На всеки е ясно: Мащабната схема за източване на държавни пари няма как да се реализира без политически чадър

Най-четени

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на...

Асфалт не се яде, казваха по-бедните българи, когато Бойко Борисов засипваше аудиторията с първи копки, отрязани лентички от разни участъци и неизменното уан-мен-шоу, излъчвано по „Джипка ТВ“.

Да, така е – асфалт не се яде. Но пък една магистрала се оказа авансово изядена – парите ги няма, работата не е свършена, а дали, кога и как ще се свърши – никой не може да каже.

Когато на 5 ноември Бойко Рашков обяви, че около 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ „Хемус“, са източени чрез кухи фирми, това прозвуча като изстрел на стартов пистолет. Беше ясно, че голямото надбягване започва точно в този момент. Защото макар да имаше изнесени от служебното правителство куп скандални факти, то не разполагаше с необходимото време, за да разкрие пълната картина.

Веднага след това, още на 7 декември, ГДБОП задържа заподозрян. Съвсем скоро – на 21 декември, той вече поиска среща с вътрешния министър и главния прокурор, за да говори с имена. И това всъщност е датата, от която насетне чорапът „Хемус“ наистина започва да се разплита.

На всеки е ясно, че подобна мащабна схема за източване на държавни пари няма как да се реализира без най-височайше попечителство. Може и по етажите да са раздавани пари и сигурно е точно така, но е факт – имената, които Рашков е чул от признанията на Колев, не са го изненадали.

Защо точно този чорап трябва да бъде разплетен, би запитал всеки, който е очевидец на Борисовото 12-годишно управление. Да, защо? Никак не са малко и останалите „видими резултати“ – като се започне от „Апартаментгейт„, мине се през къщата в Барселона и се стигне до пачките и кюлчетата в чекмеджето.

 

„Хемус“, според разследващи, а и според политици, може да се окаже далаверата на века. Твърде много пари са раздадени авансово, нарушавани и заобикаляни са редица нормативни актове, налице са забавени отчуждителни процедури при започнал вече строеж, самите строежи в дадени участъци вероятно са просто незаконни, а строителите – неоткриваеми.

53 милиона лева, отпуснати авансово за лот 5 на “Хемус”, според ГДБОП са отишли към кухи фирми, откъдето били изтеглени в брой по различно време. Освен тях обаче, по думите на Бойко Рашков, бизнесмен, свързан със строежа на магистралата, е изпратил в Обединените арабски емирства други 21 милиона лева, пак от аванси за “Хемус”. Това станало чрез банка, с чийто собственик Бойко Борисов е имал общи фирми. Но досега Рашков не говори с повече конкретика и това дава основание на Борисов да се защитава резултатно.

Възниква въпросът къде е спал “Банков надзор” на БНБ? Къде е било финансовото разузнаване и целокупната ДАНС? В коя нормална страна тегленето на подобни суми на каса в банка би било възможно без плътна проверка на обстоятелствата по тяхното придобиване и без проследяване на по-нататъшния им път? По закон се докладват сделки над 10 000 лева. В случая с ОАЕ, ако е вярно – на кого е докладвано и какво е предприето? Все пак става дума не за лични спестявания, а за публични средства, превеждани от “Автомагистрали” към частни фирми.

След разкритията на МВР, какво получихме от БНБ – дословно тълкуване на израза на Бойко Рашков за “банката на Борисов”. По този повод Централната банка обяви, че Бойко Борисов няма банка и не ръководи банка.

Наред с раздадените насам и натам от джипката милиони имаме и зле свършена работа. Да припомним – ГЕРБ първо обещаха да завършат „Хемус“ до 2023 година, а после отложиха за 2024. От 250 км обаче през 2024 ще са готови само 51, защото по думите на служебния министър Виолета Комитова има незаконно строителство без необходимите разрешения в някои участъци, а в други дори не е уточнено трасето.

 

Най-потресаващото дори не са милионите, а фактът, че строителите не носят отговорност за свършената работа и няма да плащат неустойки за лошо качество. И това са думи на арх. Влади Калинов, шеф на ДНСК, пред БНР. “Строителството е скрито зад договори за доставка на материали и наем на техника. Това означава, че тези фирми, които докарват техниката заедно с операторите на тази техника, извършват строителството, но не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД. Има един анонимен изпълнител, който пристига, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е свършил”, поясни арх. Калинов.

Ето заради такива схеми, пътувайки по родните магистрали, се чувстваме като по междуселски път. Полагат се материали, които не са подходящи, ползват се и евтини технологии, качеството е под всякаква критика, а виновни няма.

Все още не се знае доколко самопризнанията на Колев ще имат ключова роля. Засега е ясно само, че главният прокурор е допуснат да присъства на разпита му, като е потвърдил, че лично ще отиде. Бидейки на разпит на заподозрян, Гешев може и със самата си поява леко да „го страхува“. Но може и да го насърчи. Позицията му изглежда леко променена в посока сътрудничество с новата власт и, както отбелязват редица наблюдатели, Гешев е готов на решителни ходове, за да опази себе си.

Ако прокуратурата си свърши работата по „Хемус“, бай Ставри може да се стяга за гости. Все височайши и все дългоочаквани.

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление. В Лесичово то ще...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“,...

Младежите в БСП надигнаха глас: Партията има нужда от нови програма и председател Копирано от standartnews.com

“Настояваме за откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на...

(Не) очаквано: Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г.

Русия заяви след разговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се проведоха във Виена, че преговорите с НАТО за Украйна са...

Вижте още