EUREPORTER: Българският президент прикрива екологичното бедствие в Черно море

Най-четени

Най-накрай горивата тръгват надолу: На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

Макар и бавно цените на бензина у нас тръгват надолу, следвайки тренда на поевтиняване на петрола на международните пазари....

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites 4- Mature Buddy Finder It is a dating site proper looking...

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal The fresh new Twice Need part showcases that...

Каква ще бъде съдбата на кораба и неговия товар?!

 

В България има престъпно бездействие и некомпетентност, гражданите и медиите вършат работата на правителството. Кораб, превозващ азотни торове „Вера СУ“, заседна на скалите край българското Черноморие на 20 септември, недалеч от Каварна.

 

Корабът е под панамския флаг и е плавал от Украйна до българското пристанище Варна. Проверката в системата Equasis показва, че той е собственост и се управлява от базирани в Турция компании. Според експерти най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка.

Няма жертви сред екипажа, който се състои от турски и грузински граждани. Във връзка с инцидента няма разлив на гориво или отпадъци, според първоначалната информация на българските власти.

Корабът беше охраняван от Гранична полиция. И нищо не подсказваше, че подобен инцидент би могъл да покаже омагьосването на българското служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Дали поради некомпетентност или проста небрежност, дни наред никой не обръщаше внимание на товарния кораб, натоварен с азотни торове, заседнал край бреговете на Националния археологически резерват Яйлата. Още на 21 септември беше известно, че в корпуса на кораба има дупки и на борда има 20 тона гориво и 3 000 тона азотен тор – карбамид. Но институциите съобщиха само, че корабът е в стабилно състояние и няма опасност от разливане на гориво. Всички мълчаха за разлива на азотни торове в морето, докато рибарите и местните жители бяха притеснени от екологична катастрофа.

 

Никое министерство обаче не предприе никакви действия. Вместо да го отпратят, те го завързаха с въжета за близката скала, за да го укрепят. Гражданското еко-сдружение „Да спасим коралите“ публикува снимки, на които ясно се вижда, че корабът има няколко дупки, от които има разлив.

Вероятно голяма част от товара е паднала в морето, предполагат еколозите. Те така и не получиха никакви отговори от държавните органи. Отговорите даде гражданин – бившият военен водолаз, собственик на водолазно училище Найден Недев. Пет дни след инцидента той направи проверка независимо от институциите. И стана ясно: торовете изтичат в морето.

Той дори предложи как да бъде разтоварен корабът чрез мобилни лодки. Констатациите на Недев бяха публикувани от медиите. Стана ясно, че въпреки уверенията на служебното правителство, че всичко е под контрол, има разлив. А именно разливане на най-концентрираните азотни торове. Министерството на околната среда и водите прехвърли отговорността на корабособственика и застрахователя, а министър Асен Личев увери, че морската вода не се отклонява от нормите. Притиснат от публикациите в медиите и обществения натиск, едва на шестия ден транспортният министър Христо Алексиев подписа заповед за държавните структури да започнат „незабавни действия за освобождаване на заседналия кораб Vera SU“. Въпреки че собствениците на 53 риболовни кораба от Черноморската асоциация Sunrise са заявили желанието си да участват в операцията по разтоварване и изтегляне на товарния кораб „Vera Su“, служебното правителство създаде огромен скандал. И той щеше да остане скрит, а Черно море да се „захрани“ с 3 000 тона карбамид, ако нямаше камерата на една медия – Maritime.bg.

 

В нощта на 27 септември започна претоварването с торове. Предаването на живо във Facebook на медиите показа как всъщност най -малко 40% от товара е изхвърлен в морето. Видеото стана вирусно в социалните медии, а очевидната некомпетентност принуди служебното правителство да потърси оправдание. В лицето на директора на Морската администрация капитан Живко Петров е намерена изкупителна жертва. Министърът на транспорта дори подозираше саботаж, но увери, че са подготвени няколко плана за действие и е осигурено спасяването на кораба. И министерствата започнаха да чакат „прозорец“, в който времето ще им позволи да ги приложат, но до този момент такъв прозорец не е имало. Досега правителството на българския президент Румен Радев дори не е търсило помощ от европейските институции. В същото време той прави безсмислени изявления, брифинги и напразни уверения. Междуведомствените срещи определят мерки за освобождаване на заседналия кораб. Междувременно българските власти ограничиха достъпа до резервата за медии и посетители, така че никой да няма визуален достъп до кораба.

 

18 дни след като се наводни на брега на природния резерват, корабът видимо започна да потъва. Докато министърът на транспорта се оправдаваше с европейското законодателство, той все пак трябваше да признае, че състоянието на „VERA SU“ е критично и корабът потъва.

Деница Сачева, бивш министър на труда и социалната политика и депутат от ГЕРБ в 45 -то и 46 -то Народно събрание, алармира за проблема и бездействието на институциите в първите дни.

„В началото товарът от кораба беше заплаха. Сега Министерството на околната среда и водите твърди обратното без проучване на веществото. Анализът ще отнеме максимум един ден. В крайна сметка ще бъде от полза за околната среда корабът да потъне ”, каза тя.

Според нея липсата на най-елементарни действия е показателна за нивото на управление не само в тази кризисна ситуация, но и за нивото на управление като цяло. Българският член на ЕНП в Европейския парламент Емил Радев попита Европейската комисия дали българското правителство е активирало механизма за защита, който позволява да се поиска подкрепа в кризисна ситуация от нашите партньори в ЕС. Каква ще бъде съдбата на кораба и неговия товар, какви щети ще нанесе потъването на 3 000 тона карбамид в Черно море върху екосистемата, риболова и туризма в региона, които осигуряват препитание на десетки хиляди хора – са въпросите, на които служебното правителство не дава отговори досега. Защото те ще осветят огромното престъпление, което временното правителство, назначено от президента Румен Радев, извърши срещу Черно море и хората в региона.

 

Източник: Eureporter/ Fakti.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Най-накрай горивата тръгват надолу: На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

Макар и бавно цените на бензина у нас тръгват надолу, следвайки тренда на поевтиняване на петрола на международните пазари....

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites 4- Mature Buddy Finder It is a dating site proper looking to have some fun, without...

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal The fresh new Twice Need part showcases that appropriate character at a time,...

?Como borrar suscripcion en Bad ? Bad es un trabajo de citas gratis nunca obstante posee caracteristicas premium.

?Como borrar suscripcion en Bad ? Bad es un trabajo de citas gratis nunca obstante posee caracteristicas premium. ?Como borrar suscripcion en Bad ?...

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card At this time, it is hard to look for...

Вижте още