На всеки е ясно: Мащабната схема за източване на държавни пари няма как да се реализира без политически чадър

Най-четени

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card At this time, it...

How do you score a link for the tinder

How do you score a link for the tinder Step two is actually confirmed from the. Lookup dating internet site...

Sag niemals nie: 6 Frauen erlautern von ihren Bettgeschichten

Sag niemals nie: 6 Frauen erlautern von ihren Bettgeschichten Ungewohnlich solange bis bisserl verwerflich: Sechs Frauen gestehen Sex-Erlebnisse, Perish sie...

Асфалт не се яде, казваха по-бедните българи, когато Бойко Борисов засипваше аудиторията с първи копки, отрязани лентички от разни участъци и неизменното уан-мен-шоу, излъчвано по „Джипка ТВ“.

Да, така е – асфалт не се яде. Но пък една магистрала се оказа авансово изядена – парите ги няма, работата не е свършена, а дали, кога и как ще се свърши – никой не може да каже.

Когато на 5 ноември Бойко Рашков обяви, че около 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ „Хемус“, са източени чрез кухи фирми, това прозвуча като изстрел на стартов пистолет. Беше ясно, че голямото надбягване започва точно в този момент. Защото макар да имаше изнесени от служебното правителство куп скандални факти, то не разполагаше с необходимото време, за да разкрие пълната картина.

Веднага след това, още на 7 декември, ГДБОП задържа заподозрян. Съвсем скоро – на 21 декември, той вече поиска среща с вътрешния министър и главния прокурор, за да говори с имена. И това всъщност е датата, от която насетне чорапът „Хемус“ наистина започва да се разплита.

На всеки е ясно, че подобна мащабна схема за източване на държавни пари няма как да се реализира без най-височайше попечителство. Може и по етажите да са раздавани пари и сигурно е точно така, но е факт – имената, които Рашков е чул от признанията на Колев, не са го изненадали.

Защо точно този чорап трябва да бъде разплетен, би запитал всеки, който е очевидец на Борисовото 12-годишно управление. Да, защо? Никак не са малко и останалите „видими резултати“ – като се започне от „Апартаментгейт„, мине се през къщата в Барселона и се стигне до пачките и кюлчетата в чекмеджето.

 

„Хемус“, според разследващи, а и според политици, може да се окаже далаверата на века. Твърде много пари са раздадени авансово, нарушавани и заобикаляни са редица нормативни актове, налице са забавени отчуждителни процедури при започнал вече строеж, самите строежи в дадени участъци вероятно са просто незаконни, а строителите – неоткриваеми.

53 милиона лева, отпуснати авансово за лот 5 на “Хемус”, според ГДБОП са отишли към кухи фирми, откъдето били изтеглени в брой по различно време. Освен тях обаче, по думите на Бойко Рашков, бизнесмен, свързан със строежа на магистралата, е изпратил в Обединените арабски емирства други 21 милиона лева, пак от аванси за “Хемус”. Това станало чрез банка, с чийто собственик Бойко Борисов е имал общи фирми. Но досега Рашков не говори с повече конкретика и това дава основание на Борисов да се защитава резултатно.

Възниква въпросът къде е спал “Банков надзор” на БНБ? Къде е било финансовото разузнаване и целокупната ДАНС? В коя нормална страна тегленето на подобни суми на каса в банка би било възможно без плътна проверка на обстоятелствата по тяхното придобиване и без проследяване на по-нататъшния им път? По закон се докладват сделки над 10 000 лева. В случая с ОАЕ, ако е вярно – на кого е докладвано и какво е предприето? Все пак става дума не за лични спестявания, а за публични средства, превеждани от “Автомагистрали” към частни фирми.

След разкритията на МВР, какво получихме от БНБ – дословно тълкуване на израза на Бойко Рашков за “банката на Борисов”. По този повод Централната банка обяви, че Бойко Борисов няма банка и не ръководи банка.

Наред с раздадените насам и натам от джипката милиони имаме и зле свършена работа. Да припомним – ГЕРБ първо обещаха да завършат „Хемус“ до 2023 година, а после отложиха за 2024. От 250 км обаче през 2024 ще са готови само 51, защото по думите на служебния министър Виолета Комитова има незаконно строителство без необходимите разрешения в някои участъци, а в други дори не е уточнено трасето.

 

Най-потресаващото дори не са милионите, а фактът, че строителите не носят отговорност за свършената работа и няма да плащат неустойки за лошо качество. И това са думи на арх. Влади Калинов, шеф на ДНСК, пред БНР. “Строителството е скрито зад договори за доставка на материали и наем на техника. Това означава, че тези фирми, които докарват техниката заедно с операторите на тази техника, извършват строителството, но не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД. Има един анонимен изпълнител, който пристига, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е свършил”, поясни арх. Калинов.

Ето заради такива схеми, пътувайки по родните магистрали, се чувстваме като по междуселски път. Полагат се материали, които не са подходящи, ползват се и евтини технологии, качеството е под всякаква критика, а виновни няма.

Все още не се знае доколко самопризнанията на Колев ще имат ключова роля. Засега е ясно само, че главният прокурор е допуснат да присъства на разпита му, като е потвърдил, че лично ще отиде. Бидейки на разпит на заподозрян, Гешев може и със самата си поява леко да „го страхува“. Но може и да го насърчи. Позицията му изглежда леко променена в посока сътрудничество с новата власт и, както отбелязват редица наблюдатели, Гешев е готов на решителни ходове, за да опази себе си.

Ако прокуратурата си свърши работата по „Хемус“, бай Ставри може да се стяга за гости. Все височайши и все дългоочаквани.

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card At this time, it...

How do you score a link for the tinder

How do you score a link for the tinder Step two is actually confirmed from the. Lookup dating internet site having hackers Link outlines –...

Sag niemals nie: 6 Frauen erlautern von ihren Bettgeschichten

Sag niemals nie: 6 Frauen erlautern von ihren Bettgeschichten Ungewohnlich solange bis bisserl verwerflich: Sechs Frauen gestehen Sex-Erlebnisse, Perish sie nie zugeknallt traumen verwegen hatten. ...

Little Breasts at the Absolutely nothing Tit Website

Little Breasts at the Absolutely nothing Tit Website Tiny Bust and you may Roller Skates Evidently lightweight boobs and you may roller skates go together simply...

Exactly how a player Can also be Claim/Trigger a no-deposit Incentive

Exactly how a player Can also be Claim/Trigger a no-deposit Incentive The latest Wonderful Nugget Local casino is currently offering over 600 games and you...

Вижте още