Как работят ваксините срещу COVID-19

Най-четени

Нов роден антирекорд: България е в челото на ЕС по поскъпване на бензина

България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива са поскъпнали най-много през последната година. С близо 30-процентен...

Пълен абсурд: Системата вече дава и на болни от Ковид-19 зелен сертификат

У нас усилено се лобира и за зелен сертификат срещу антигенен тест, което е неприемливо за ЕС и САЩ   Стремежът...

Смайващ непрофесионализъм и липса на човещина: какво показа случаят с Денис Теофиков

Начинът, по който бе експлоатирана трагедията с починалото момче, разбира се, не е новина   Виждали сме го и преди: след...

Имунната система – защитата на организма срещу инфекция

За да разберем как действат ваксините срещу COVID-19, първо трябва да разгледаме как телата ни се борят с болестите. Когато микроби, като вирусът, който причинява COVID-19, нахлуят в телата ни, те ни атакуват и се размножават, просто казано. Тази инвазия, наречена инфекция, е причината за заболяването. Нашата имунна система използва няколко инструмента за борба с инфекцията. Кръвта съдържа червени кръвни телца, които пренасят кислород до тъканите и органите, и бели или имунни клетки, които се борят с инфекцията. Различните видове бели кръвни клетки се борят с инфекцията по различни начини:

*Макрофагите са бели кръвни клетки, които поглъщат и усвояват микроби и мъртви или умиращи клетки. Макрофагите оставят след себе си части от нахлуващите микроби, наречени „антигени“. Тялото определя антигените като опасни и стимулира антителата да ги атакуват.

*В-лимфоцитите са защитни бели кръвни клетки. Те произвеждат антитела, които атакуват антигените, останали след макрофагите.

*Т-лимфоцитите са друг вид защитни бели кръвни клетки. Те атакуват клетки в тялото, които вече са били заразени.

Първият път, когато човек се зарази с вируса, който причинява COVID-19, може да отнеме няколко дни или седмици, докато тялото му започне да използва всички инструменти за борба с микробите, необходими за преодоляване на инфекцията. След преболедуване на инфекцията имунната система на човека „си спомня“ какво е научила за това как да предпази тялото от това заболяване.

Тялото поддържа няколко Т-лимфоцити, наречени „memory cells“, които бързо влизат в действие, ако тялото отново срещне същия вирус. Когато се открият познатите антигени, В-лимфоцитите произвеждат антитела, за да ги атакуват. Експертите все още проучват колко дълго тези клетки защитават човек срещу вируса, който причинява COVID-19.

Как действат ваксините срещу COVID-19

Ваксините COVID-19 помагат на телата ни да развият имунитет срещу вируса, който причинява COVID-19, без да се налага да се разболяваме. Различните видове ваксини работят по различни начини, за да предложат защита. Но при всички видове ваксини, тялото има запас от Т-лимфоцити с памет, както и от В-лимфоцити, които ще помнят как да се борят с този вирус в бъдеще.

Обикновено са необходими няколко седмици след ваксинацията, докато тялото произведе Т-лимфоцити и В-лимфоцити. Следователно е възможно човек да се зарази с вируса, който причинява COVID-19 непосредствено преди или непосредствено след ваксинацията и след това да се разболее, тъй като ваксината не е имала достатъчно време, за да осигури защита.

Понякога след ваксинацията процесът на изграждане на имунитет може да предизвика симптоми, като треска. Тези симптоми са нормални и са признаци, че тялото изгражда имунитет.

Видове ваксини

Понастоящем има три основни типа ваксини срещу COVID-19, които са разрешени и препоръчителни или преминават през мащабни клинични изпитвания (фаза 3) в САЩ. По-долу е описано как всеки тип ваксина подтиква телата ни да разпознаят и да ни предпазят от вируса, който причинява COVID-19. Нито една от тези ваксини не може да зарази приемника с COVID-19.

*mRNA ваксините съдържат материал от вируса, който причинява COVID-19 и дава на нашите клетки инструкции как да направят безвреден протеин, който е уникален за вируса. След като клетките произведат копия на протеина, те унищожават генетичния материал от ваксината. Телата ни разпознават протеина като нещо, което не трябва да бъде там и изграждат Т-лимфоцити и В-лимфоцити, които от своя страна ще запомнят как да се борим с вируса, който причинява COVID-19, ако се заразим.

*Протеиновите субединични ваксини включват малки количества безвредни протеини от вируса вместо целия зародиш, който причинява COVID-19. Веднъж ваксинирани, телата ни разпознават, че протеинът не трябва да бъде там и изграждат Т-лимфоцити и антитела, които ще запомнят как да се борим с вируса, причиняващ COVID-19, ако се заразим.

*Векторните ваксини съдържат модифицирана версия на различен вирус от този, който причинява COVID-19. Вътре в обвивката на модифицирания вирус има материал от вируса, който причинява COVID-19. Това се нарича „вирусен вектор“. След като вирусният вектор е вътре в нашите клетки, генетичният материал дава на клетките инструкции да направят протеин, който е уникален за вируса, който причинява COVID-19. Използвайки тези инструкции, нашите клетки правят копия на протеина. Това подтиква телата ни да изграждат Т-лимфоцити и В-лимфоцити, които ще запомнят как да се борим с този вирус, ако се заразим.

Някои ваксини срещу COVID-19 изискват повече от една инжекция

За да бъдете напълно имунизирани, ще ви трябват две дози от някои ваксини срещу COVID-19.

* Ако получите ваксина срещу COVID-19, която изисква две дози, считате се за напълно имунизирани две седмици след втората доза. Ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna срещу COVID-19 са именно такива ваксини.

* Ако получите ваксина срещу COVID-19, която изисква една доза, считате се за напълно имунизирани две седмици след ваксинацията. Johnson & Johnson’s Janssen COVID-19 ваксината изисква само една доза.

Ако са минали по-малко от две седмици от ваксинацията ви или ако все още трябва да получите втора доза, НЕ сте напълно защитени. Продължавайте да предприемате всички стъпки за профилактика, докато не сте напълно имунизирани (две седмици след последната доза).

Ваксинирането е една от многото стъпки, които можете да предприемете, за да защитите себе си и другите от COVID-19. Защитата от COVID-19 е от огромно значение, тъй като за някои хора COVID-19 може да причини тежко заболяване или смърт.

Спирането на пандемия изисква използването на всички налични инструменти. Ваксините работят с вашата имунна система, така че тялото ви ще бъде готово да се бори ако сте в контакт с вируса. След като сте напълно имунизирани срещу COVID-19, може да сте в състояние да започнете да правите някои неща, които сте спрели да правите поради пандемията. Но все още не е ясно как ваксините ще повлияят на разпространението на вируса. Дори след пълна имунизация срещу COVID-19, трябва да продължите да спазвате противоепидемичните мерки на обществени места или когато сте с неваксинирани хора.

Ваксинирането срещу COVID-19 и спазването на препоръките за опазване на себе си и другите, ще предложи най-добрата защита от вируса.

Превод и редакция: Нова България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Нов роден антирекорд: България е в челото на ЕС по поскъпване на бензина

България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива са поскъпнали най-много през последната година. С близо 30-процентен...

Пълен абсурд: Системата вече дава и на болни от Ковид-19 зелен сертификат

У нас усилено се лобира и за зелен сертификат срещу антигенен тест, което е неприемливо за ЕС и САЩ   Стремежът да се угоди на всички...

Смайващ непрофесионализъм и липса на човещина: какво показа случаят с Денис Теофиков

Начинът, по който бе експлоатирана трагедията с починалото момче, разбира се, не е новина   Виждали сме го и преди: след убийството на Андрей Луканов или...

Зеленият сертификат като червен картон за политиците – липсата на адекватност и почти пълното отсъствие на експертност

Все по-навътре влизаме в двойната кампания и все по-очебийни стават липсата на адекватност и почти пълното отсъствие на експертност сред кандидатите за народни представители...

Българската специфика: Срамната безотговорност, която руши страната

Четвъртък, 21 октомври. В сила влиза тотален локдаун. Работят само магазините за стоки от първа необходимост, достъпни са само най-необходимите услуги. Полицейски час от...

Вижте още