Третият живот на парламента: от кого зависи изборът на правителство

Най-четени

(Не)очаквано! Парламентаризмът в България рухна под напора на политическото его

Парламентаризмът в България категорично се провали. Демокрацията, която обществото експлоатира произвежда хаос и падение. Необходима е нова форма на обществено...

ГЕРБ е в задънена улица – все още търси кандидат-президент

Въпреки десетките спекулации коя ще е кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, партията на Бойко Борисов все още няма решение кого...

В бурното политическо време: Гешев загуби гвардията си, но запази крепостите си

От времето на Филчев парламентът не е имал толкова драматични отношения с главен прокурор 46-ото Народно събрание действа по-малко от...

Внякои компютърни игри, възможностите на участниците да продължат се измерват в няколко живота. Ако пренесем към политическата ситуация, животът на 46-тото Народно събрание зависи от третия мандат. Дали с него ще бъде избрано правителство или ще има трети парламентарни избори в рамките на година, е въпрос който ще получи отговор най-рано през следващата седмица.

 

 

 

Той зависи и от избора на президента Румен Радев на кого ще връчи третия мандат. На БСП (заела тази позиция според спечелените гласове) или на най-малката парламентарна група – „Изправи се.БГ! Ние идваме“ (засега няма потвърждение, че този вариант е обсъждан от Радев).

 

 

От изказвания на представители на трите партии – „БСП за България“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“ – се разбира, че всяка би имала готовност да предложи правителство, ако получи мандата. Формациите, водени от Христо Иванов и Мая Манолова се обявиха за временно експертно правителство, което да работи с мандат до следващата пролет. И трите партии виждат участие на всички (БСП) или на част от служебните министри (другите две) в кабинет, който биха предложили.

Първите стъпки към официални разговори за третия мандат се очаква да започнат след Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента в понеделник (16 август). Темите му са финансовите мерки, свързани с COVID-19 и миграционния натиск по границата в Турция, но въпросът за сформиране на правителство ще е неизбежен, защото от това зависи работата на парламента, а и възможността партиите да се обединят около някои важни решения.

 

 

Въпреки очакваните разговори, ако политическите формации спазят заявените в последните два дни позиции, то нови предсрочни избори изглеждат неизбежни.

Възможно ли е разбирателство с „Има такъв народ“

Председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов заяви в четвъртък (12 август), че за третия мандат трябва да се водят разговори между четирите партии, имайки предвид „БСП за България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и „Има такъв народ“. Целта на подобни разговори по думите на Иванов е инициативата на кого да бъде връчено да предложи правителство да дойде от партиите, вместо решението да бъде оставяно на президента.

 

 

„Ако „Има такъв народ“ все пак се осъзнаят и не тласнат страната към избори, само защото не става тяхното, да седнем и предварително да разработим формула за краткосрочно управление с писмено споразумение, да предложим на президента да се съобрази с нещо, което е предварително договорено“, заяви Христо Иванов в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) в четвъртък сутрин.

Ако „Има такъв народ“ са готови да разговаряме по формулата за 6 или 8 месеца да излъчим правителство, което да преведе страната през зимата, тогава с третия мандат ние можем, само че този път по смисления начин с разговор, със споразумение, с ясно поемане на отговорности да осигурим управлението. Ако искат да тласнат страната към избори, това ще стане ясно.

 

 

Христо Иванов,

лидер на „Демократична България“

Дори след като Слави Трифонов го нападна на тема биография с пост във „Фейсбук“, в отговора си също през социалната мрежа Иванов провокира „Има такъв народ“ за подкрепа за бъдещ проектокабинет, като коментира, че „остава това политическо съзряване да се случи навреме, за да не бъде пропиляна и възможността за третия мандат“.

 

 

След като не получиха подкрепата за проектоправителството си и го оттеглихавзаимните атаки между „Има такъв народ“ и другите две т. нар. партии на протеста станаха още по-интензивни, а партията на Слави Трифонов постоянно повтаря, че няма да води преговори с никого.

„Ние няма да подкрепим трети мандат„, заяви и в четвъртък Филип Станев от „Има такъв народ“.

 

 

 

В отговор на въпроси на медии в кулоарите на парламента, след като в четвъртък напуснаха пленарна зала при предстоящото гласуване на оттеглянето на техния премиер, Тошко Йорданов реагира с „в името на това, че си имат мнозинство, да си вземат решение. Толкова е просто – Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов и му викаше „шефе“, Мая Манолова беше в БСП и викаше „Дайте шанс на Орешарски“, гласува Делян Пеевски с едната си ръчичка там, с която натискала бутона за шеф на ДАНС. Татяна Дончева да не казвам през какво мина. Всичките са овъртолени като свински черва, да се оправят“.

 

 

На този етап промяна в позицията на партията изглежда невъзможна. Преценката й освен това е, че развитията на политическата ситуация в 46-тото Народно събрание е мобилизирало избирателите им и на следващи избори биха били още по-успешни.

 

 

Кой е най-подходящ за мандата и разни сметки

 

 

Фокусът на вниманието е върху третия мандат, въпреки че вторият още не е връчен, очаква се това да стане следващата седмица. Но изходът е отдавна известен и неколкократно заявен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Партията ще го върне неизпълнен, въпреки че ще представи състав и структура на Министерския съвет, „за да могат хората да сравнят“, както заяви Борисов.

 

 

Ако третият мандат бъде връчен на БСП, парламентарната сметка за подкрепа звучи невъзможна, защото заявката на „Демократична България“ е, че няма да подкрепи правителство с мандат на социалистическата партия, а гласовете на БСП и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ далеч не са достатъчни.

БСП + „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ = 36 + 13 = 49

 

 

Дори ДПС да реши да подкрепи (и без да е търсена) подобна формула – гласовете ще достигнат до 78. Но партията на Ахмед Доган остро критикува министри от служебното правителство, така че едва ли ще гласува за тях. Заради запазването на служебния кабинет на Стефан Янев като предложение за редовен, БСП не може да разчита и Борисов да „даде депутати“. Така само промяна в позицията на Слави Трифонов би направила възможен изборът.

 

 

 

„Ние не сме прекъсвали разговорите с тях. Нашата комуникация беше цивилизована и експертна и затова няма междуличностно напрежение в момента“, коментира в четвъртък вечер зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин пред Би Ти Ви. „Има такъв народ“ и левицата наистина бяха най-близо до споразумяване, като последното им заявено условие беше че не могат да подкрепят номинация на Петър Илиев.

Третият мандат е кризисен, той не се връчва на мин.-председател. Ако президентът реши да го връчи на нас, ние няма да го възприемем като мандат, даден на БСП, а като мандат даден на партиите на промяната, които да направят още едно усилие да решат този ребус“

 

 

Кристиан Вигенин,

зам.председател на БСП

 

 

Според Вигенин няма смисъл от „тикане“ на мандата към най-малката група.

Това беше пък предложението на Атанас Атанасов пред „Нова телевизия“ в четвъртък – в контекста на последните събития е най-разумно третият мандат да бъде даден на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

Ако се стигне до връчване на мандата на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, отново подкрепа от „Има такъв народ“ би била решаваща и евентуално гласове на отделни депутати от други формации. При подкрепа от БСП ще трябва отново или партията на Слави Трифонов или много повече шарена подкрепа, което изглежда малко вероятно.

„Изправи се.БГ! Ние идваме!“ + „Демократична България“ = 13 + 34 = 47 гласа
+ „Има такъв народ“ = 112
или
+ БСП = 83

 

 

За избирането на ново правителство, са нужни гласовете на половината регистрирани в пленарна зала плюс един, освен ако кворумът не е намален от отсъствието на някоя група. Напускането на зала също може да се смята за форма на подкрепа, защото тогава за избирането на правителство ще са нужни по-малко гласове.

 

 

Факторът ДПС

 

 

„Демократична България“ напълно изключват разговори с ДПС за подкрепа при третия мандат, но изглежда, че решението в редиците на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ не е единно. Докато изказванията на Николай Хаджигенов по всички теми са напълно против партията с почетен председател Ахмед Доган, то позицията на Татяна Дончева не е така категорична: „Ние трябва да работим върху варианта за правителство. Аз от началото на кампанията се постарах да отворя врати към ДПС и БСП, защото ситуацията ми се очертаваше като патова. Аз не мисля, че трябва да се затворят вратите, по-скоро трябва да се извадят сценаристите от уравнението (има предвид „Има такъв народ“ – бел. авт.), защото те изпълняват деструктивна роля“, заяви Дончева.

Хамид Хамид от ДПС изрази готовност, ако бъдат поканени, депутатите да участват, стига националният съвет на партията да вземе такова решение. „Политиката не е за обидени хора“, заяви той, в отговор на въпрос за досегашното отношение на останалите партии към ДПС.

 

 

 

Председателят на партията Мустафа Карадайъ също показа, че са отворени за разговори. Той коментира пред медии, че „с анти ДПС реторика нито здравната криза, нито икономическата криза, нито социалната криза, нито политическата криза ще бъдат решени. Така че ние не само ще разговаряме с тях. Ние призоваваме за съдържателен диалог“.

След като преди два дни Бойко Борисов заяви, че „ей там ми е кабинетът“ в отговор на въпроси дали би дал „десетина“ или колкото депутати е нужно за избиране на правителство, от партията потвърдиха с коментар на Даниел Митов, че „ако някой иска да разговаря с нас, ние сме на линия“.

 

 

Кога ще бъде връчен вторият мандат

 

 

Засега не е известно кога президентът ще връчи втория мандат (на ГЕРБ) за съставяне на правителство, но може да се очаква, че Румен Радев едва ли ще бърза с този ход. Причината е, че според политическите сили, а и според служебното правителство е наложително да бъде актуализиран бюджетът на държавата заради допълнителните разходи покрай COVID кризата.

 

 

За тази цел трябва да има работещо Народно събрание, там пък бюджетът следва да бъде първо гласуван в ресорна комисия по бюджет и финанси (където се очаква да участват депутати с такъв профил). Комисията обаче още не е създадена, но поне изглежда депутатите звучат единни, че трябва да я има, макар и да има резерви към предложения вариант от служебното правителство. В четвъртък служебният финансов министър Асен Василев заяви, че умолява депутатите да се заемат с тази задача.

В конституцията не е посочен срок, в който президентът трябва да връчи втория мандат, за разлика от процедурата при третия мандат – тогава срокът е седем дни, като мандатът се дава не на кандидат за премиер (както при първите два опита), а на парламентарна група.

 

 

 

Автор: Златина Зехирова

 

Източник: „Дневник“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

(Не)очаквано! Парламентаризмът в България рухна под напора на политическото его

Парламентаризмът в България категорично се провали. Демокрацията, която обществото експлоатира произвежда хаос и падение. Необходима е нова форма на обществено...

ГЕРБ е в задънена улица – все още търси кандидат-президент

Въпреки десетките спекулации коя ще е кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, партията на Бойко Борисов все още няма решение кого ще издигне, научи Клуб Z.   Партийните...

В бурното политическо време: Гешев загуби гвардията си, но запази крепостите си

От времето на Филчев парламентът не е имал толкова драматични отношения с главен прокурор 46-ото Народно събрание действа по-малко от 2 месеца. Бурно политическо време,...

От прогнози до резултати – по-полека с вярата в социологически сондажи

България отива на избори за трети път, този път две в едно – президентски и парламентарни. И започнаха да валят прогнози, проценти. Сега се появява...

Що е то почтен политик: да поговорим за проекта на Кирил Петков и Асен Василев

Познавате ли човек, който не мами с данъци, може да докаже произхода на парите си, не лъже, за да спечели определени привилегии, не забива...

Вижте още