Словакия блокира партида от ваксината „Спутник V”, Русия си я поиска

Най-четени

Дикме: Двама печелят в България от тези избори – Радев и Слави

Има двама души, които печелят в България от тези избори. На първо място е президентът Радев. Той е безспорният...

660 млн. лв. от летище „София“ заобиколиха БДЖ, ще пълнят бюджетната дупка

Отворилата се дупка в бюджета от 656 млн. лв. в края на март ще глътне авансовото плащане от 660...

Разработиха тест за COVID-19 със сканиране на очите

Германска фирма е разработила очен скенер, който определя носителите на заразата само за три минути при точност 95 процента,...

Съставът на партида руска ваксина „Спутник V”, доставена в Братислава миналия месец, не може да бъде одобрен от Словашкият регулаторен орган, заявиха от ведомството.

Производителят на ваксини реагира светаквично на обвиненията на Братислава, настоявайки, че всички партиди на ваксината са преминали през „строг контрол на качеството“.

„Партидите ваксина (Спутник V), използвани в предклинични тестове и клинични проучвания, публикувани в списанието Lancet, нямат същите характеристики и свойства като партидите ваксина, внесени в Словакия“, се казва в изявлението на Държавния институт за контрол на лекарствата (SUKL).

„Само името на препарата го свързва с ваксината „Спутник V”, използвана в около 40 страни по света“, се казва в доклада на SUKL.

През февруари медицинското списание „Lancet” публикува доклад, който установи, че „Спутник V” има над 90% ефективност срещу симптоматичен Covid-19.

Институтът „Гамалея“, която разработи ваксината, публикува в Туитър становище в защита на своя препарат.

„Всички партиди на „Спутник V” са с едно и също качество и се подлагат на строг контрол на качеството в института„ Гамалея “, пише в позицията.

Производителят твърди, че SUKL е „стартирал кампания за дезинформация срещу „Спутник V“ и отхвърли словашкото твърдение за несъответствие между партидите като „фалшива новина“.

Той добави, че Руският фонд за преки инвестиции, който е подкрепил разработването на „Спутник”, е поискал Словакия „да върне ваксината заради множество нарушения на договора, за да може да се използва в други страни“.

Игор Матович, който напусна поста премиер на Словакия, но остава в правителството като вицепремиер, посети Москва в четвъртък за разговори по „Спутник”.

Той беше принуден да подаде оставка миналата седмица на фона на скандал около закупуването на два милиона дози от ваксината „Спутник V”, която все още не е получила зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за употреба в Европейския съюз.

По повод създалата се ситуация той публикува гневен пост във Фейсбук срещу своите опоненти:

„ПОЗДРАВЛЕНИЯ, ИДИОТИ! Взехте за заложници здравето на милиони хора в Словакия!“ написа той.

„Спутник V” предизвика разделение между държавите от бившия Източен блок, като някои го виждат в него Божи дар, а други го смятат за инструмент за пропаганда на Кремъл.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Дикме: Двама печелят в България от тези избори – Радев и Слави

Има двама души, които печелят в България от тези избори. На първо място е президентът Радев. Той е безспорният...

660 млн. лв. от летище „София“ заобиколиха БДЖ, ще пълнят бюджетната дупка

Отворилата се дупка в бюджета от 656 млн. лв. в края на март ще глътне авансовото плащане от 660 млн. лв. по концесията на...

Разработиха тест за COVID-19 със сканиране на очите

Германска фирма е разработила очен скенер, който определя носителите на заразата само за три минути при точност 95 процента, съобщи Ройтерс. Сканиращата апликация на компанията...

Къци и Фънки почти се хванаха за гушите в „Капките“, Фики разби с образа на Тина Търнър

Къци Вапцаров излезе първи в тазвечерното шоу "Като две капки вода", за да се превъплъти в поредния женски образ. Този път той бе с...

Иран обеща, че ще отмъсти на Израел за саботажа в ядрения център Натанз

Иран смята кибератаката в ядрения център Натанз за саботаж от страна на Израел и заплаши да отмъсти на дългогодишния си враг. Припомняме, че вчера беше...

Вижте още