Сегашният лидер на ИД е бил информатор на САЩ, сочат разсекретени доклади

Най-четени

Дикме: Двама печелят в България от тези избори – Радев и Слави

Има двама души, които печелят в България от тези избори. На първо място е президентът Радев. Той е безспорният...

660 млн. лв. от летище „София“ заобиколиха БДЖ, ще пълнят бюджетната дупка

Отворилата се дупка в бюджета от 656 млн. лв. в края на март ще глътне авансовото плащане от 660...

Разработиха тест за COVID-19 със сканиране на очите

Германска фирма е разработила очен скенер, който определя носителите на заразата само за три минути при точност 95 процента,...

Настоящият лидер на групировката „Ислямска държава“ е бил „ревностен“ информатор в затвора, чиято информация е довела до смъртта на няколко бойци, включително втория командващ по това време. Това показват наскоро публикувани американски затворнически разсекретени доклади от Ирак.

Абу Ибрахим Ал-Хашими Ал-Кураши (с истинско име Амир Мухамад Саид Абд-ал-Рахман ал-Маула) по време на престоя си в американски затвор в Ирак е предоставял информация на американските военни за джихадистката групировка, съобщава „Ню Араб“.

Около 53 частично редактирани доклада бяха публикувани и показват, че Ал-Кураши е предоставил подробна информация за операции, включително информация, довела до смъртта на родения в Мароко швед на име Абу Касвара през 2008 г., втори командир на ИД.

Той е изготвил карта на комплекса на Касвара и е предоставил подробности за заподозрени в тероризъм, включително информация за ресторантите и кафенетата, които посещават.

В друг случай той е разкрил на американски служители, конфискували телефонния му указател, номерата на 19 служители на ИД и техните доходи.

Той също така е предоставил подробности за пропагандна единица на ИД и за неиракчани в организацията, се твърди в доклада.

Информацията в него сочи, че задържаният е предоставил много информация за сътрудници на ИД“.

„Веднъж заловен, той е пял като птица за своята организация“, каза Даниел Милтън, доцент в Центъра за борба с тероризма, един от разследващите, прегледали документите.

Няколко седмици след задържането си Ал-Маула очевидно „се е опитал да създаде компютърна скица на лицето“ на чуждестранен боец ​​от Саудитска Арабия, известен като Джар Аллах.

„Тези доклади за разпити са пълни с подробности“, добави Милтън. „Той е направил редица неща, за да спаси собствената си кожа и има доказателства за враждебност – включително по време на разпит – към чужденци в ИДИЛ“, каза Кристофър Майер, помощник-министър на отбраната за специални операции.

Записите спират през юли 2008 г. и се смята, че след близо година като информатор, Ал-Маула е спрял да сътрудничи, като е очаквал да бъде възнаграден за предоставената от него информация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Дикме: Двама печелят в България от тези избори – Радев и Слави

Има двама души, които печелят в България от тези избори. На първо място е президентът Радев. Той е безспорният...

660 млн. лв. от летище „София“ заобиколиха БДЖ, ще пълнят бюджетната дупка

Отворилата се дупка в бюджета от 656 млн. лв. в края на март ще глътне авансовото плащане от 660 млн. лв. по концесията на...

Разработиха тест за COVID-19 със сканиране на очите

Германска фирма е разработила очен скенер, който определя носителите на заразата само за три минути при точност 95 процента, съобщи Ройтерс. Сканиращата апликация на компанията...

Къци и Фънки почти се хванаха за гушите в „Капките“, Фики разби с образа на Тина Търнър

Къци Вапцаров излезе първи в тазвечерното шоу "Като две капки вода", за да се превъплъти в поредния женски образ. Този път той бе с...

Иран обеща, че ще отмъсти на Израел за саботажа в ядрения център Натанз

Иран смята кибератаката в ядрения център Натанз за саботаж от страна на Израел и заплаши да отмъсти на дългогодишния си враг. Припомняме, че вчера беше...

Вижте още