Гласовете на разума: „Ще влезем в учебниците с изборната си пасивност“

Най-четени

Една 15-годишна лъжа: Как разбрахме, че магистрала „Струма“ не е магистрала

Често през годините двама бивши премиери на България – Сергей Станишев и Бойко Борисов, са се опитвали да се отличат един...

На изпроводяк: Служебното правителство одобри 490 лв. минимална пенсия и 710 лв. минимална заплата

Служебният финансов министър Валери Белчев изненадващо обяви, че е направил проектобюджет за 2022 г. с по-големи размери на минималната работна...

След позорните изборни резултати сценаристи масово бягат от Слави

Филип Станев и Ивайло Вълчев ще се оттеглят от ръководството на „Има такъв народ“. Двамата бяха сред учредителите на...

Президентът Румен Радев спечели втори мандат, но при безпрецедентно ниска избирателна активност. „Дневник“ публикува първи коментари след края на балотажа на политически наблюдатели и политолози. Мненията са от фейсбук и БНР и не претендират за изчерпателност.

 

Доц. Христо Христев, преподавател по право в СУ:

На победителите честито! А сега остава да се намери отговор на въпроса как да върнем доверието в политическата система и институциите на демокрацията в онези 70% български граждани, които не гласуваха.

Защото нека не се заблуждаваме, демокрация, в която 70% от гражданите не участва в избора за президент, е в тежка криза. Независимо от смяната на лицата.

 

Радослав Бимбалов, рекламист:

Изборната пасивност, на която сме свидетели, показва отхвърляне от страна на гласоподавателите на възможността да изразят мнението си относно процесите, които се случват по върховете на държавата. Това е страховит извод, до който трябва да стигнем като общество. Българите са спрели да вярват, че има смисъл да гласуват.

Президентските избори в началото тръгнаха като безсмислени заради непреодолимата разлика на единия от кандидатите пред останалите, докато не се появиха двама-трима кандидати, които превърнаха изборите в по-интересно състезание, а в края на кампанията нещата се изчерпаха драстично.

Ще влезем в учебниците по политически маркетинг, по пиар с нещата, които се случиха през последния месец. Още в началото на президентските избори прогнозирах, че ще се случи така, защото имаме сериозна инфлация на лидерите. Напред се бутат лакеи, изпълнители. Слабите характери няма как да стоят стабилно на едни мажоритарни избори.

 

Михайлина Абрашева, психолог:

Няма я легитимността. Не се стремиш да излезеш от рамката, която се задава от ниска активността. Една е отговорността, когато зад теб стоят милиони, друга, когато са хиляди. И отговорността, и усещането за значимост, и себеоценката, и оценката на останалите, това е занижено, когато избирателната активност е ниска. Когато един държавник изхожда от ниски позиции, лесно прекрачва граници, дори лични, лесно може да стигне до авторитарно управление, лесно може да стане безконтролен.

Чисто психологически хората се отегчиха, а не се измориха. Трудно е днес да се намери кауза, която да обедини. Когато ставащото няма смисъл и не носи удовлетворение, обществената психика допуска от колективното подсъзнание да изпълзят силни негативни емоции – страх, несигурност, тревожност, гняв, обида. Заради силния емоционален страх вече нямаме доверие… Няма как една държава да е успешна, ако първите хора в нея нарушават закона.

 

Мария Спирова, редактор в Оксфорд:

Друг президент освен Румен Радев нямаше риск да получим. Никакъв риск. Единствените рискове, които ще бъдат или някога са били от значение, са тези, свързани с неговото президентство. За тях, в името на идеята за ефективното загърбване на горчивото минало, изглежда сме решили, че ще говорим или добро, или нищо.

Върху Румен Радев и „Продължаваме промяната“ (ПП) в момента са струпани всички надежди на крайно изнурения българския електорат и той е прав, че няма пространство за грешки. Меденият месец може да продължи дълго, защото и водачите на ПП, и Радев владеят умението да се харесват максимално с минимален разход на енергия.

Но накрая парадът ще се разотиде и конфетите ще се слегнат. Каруцата пак ще трябва да гази в дълбока кал. И тогава ще има значение дали наистина задаващата се коалиция е впряг, който я тегли бавно напред, или просто буксуваме под нов мениджмънт.

 

Доц. Албена Танева, преподавател по публична администрация в СУ:

При тези избори се открои нещо, което е известно, но сега стана много релефно. Склонността политиката да се подменя с шоу изглежда добра идея, но всъщност не мобилизира подкрепа и банализира темите.

Поставените антирекорди по избирателна активност няма как да не са нещо тревожно. (…) Това е основното, което легитимира властта в една републиканска политическа система – самото участие. Не е въпросът с какво съотношение си намачкал противника си на изборите, ако зад властта не стоят поне половината от нейните граждани. (…) И се надявам, че поведението на МВР не е заявка за стил на управление занапред, под каквато и да е форма.

 

Тончо Краевски, политолог:

Нищо не е изненадващо, но това не означава, че няма какво да ни тревожи. Тази истерична реакция на правителството спрямо пътуващите през границата, предполагаемите финансови злоупотреби в университета, демонстрациите пред посолството на Турция – всички тези неща бяха акт на репресия, който не беше с нищо обоснован.

Българските изселници в Турция имат право да гласуват. Тези хора не са много по-различни от нас. Ако не се чувстват емоционално и лично ангажирани с кандидатите, могат да не излязат да гласуват. Те си формират волята да гласуват по същия начин, по който си формират волята избирателите в 24 МИР, примерно. Нима в 24 МИР няма силен наплив за гласуване за една и съща политическа партия на всички избори? Можем ли да кажем, че и тези хора са закрепостени? Да се третират тези граждани, че тяхната воля е само инструмент на някаква политическа манипулация и те не вземат автономно решенията си е много грозно.

 

Симеон Владов, актьор:

Един от най-големите проблеми на България е, че няма силно гражданско общество. То трябва да се създава, а то се създава от отделните граждани, които изразяват смело своята гражданска позиция.

Демокрацията в България е фасадна. Това, което се обещава, не се изпълнява или не се изпълнява както трябва. Как да вярват хората? Ако българските политици, които застанат начело на държавата, не решат най-големия проблем, който е бедността, те няма да успеят да направят нищо друго. Следващият проблем е раждаемостта. Не може постоянно преди избори да се говори как сме на последно място по раждаемост и на първо по смъртност и никой нищо да не прави в тази посока. Трябва нещо кардинално да се направи, за да повярват хората в тези политици, че те наистина мислят за народа.

Най-основните неща, които вълнуват хората и определят живота им, са образование, здравеопазване и култура. Ако тези три неща са зле, няма как да има здрава и интелигентна нация от можещи хора.

Източник: „Дневник“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Една 15-годишна лъжа: Как разбрахме, че магистрала „Струма“ не е магистрала

Често през годините двама бивши премиери на България – Сергей Станишев и Бойко Борисов, са се опитвали да се отличат един...

На изпроводяк: Служебното правителство одобри 490 лв. минимална пенсия и 710 лв. минимална заплата

Служебният финансов министър Валери Белчев изненадващо обяви, че е направил проектобюджет за 2022 г. с по-големи размери на минималната работна заплата, детските месечни надбавки, парите...

След позорните изборни резултати сценаристи масово бягат от Слави

Филип Станев и Ивайло Вълчев ще се оттеглят от ръководството на „Има такъв народ“. Двамата бяха сред учредителите на формацията. Вълчев е заместник-председател заедно...

„Продължаваме промяната“ с реверанс към Радев: И стари, и нови министри влизат в новия кабинет (кои са те)

През тази седмица се очаква да започнат разговорите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет. Преговорите на експертно ниво приключиха. Бяха обсъдени политиките в...

Лобизъм завладя Министерство на правосъдието – кой за кого кадрува

Ако се питате на какво се дължи досадният маратон с медийни изяви на актуалния служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев от края на миналата...

Вижте още