„Продължаваме промяната“ с реверанс към Радев: И стари, и нови министри влизат в новия кабинет (кои са те)

Най-четени

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на...

През тази седмица се очаква да започнат разговорите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет. Преговорите на експертно ниво приключиха. Бяха обсъдени политиките в 18 различни сфери. Сега обаче от „Продължаваме Промяната“, „Има такъв народ“, БСП и “Демократична България“ трябва да говорят за конкретни имена в новия Министерски съвет. В края на консултациите Кирил Петков заяви, че очаква до Коледа да има редовен кабинет.

Най-коментирани и вероятни министри в новото правителство са  следните имена:

Кирил Петков – министър-председател

Асен Василев – министър на финансите

Николай Събев (собственик на „Еконт“) – министър на транспорта

Даниел Лорер – министър на външните работи

Всички те са от „Продължаваме промяната“. Възможност за здравен министър е проф. Георги Михайлов от БСП, името на Любомир Каримански от „Има такъв народ“ се завъртя като възможност за министър на икономиката, а Христо Иванов от „Демократична България“ е вариант да оглави правосъдното министерство. Не е изключено от „Продължаваме промяната“ да се спрат и на някои от служебните министри.

Относно персоналния състав на бъдещия кабинет Лена Бориславова изтъкна: „Ако не можем да излезем с по-добри кандидатури от тези на служебните министри, ще се спрем на служебните министри, част от тях са се доказали с много висока експертиза.“ 

Според политолози не е изключено и ако партиите не успеят да се договорят, да излъчат за премиер Стефан Янев. В свое интервю служебният министър-председател коментира, че с него не е воден разговор за бъдещо участие в проектокабинета на „Продължаваме промяната“. Той заяви, че на този етап е рано да се водят преговори и добави: “Нека да видим как ще протекат разговорите и как ще протекат намеренията, защото зависи от политиките”. От думите му обаче стана ясно, че Янев би обмислил покана, ако получи такава от „Продължаваме промяната“.

Сред имената на министри, спрягани да запазят поста си и в редовен кабинет, са Бойко Рашков, Виолета Комитова и Николай Денков. И докато вътрешният министър към момента запазва мълчание, образователният заяви, че би приел подобна покана, ако я получи.

„Ако правилно са поставени приоритетите, задачите – аз нямам проблем да работя с Асен Василев и Кирил Петков. Моята сила е в това, че съм експерт в наука, висше образование. Сега станахме и експерти по близалки и ваксини, но аз смятам, че това е по-скоро сила, отколкото слабост“, заяви министър Денков.

Виолета Комитова също беше лаконична: „Не съм водила такива разговори. Рано е още да отговоря дали съм склонна за такива преговори“.

Въпросът остана отворен и пред други бивши колеги на Петков и Василев от служебния кабинет.

„Ако кажа „не“ ще има мнозина, които ще бъдат зарадвани. Ако кажа „да“ – звучи твърде неприятно за мен самия“, коментира Велислав Минеков.

 

Други открито заявиха, че не са получавали подобни предложения.

„Аз не мога да си правя сам предложения. Това, което ще направя, е да запозная с работата ми дотук евентуалното мнозинство, което се сформира и те трябва да решат какво ще правят“, обясни служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Трети подходиха към идеята с чувство за хумор.

„Очаквам да разговарят с мен, не очаквам покана. Искам да бъда полезен на България по всякакъв начин. Трябва да питам жена си да ли е съгласна да продължа да бъда министър“, пошегува се екоминистърът Асен Личев.

С края на преговорите по политики дойде и заявката на кандидата за министър-председател Кирил Петков. „Нямаше тема, когато сложихме българския интерес да не постигнем огромно съгласие. Оттук-нататък, което искам да пожелая на всички нас, е да изпълним тези точки с реални действие и, повярвайте ми, след 4 години България няма да изглежда по този начин“, убеден е Кирил Петков.

Източник: Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление. В Лесичово то ще...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“,...

Младежите в БСП надигнаха глас: Партията има нужда от нови програма и председател Копирано от standartnews.com

“Настояваме за откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на...

(Не) очаквано: Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г.

Русия заяви след разговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се проведоха във Виена, че преговорите с НАТО за Украйна са...

Вижте още