Феновете на “Междузвездни войни” празнуват деня на фантастичната поредица

Най-четени

За „свободата“ да ръсиш злоба онлайн

Докъде се простира свободата на словото? Покрай новината за арестувания 24-годишен младеж заради коментарите му относно трагичната катастрофа на АМ "Струма" тази...

Мистерията се заплита: Не излиза бройката между пътуващите, жертвите и ранените, един липсва

Според спекулации от вчера ставало дума за мигрант, който се качил в автобуса на наша територия, но тази версия...

Всъщност: Каква е пълната цена на един отработен час в България?

Каква е пълната цена на един отработен час или месец? Фишовете, които работниците получават в края на месеца най-често...

Макар и неофициално, днес милиарди почитатели по света отбелязват Деня на „Междузвездни войни“. Първият филм от култовата космическа сага излиза на 4 май през далечната 1977 г.

Всъщност традицията да се отбелязва Денят на „Междузвездни войни“ няма комерсиален аспект, а феновете само засвидетелстват своята преданост.

На този ден почитателите обикновено те се поздравяват с фразата „Нека четвърти бъде с теб“ – заигравка с култовата реплика „Нека Силата бъде с теб“ от „Междузвездни войни“ и се костюмират се като любимите си персонажи от космическата сага Люк Скайуокър, принцеса Лея, Хан Соло, Дарт Вейдър, Йода, Чубака, Боба Фет. Много от тях предприемат маратонско гледане на филмите от поредицата.


Рожденият ден на създателя й Джордж Лукас не е на 4 май, както си мислят мнозина, а на 14 май. Филмите от поредицата, с изключение на последната трилогия, винаги са излизали на екран в седмицата след тази дата. Седмият, осмият и деветият епизоди тръгнаха по кината през декември.

Смята се, че поредицата „Междузвездни войни“ е вдъхновена от филмите „Телохранител“ и „Тайната крепост“ на прочутия японски режисьор Акира Куросава.
Наименованието „джедай“ на рицарите от Джедайския Орден идва от „джидай-геки“ – японските исторически филми за самураи.


Лицето на учителя на джедаите Йода, и по-специално очите, са вдъхновени от Алберт Айнщайн. Първоначалната идея на Джордж Лукас е ролята на Йода да бъде изиграна от маймуна, която носи маска и пръчка-бастунче. В последния момент обаче, Лукас се ориентира към странното създание Йода.

Името на симпатичния робот R2-D2 пък е взето от разговорния език на звукооператорите в киното. Дизайнът на кораба „Хилядолетния сокол“ е вдъхновен от хамбургер.

Централният персонаж в оригиналната трилогия Люк Скайуокър първоначално е бил наречен Люк Старкилър, като името се запазва до началото на снимките. За късмет презимето на героя не се споменава в пред-продукцията на първия филм, така че сценаристите лесно правят прехода към Скайуокър.


Седмият филм от поредицата „Междузвездни войни“ – „Силата се пробужда, излязъл на екран през 2015 г., заема четвъртото място сред най-касовите филми на всички времена с приходи от над 2 милиарда долара в международния бокс-офис.

Най-успешният актьор от поредицата „Междузвездни войни“, Харисън Форд, получава само 10 000 долара за ролята си в първия излязъл на екран филм от поредицата, „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“ (1977). Шест години по-късно Форд „прибира“ внушителните за времето си 500 000 долара за участието си в „Завръщането на джедаите“ (1983).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

За „свободата“ да ръсиш злоба онлайн

Докъде се простира свободата на словото? Покрай новината за арестувания 24-годишен младеж заради коментарите му относно трагичната катастрофа на АМ "Струма" тази...

Мистерията се заплита: Не излиза бройката между пътуващите, жертвите и ранените, един липсва

Според спекулации от вчера ставало дума за мигрант, който се качил в автобуса на наша територия, но тази версия отпадна Продължава да има разминаване между...

Всъщност: Каква е пълната цена на един отработен час в България?

Каква е пълната цена на един отработен час или месец? Фишовете, които работниците получават в края на месеца най-често посочват нетната заплата, а в...

Управленската формула на новото правителство – 8:4:3:3

„Мултипартиен“ управленски екип иска да създаде Кирил Петков, обяви той в началото на стартиралите днес преговори за съставяне на правителство между четирите партии на промяната :...

Безпътният автобус – „Никой не ни дърпа към гроба, бутат ни отзад“

Един изгорял автобус – и хората в него – може да ни парализира от ужас за няколко часа, за няколко дни или за месец...

Вижте още