Хотелиери искат президентът да се намеси, за да спаси сезона

Най-четени

Латинка Петрова посрещна Великден в болница

Латинка Петрова се лекува от ковид в “Софиямед”. Актрисата посрещна там и Великден, а неповторимият й позитивен дух радва...

Великобритания планира трета доза ваксина за възрастните

Гражданите на Великобритания, които са на възраст над 50 години ще получат трета доза ваксина срещу коронавируса до зимата...

Пфайзер с 3.5 милиарда долара приходи за първото тримесечие

Американската фармацевтична компания Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходите за първите три месеца на годината. Производителят на ваксината срещу...

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация поискаха президентът Румен Радев да се намеси “и да постави начело на туристическия сектор доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора”.

От БХРА посочват, че туризмът е един от основните губещи от политическата криза, като несигурността и липсата на предвидимост са вкарали бизнеса почти в безтегловност. Хотелиерите допълват, че резултатите от кризата са станали най-видими за Великден – едва по 2-3 хотела са посрещнали гости за празника в големи и предпочитани морски курорти като „Слънчев бряг”, „Св. Св. Константин и Елена”, „Златни пясъци” и „Албена”.

Асоциацията предлага да съдейства с кадри и напомнят, че властите трябва да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през лятото.

Ето и цялата позиция на БХРА:

Туризмът е един от основните губещи от политическата криза. Това е категоричен председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Несигурността и липсата на предвидимост вкараха бизнеса почти в безтегловност, обясни той. И допълни, че резултатите от тежката кризисна ситуация, с която продължава да се бори секторът, са били най-видими за Великден. За разлика от летата преди кризата едва по 2-3 хотела посрещнаха гости за празника в големи и предпочитани морски курорти като Слънчев бряг, Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена, обясни той.

Наистина, за щастие, вече е ясно как ще се влиза това лято в страната и се надяваме това да доведе до интерес за резервации от страна на поляци и туристи от други основни пазари като Румъния например, но действията за спасяване на сезона са закъснели и недостатъчни, подчерта и зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Въпреки обещанията, че младежите поне до 12 години ще влизат без необходимостта от отрицателен PCR или антигенен тест, това не е записано в последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Което е допълнителна и излишна пречка относно резервациите за летния сезон, подчерта Налбантов.

Властите трябва да реагират незабавно и да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през това лято, защото това е един от основните пазари, на които разчитаха хотелиери, входящи туроператори и екскурзоводи. В противен случай не можем да очакваме руснаци през това лято заради действията и изказванията на политиците, въпреки златната възможност, която имахме предвид забраната им да летят до Турция, допълни Налбантов.

Той припомни и отказаните чартъри от Великобритания, както и спирането на чартърните полети към България поне до края юни от Германия. Отливът от страна на основни туристически пазари е изключително притеснителен, подчерта и почетният председател на БХРА Благой Рагин. Сезонът е пред провал, притеснява се един от доайените на туризма.

За да оцелеят колегите започват ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще, категоричен е Георги Щерев. Защото при цени почти на себестойност или дори под нея, без пазарната логика и подчинени единствено на битката за оцеляване, няма как да се предостави качествена услуга. А при лошо качество, следват рекламации и в крайна сметка ще пострада имиджа на България като дестинация. И дълги години няма да можем да се съвземем от последиците.

Изключително тревожен е и фактът, че действието на антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май. При този кратък сезон без подобни мерки ваканционните хотели няма да оцелеят. А обещаната помощ на туроператорите за средства, с които да се разплатят със своите клиенти, както и мерките за подпомагане на екскурзоводите не са завършени. При наистина лошият сезон, който се очертава и липса на работа трябва да се търсят и варианти да се подпомогнат и хотелиерите, за да няма много фалити, подчерта Налбантов. Още повече, че изпадаме и в наистина комично-трагичната ситуация да обявяваме начало на сезона на 1 май, а плажовете да работят с охрана и да бъдат чистени след 1 юни. Подобни бюрократични неуредици и липса на съгласуваност при работата на различни ведомства са причина и за една част от проблемите пред бизнеса, които с малко повече старание и комуникация, можеха да бъдат избегнати, обясни Налбантов.

При този кратък сезон не може да се работи ако държавата не вземе и мерки за осигуряване на ликвидност за хотелиерския сектор, който остана единственият без реална целева финансова подкрепа през последната година. Въпреки че бе сред най-засегнатите сектори, а в същото време е стратегически за икономиката, подчерта Налбантов. Той е категоричен, че държавата заедно с банките трябва да преструктурират кредитите на хотелиерите, да се обяви нов мораториум върху старите заеми, тъй като първият вече изтече, както и да се осигурят ликвидни средства за собствениците на места за настаняване и на персонала им. Наскоро за това в писмо до премиера Бойко Борисов и до председателя на БНБ Димитър Радев призова и президентът на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета) Йенс Цимер Кристенсен.

Няма значение дали ще дадат гаранции по нови и стари заеми или целеви грантове, но без подобна помощ, бизнесът няма как да оцелее, подчерта Налбантов. След изтичане на мораториума, банките вече си търсят сумите по кредитите и не се интересуват особено от трудностите пред инвеститорите. Без държавна намеса са гарантирани фалити в сектора, а това от своя страна ще доведе до по-малко приходи за държавата, загуба на препитание за цели региони, армия от нови безработни и куп други проблеми на принципа на снежната топка, заяви Налбантов.

Точно затова президентът има тежката задача да оцени цялата ситуация и да постави начело на туристическия сектор доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора. В момента чуваме, че се обсъждат имената на хора, които макар и от години да твърдят, че са в бранша, защото са част от организации, никога не са посрещнали или обслужили реално нито един турист, обясни Налбантов. Ако отново ще търсим хора, които са печелили от туризма, без да носят каквито и да е било приходи за сектора, освен лично за себе си, тогава едва ли можем да очакваме от подобни псевдо експерти да се заемат адекватно с решаване на проблеми, които дори не разбират, категорични са от БХРА. Според тях има реален риск от кандидатури, обслужващи лични, а не обществени интереси. Ако това обаче се случи могат отново да се очакват остри реакции и декларации от бранша, както се случи наскоро.

Кризата така ни е затисналаи финансово, и емоционално, че сме на предела на силите си и при очертаваща се втора нулева година реакциите на реалните инвеститори в бранша ще станат непредвидими, подчерта Налбантов. Колегите съвсем наскоро се притесниха от действия за спасяване на туризма и добруване на сектора, които от добри намерения се превърнаха в нова разделителна линия за участниците в туризма, тъй като се толелираха едни организации за сметка на други, което според представителите на Алианса на туристическата индустрия в България, чиито основател е БХРА, е напълно недопустимо, обясни той.

От БХРА все пак се надяват, че в кризисен за туризма момент президентът ще намери решение и управление, което да работи в интерес на един от основните сектори на българската икономика, а човекът, който ще поеме временно сектора няма да се учи и упражнява върху съдбите на хилядите заети, а ще се впусне направо в решаване на проблемите, които за целта трябва да познава не от трета ръка и повърхностно, а отлично от личен опит.

БХРА бе единствената организация, която, по време на предизборна кампания, предостави на представителите на политическите сили папка с разработени приоритети за развитие на туристическия сектор, с разписани подробно незабавни, спешни и стратегически мерки, които трябва да бъдат предприети, за да се спаси секторът. Целта бе политиците да могат да реагират незабавно и да са наясно предварително с проблемите на бизнеса. От БХРА са готови и да съдействат на президентската администрация в тази посока, ако бъдем потърсени, заяви председседателят на организацията Георги Щерев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Латинка Петрова посрещна Великден в болница

Латинка Петрова се лекува от ковид в “Софиямед”. Актрисата посрещна там и Великден, а неповторимият й позитивен дух радва...

Великобритания планира трета доза ваксина за възрастните

Гражданите на Великобритания, които са на възраст над 50 години ще получат трета доза ваксина срещу коронавируса до зимата на тази година, разкрива "Таймс". Според...

Пфайзер с 3.5 милиарда долара приходи за първото тримесечие

Американската фармацевтична компания Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходите за първите три месеца на годината. Производителят на ваксината срещу ковид очаква продължително търсене на...

Очаква ни слънчева и топла сряда

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от...

Ударна ваксинация и под 6% заразени за денонощие

Данните от Единния информационен портал сочат, че новите случаи на коронавирус у нас са 367. Направени са 6 206 проби, което означава, че положителни...

Вижте още