На дневен ред: Има ли коли клонинги в България?

Най-четени

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на...

Вносители обясняват, че такива автомобили се движат в рамките на ЕС

След повече от 20 години в бизнеса с внос на автомобили от Европа зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев казва, че случаите на коли с двойници е често срещана практика. Последният такъв е от лятото.

Оказа се, че нашата кола не е двойник, тя е донорът. Колата, която се издирва, е във Франция, нашата беше в Италия. Във Франция човекът, знаейки че тази кола я кара на чужди номера, си минава на светофарите и на камерите на червено и с висока скорост и съответно са дошли глоби на този човек, на когото е реалната кола. Имаше глоби за около 2 000 евро”, обясни Доросиев.

След жалба от италианеца, че не е карал бързо или на червено, станало ясно, че автомобилът му има клонинг. Любомир обаче купил колата, без да знае тази „подробност”.

Много трудно може да се направи проверка на място, защото това са база данни в полиция и Интерпол. Трябва да се използват връзки, защото без връзки не става”, добави Доросиев.

От опита си твърди, че колите клонинги идват най-често от Италия. При строго изградена схема, с цел застрахователна измама. „Може този двойник след време да се обяви през застраховател за откраднат и да се получи сумата. Те, ако са платили за този двойник 10 000 евро, а колата струва 50 000, после при застраховател може да получи една сума от 35-40 000 евро, което е доста добра печалба”, уточни Доросиев.

За експерта по национална сигурност Николай Радулов няма как в схемата да не участва и полиция. „Обикновено, за да се случи това, пръст имат и местните служби, които регистрират. Обикновено това е КАТ”, каза той.

Цените на двойниците са по-евтини и по друга причина. „Сега ще употребя този разговорен начин, по който се изразяват продавачите, че това е кола „без роуминг”. Караш си я в страната, обаче не трябва да излизаш с нея”, добави Радулов.

Въпреки че са наясно с проблема, от бранша с внос на коли смятат, че няма как тази схема да бъде прекратена.

Това не може да се предотврати, но в КАТ и в Прокуратурата могат да бъдат малко по-бързи, по-чевръсти и да връщат тези автомобили. Поне да избием част от загубата във вид на части”, призова Доросиев.

След казуса с Владислав Горанов от МВР запазват мълчание за това колко подобни случая са разследвали.

Източник: Dunavmost.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление. В Лесичово то ще...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“,...

Младежите в БСП надигнаха глас: Партията има нужда от нови програма и председател Копирано от standartnews.com

“Настояваме за откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на...

(Не) очаквано: Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г.

Русия заяви след разговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се проведоха във Виена, че преговорите с НАТО за Украйна са...

Вижте още