Д-р Виктор Серафимов: Едногодишна данъчна ваканция за секторите, потърпевши от корона кризата

Най-четени

Латинка Петрова посрещна Великден в болница

Латинка Петрова се лекува от ковид в “Софиямед”. Актрисата посрещна там и Великден, а неповторимият й позитивен дух радва...

Великобритания планира трета доза ваксина за възрастните

Гражданите на Великобритания, които са на възраст над 50 години ще получат трета доза ваксина срещу коронавируса до зимата...

Пфайзер с 3.5 милиарда долара приходи за първото тримесечие

Американската фармацевтична компания Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходите за първите три месеца на годината. Производителят на ваксината срещу...

Бургаски регион и южното Черноморие понасят изключително тежък удар, заради корона кризата и липсата на държавна реакция за намаляване тежестта на този удар върху туристическия сектор. Държавата трябва да се погрижи за него. Това каза по време на дебат в предаването „Референдум“ по БНТ д-р Виктор Серафимов, говорител и административен секретар на ПП „Републиканци за България“, и водач на листата с кандидати за народни представители в Бургас.

„Възможността за правенето на безплатните тестове по граничните пунктове на страната, е една от мерките, които ПП „Републиканци за България“ предвиждат, така че да се насърчи туристическият поток в страната“, обясни водачът на бургаската листа.

„През последната една година сме свидетели на изключително неефективно, вредно и опасно подхождане към управлението на противоепидемичните мерки. Виждаме ситуация, в която медицинският щаб и експертите дават предписания, които часове по-късно биват отменени от министър- председателя. Имаме ситуация, в която експертите трябва да дадат решение, но те не са чути, а мненията им са подменени с това, което звучи добре публично – и резултатите са налице“, каза Виктор Серафимов.

„Когато говорим за управлението на икономическите последици от корона кризата, първо трябва да се има предвид, че някои сектори понасят изключително тежко удара от глобалната пандемия. Това, което предлагаме е, спрямо тези сектори – като ресторантьори, туроператори, хотелиери и т.н., да бъде приложена едногодишна данъчна ваканция. Това означава, че тези хора трябва да могат да си стъпят на краката“, заяви д-р Виктор Серафимов.

По думите му държавата трябва да намери такава възможност, а Българската банка за развитие да подпомогне потърпевшите сектори, да бъде гарант за краткосрочни кредити, за да могат бизнесите да възстановят нормалната си работа.

„Нашата програма стъпва на една много широка платформа, като засяга проблеми и решения в повече от 20 сектора. Плоският данък е изключително важен и е един от големите инструменти за насърчаване на външните инвестиции. Така, както към днешна дата е структурирана нашата икономика, ако се лишим от външните инвестиции, БВП, ще намалее драстично. От тази гледна точка считаме, че плоският данък трябва да бъде запазен“.

„Корупционният натиск у нас е много съществен проблем, който трябва спешно да се реши“, изтъкна д-р Серафимов. Едно от решенията, които Републиканци за България предлага въвеждането на електронно управление и завършване на съдебната реформа.

„Моделът на решаване на проблемите не се свежда до това, един човек да кара един джип и през прозореца да хвърля едни пари“, коментира Виктор Серафимов при въпрос, касаещ размера на пенсиите. „Тези пари са на държавата и всички нас и такова решаване „на парче“ е абсурдно. Това, което трябва да се случи в краткосрочен и дългосрочен план е, на първо място ножицата да се затвори. Хората с най-ниски пенсии да бъдат компенсирани, така че средните нива да започнат да се покачват. Тогава, когато икономиката върви напред, пенсиите ще се покачват“, изтъкна д-р Виктор Серафимов.

Когато говорим за енергетика и енергийния баланс на страната, няма как да не споменем газопровода „Турски поток“, замаскиран като „Балкански поток“. Повече от 3 милиарда лева на българския данъкоплатец бяха инвестирани в една тръба, която обслужва чужди геополитически интереси. Тази тръба преминава през цялата територия на страната, за да закара газ в съседна Сърбия. Тук е мястото да кажем, че Северозападът, зоната на град Видин, например, има стратегически поставени цели да се газифицира. На 12 км преминава тръбата от град Видин и не е направено отклонение. Тази тръба е строена „на юруш“, с нашите пари, без да мислим за нуждите на България.

На въпрос относно строителството на АЕЦ „Белене“, д-р Серафимов бе категоричен, че при обект от такова огромно значение, преди всичко, трябва да сме наясно дали ще строим по руската технология, която ще ни постави в евентуална зависимост от Русия или ще използваме друга технология. „Но тук също така е мястото да кажем, че премиерът наскоро обяви, че отпада проектът АЕЦ „Белене“ и просто, това оборудване, ще бъде преместено в нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“, каза д-р Серафимов. Той бе категоричен, че проект на подобна стойност не може да се прави „на коляно“, а трябва да почива на сериозни анализи и проучванията на реални експерти, вместо да почива на голи политически решения.

8 КОМЕНТАРИ

  1. Правителството никога няма дасе сети, че срина малкия бизнес! Браво! Дано да имате възможност да осъществите всичките си идеи и проекти!

  2. Пандемията и бездействието на управляващите довършиха бизнеса в много сектори.Все повече обеднява и населението на страната.Пълно безразличие и никакви действия от страна на правителството.

  3. Това е важен сектор за страната ни и трябва да се подкрепи! Предложенията на Републиканците са ефективни!

  4. Дано се приключи за година, но като гледам бъркотията на отиващата си власт, мога само да се надявам.

  5. Интелигентен млад човек, който има какво да покаже и да даде на обществото! Успех!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Латинка Петрова посрещна Великден в болница

Латинка Петрова се лекува от ковид в “Софиямед”. Актрисата посрещна там и Великден, а неповторимият й позитивен дух радва...

Великобритания планира трета доза ваксина за възрастните

Гражданите на Великобритания, които са на възраст над 50 години ще получат трета доза ваксина срещу коронавируса до зимата на тази година, разкрива "Таймс". Според...

Пфайзер с 3.5 милиарда долара приходи за първото тримесечие

Американската фармацевтична компания Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходите за първите три месеца на годината. Производителят на ваксината срещу ковид очаква продължително търсене на...

Очаква ни слънчева и топла сряда

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от...

Ударна ваксинация и под 6% заразени за денонощие

Данните от Единния информационен портал сочат, че новите случаи на коронавирус у нас са 367. Направени са 6 206 проби, което означава, че положителни...

Вижте още