Управленската формула на новото правителство – 8:4:3:3

Най-четени

Една 15-годишна лъжа: Как разбрахме, че магистрала „Струма“ не е магистрала

Често през годините двама бивши премиери на България – Сергей Станишев и Бойко Борисов, са се опитвали да се отличат един...

На изпроводяк: Служебното правителство одобри 490 лв. минимална пенсия и 710 лв. минимална заплата

Служебният финансов министър Валери Белчев изненадващо обяви, че е направил проектобюджет за 2022 г. с по-големи размери на минималната работна...

След позорните изборни резултати сценаристи масово бягат от Слави

Филип Станев и Ивайло Вълчев ще се оттеглят от ръководството на „Има такъв народ“. Двамата бяха сред учредителите на...

Мултипартиен“ управленски екип иска да създаде Кирил Петковобяви той в началото на стартиралите днес преговори за съставяне на правителство между четирите партии на промяната : ПП, БСП, ИТН, ДБ.

Кирил Петков посочи, че „този екип ще е надпартиен и ще е с общите цели да се направи правителство, което не прави компромис с нищо, слага България над всичко, в което няма наши и ваши хора“.

„Всички заедно сме един екип, който трябва да направи България просперираща“, допълни той.

Правителство с 18 министри плюс премиер е обсъжданата формула на бъдещия кабинет. Разпределението на министерските кресла ще е съотносимо на парламентарната тежест на четирите партии. Това означава, че квотното разпределение би изглеждало по следния начин – 8:4:3:3, съотносимо на броя на депутатите на ПП (67), БСП (26), ИТН (25), ДБ (16).

От “Продължаваме промяната” обаче държат да подчертаят, че бъдещото им правителство няма да стъпи на квотно разпределение на ресорите и запазена територия за никоя партия няма да има.

За коалицията на Петков/Василев са запазени 8 министерски кресла плюс поста на министър-председателят

От партията на Трифонов били поискани 4 министерски поста, за да бъде оситурена подкрепата на сценаристите в парламента. Това означава, че Трифонов се е договорил с Петков за по-голямо участие във властта от Нинова.

Така социалистите и дясното обединение получавали по трима министри.

От „Демократична България” вчера заявиха, че могат да участват в управлението и по друга формула – само парламентарна подкрепа без поемане на министерски постове. “Имаме различия с някои от партиите. Парцелирането на правителството няма да подобри ситуацията”, обясни ситуацията Борислав Сандов от ДБ.

Останалите партньори в коалицията не са правили подобни заявки.

Кирил Петков и Асен Василев ще присъстват лично на всеки разговор между партньорите за изработване на приоритетите и програмата на бъдещото правителство за 4-годишен мандат. Финалната редакция и изглаждане на спорните въпроси ще бъде направена от основната преговаряща група, която включва лидерите на четирите партии. До края на ноември се очаква да е готов коалиционният договор, който след това да бъде потвърден и от самите партии.

Едва след приключването на разговорите по политиките ще се пристъпи и към разговор за постове, гарантираха нееднократно партньорите.

Асен Василев предложи да се чуят всички виждания на експертите по сектори. Точките, по които няма съгласие, ще бъдат обсъдени във втората част на дискусията. В първата част ще се търсят сходните виждания.

Идеята е всички да си кажат политиките. Тези, с които всички сме съгласни, веднага ще залегнат в коалиционното споразумение“, каза Кирил Петков.

Рaзгoвoритe стартираха още прeди oбяд и щe прoдължaт дo вeчeртa. Първитe чeтири тeми, прeз кoитo eкcпeртитe oт oтдeлнитe формации щe прeминaт, ca eнeргeтикa, икoнoмикa, трaнcпoрт и прaвocъдиe. „Целта е България да има максимално независима енергийна база – т.е. с български енергоизточници“, изтъкна днес Асен Василев. По думите му тази енергийна база трябва да бъде устойчива и да може да посрещне зимния пик. Третият принцип е тази енергийна база да дойде на възможно най-ниска цена.

Вторият ден от преговорите ще е посветен на темите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство.

В четвъртък ще се обсъждат политиките, засягащи вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура.

Петъкът ще е посветен на труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт.

Дискусиите по политиките във сферата на финанси и международни отношения ще са в събота.

Източник: „Епицентър.бг“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Една 15-годишна лъжа: Как разбрахме, че магистрала „Струма“ не е магистрала

Често през годините двама бивши премиери на България – Сергей Станишев и Бойко Борисов, са се опитвали да се отличат един...

На изпроводяк: Служебното правителство одобри 490 лв. минимална пенсия и 710 лв. минимална заплата

Служебният финансов министър Валери Белчев изненадващо обяви, че е направил проектобюджет за 2022 г. с по-големи размери на минималната работна заплата, детските месечни надбавки, парите...

След позорните изборни резултати сценаристи масово бягат от Слави

Филип Станев и Ивайло Вълчев ще се оттеглят от ръководството на „Има такъв народ“. Двамата бяха сред учредителите на формацията. Вълчев е заместник-председател заедно...

„Продължаваме промяната“ с реверанс към Радев: И стари, и нови министри влизат в новия кабинет (кои са те)

През тази седмица се очаква да започнат разговорите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет. Преговорите на експертно ниво приключиха. Бяха обсъдени политиките в...

Лобизъм завладя Министерство на правосъдието – кой за кого кадрува

Ако се питате на какво се дължи досадният маратон с медийни изяви на актуалния служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев от края на миналата...

Вижте още