ГЕРБ обяви пълна мобилизация срещу новата политическа коалиция

Най-четени

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на...

Ако някой си мисли, че управлението на ГЕРБ е оставило само скелети в гардероба, много греши. Може и да изпаднат оттам неколцина, но това е само за отвличане на вниманието. Основната работа на управлявалата доскоро върхушка ще бъде насочена към компрометиране на идеята за промяна и към смазване на нейните носители.

Бухалките от запаса са винаги готови да се включат в защита на своите благодетели. Добре познатите ни от трите мандата на Борисов Инструменти Господни са на разположение и могат да бъдат активирани по команда. А каква ще бъде командата? „Мачкаааай!“, естествено. Следва буря, от която оцелели рядко има, защото триъгълникът следствие-прокуратура-НАП е точно като Бермудския, само дето е в непосредствена близост.

 

Познавайки стила на действие на другия триъгълник – Борисов-Пеевски-Гешев, едва ли ще се стърпят. Напротив, ще бранят с целия си арсенал това, което им е останало.

Началото беше сложено с впрягане на държавната машина по темата за гражданството на Кирил Петков. Както се видя, този въпрос слабо интересува преобладаващата част от електората, който си гласува по симпатия, а не съобразно някакъв юридически казус. Стана ясно, че каквото и да реши Конституционният съд, избирателят е над него.

Атаките към Кирил Петков и Асен Василев обаче бяха само началото. Другата държава очевидно е притеснена от действията на Бойко Рашков и следващият набелязан се оказа той. Имал бил имоти, трябвало да доказва какви пари има – така работят бухалките. Как не забелязаха Рашков, парите и имотите му, преди да стане министър и да започне да разваля пасианса? Как и през ум не им минава, че напъвайки се да омаскарят борещите се за промяна, всъщност им слагат ореол?

Но де толкоз акъл у Инструментите Господни?! Дай им да изпълняват заповеди. А тези със заповедите май лека-полека започват да губят самообладание. Ситуацията не е като едно време, когато Успелият Млад Мъж се юрна да превзема държавата на абордаж. Днес е различно. Вълшебната дума не е „Абракадабра“, а „Магнитски“. И с нея Сараите не се отварят, а се затварят.

Интересни времена предстоят за носителите на промяната. Могат да очакват да бъдат публично извадени за тях неща, за които не са и подозирали, че могат да бъдат укорими. Следващите министри, например, трябва да са с наистина безупречни биографии. Да не могат да бъдат атакувани нито от законови, нито от морални позиции. Защото кафявите медии имат да заработват и няма да се поколебаят да омаскарят когото трябва.

Заемащите се с промяната трябва да имат и готовност за саможертва, защото онова, срещу което се изправят, не признава никакви правила, морал и граници. За законност изобщо не говорим, тя се спазва само формално. Семейства, сватове, съдружници – всичко ще бъде гледано не под лупа, а под микроскоп. И дори най-малкото петънце ще бъде размахано като компромат.

Малко наивно е да се очаква главният прокурор сам да се оттегли. Съдейки по проведените досега преговори, бъдещото парламентарно мнозинство има желание и единомислие да направи всичко възможно да го отстрани. Чуха се дори идеи за сериозни промени в институцията главен прокурор. Ако това бъде постигнато, заедно с промените във ВСС, остават по-лесните ходове – нови шефове на служби, нови правила за тяхната работа и повече ефективност. Тя би била най-осезаема, ако се стигне до осъдителни присъди заради корупция на високо ниво. Засега вероятността това да се случи изглежда 50:50. Пак е нещо, доскоро не можехме и да мечтаем.

От голямо значение е и скоростта, с която ще се случат първите и най-важни промени. На преговорите се чуха срокове за спешните действия от порядъка на сто дни. Да, има такава практика в развитите страни. У нас обаче сто дни биха били твърде дълъг срок – предостатъчен за вкарване на бухалките от запаса в бойна готовност.

Повече от всякога България има шанс да стане нормална страна. Това нормализиране обаче няма как да е дело само на шепа хора. По подкрепата, която те ще получат от нас, ще си проличи дали сме узрели да бъдем европейско общество или си ни е добре с тоягата и моркова.

АвторЕвелина Гечева

Източник: Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление. В Лесичово то ще...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“,...

Младежите в БСП надигнаха глас: Партията има нужда от нови програма и председател Копирано от standartnews.com

“Настояваме за откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на...

(Не) очаквано: Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г.

Русия заяви след разговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се проведоха във Виена, че преговорите с НАТО за Украйна са...

Вижте още