Карл-Фридрих Бюриг смята, че именно аутопсиите ще дадат много допълнителна информация, която към момента липсва и пречи на медицината да се справи с епидемията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Натириха руски монахини от манастир, нарушавали здравните мерки (Видео)

Полицията в Русия изведе днес принудително монахини от техния манастир заради поредица от нарушения на нормите за пожарна безопасност...

Зеленият цифров сертификат ще е валиден една година

Една година ще е срокът на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да улесни пътуванията в ЕС. Това са решили...

СЗО: Ковид ситуацията в Западните Балкани е много сериозна

СЗО оценява ситуацията с коронавируса в Западните Балкани като изключително сериозна. Представителят на Европейската служба на организацията Катрин Смолуд определи като доста негативно развитието...

Лайен сряза остро Мишел за „ДиванГейт“: Повече да не се повтаря!

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен недвусмислено е дала съвсем ясен и открит знак на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да...

Тийнейджър възкръсна часове преди да му вземат органите

Английският град Лик, Стафордшир, беше потресен от история за мъртъв тийнейджър, който „оживя“, часове преди да му вземат органите. Лекарите обявили 18-годишният Луис Робъртс...

Вижте още