В новия парлемент: Ковачи на закони с чудни занаяти

Най-четени

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на...

Имунолог пое вероизповеданията, брокер начело на е-управлението

Да не бъде гумен печат на изпълнителната власт, да се върне авторитетът на парламента и Народното събрание да е реален ковач на законите обеща новото мнозинство от четири партии при старта на 47-ото НС.

В същото време според политически наблюдатели, изборът на председатели на постоянните комисии в парламента остави усещането, че се търсят постове за важни за партиите кадри.

Преглед на шефските постове в комисиите показва, че начело на голяма част от тях са новаци, с образователни квалификации и кариерно развитие, които нямат нищо общо с поверените им ресори. След продължилото два дни и повече от 12 часа гласуване на 24-те постоянни комисии, веднага дойдоха и предупреждения от депутати с дълъг стаж в НС, че е рисково да се поверяват отговорни и тежки ресори на хора без никакъв опит и без необходимата квалификация. Изразени бяха и съмнения, че е възможно работата по законите да забуксува, както и да се появят спорни и противоречиви проектозакони.

Нотариус оглави правосъдието в НС

Една от сферите, в която сегашните управляващи обявиха, че ще извършат дълбока реформа бе поверена на Милен Матеев от “Продължаваме промяната”, който в продължение на 20 години работи като нотариус в Дряново. Два мандата е бил заместник-председател на Апелативна колегия – Велико Търново, както и на Нотариалната камара на Република България.

За правосъдната реформа освен политическа воля е необходимо и квалифицирано мнозинство, което е трудно постижимо. Промените в съдебната власт винаги са свързани с остри сблъсъци на интереси и лобита на основните политически сили. Матеев няма опит на такова равнище, а едва ли има и компетентност за коментираните промени, смятат юристи, минали през парламента.

Икономист в социалната сфера

30-годишният икономист Искрен Арабаджиев, който преди да влезе в 47-ото НС от “Продължаваме промяната”, беше зам.-кмет на столичния район “Студентски” от ДБ, оглави социалната комисия. Арабаджиев завършва Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където получава образователно-квалификационна степен бакалавър по специалност “Икономика”, а след това се дипломира като магистър в специалност “Счетоводство и одит”.

От формацията на Кирил Петков и Асен Василев твърдят, че Арабаджиев разполага с “опит в сферата на данъците, счетоводството и финансите в различни международни компании, както и в публичния сектор, като част от ръководството на общинската администрация в София”. Предстои да видим дали това ще се окаже достатъчно за тежката му длъжност.

Сериен предприемач контролира спецслужбите

Комисията, която контролира спецслужбите и употребата на СРС, ще се оглавява на ротационен принцип от парламентарните групи. Първият є председател е Калоян Икономов от ПП, когото от формацията описват като “сериен предприемач, икономист и инвеститор”, а бизнес начинанията му обхващат сфери като “възобновяеми енергийни източници, дигитални технологии, земеделие, козметика”. Калоян Икономов е син на покойния Тони Икономов, който в зората на демокрацията бе сред крупните бизнесмени в морската столица.

Притежаваше солната компания “Канотранс”, предприятие за козметика и битова химия с филиали в Украйна. Синът му Калоян наследи бизнеса. Той участва в управлението на над 20 фирми, повечето от които са регистрирани в Североизтока и се занимават с проектиране на ветропаркове и други ВЕИ, с търговия, а през последните години осъществява и посредническа дейност между чуждестранни софтуерни специалисти и български компании. С баща си бяха съинвеститори в строежа на “Галерия мол” във Варна, който продадоха още на степен проект.

Калоян Икономов е завършил Руското училище във Варна с профил италиански език. Придобива бакалавърска степен от Университета в Кент /Англия/, а после магистърска по бизнес администрация в Чикагския университет. До момента не беше се занимавал с политика.

PR срещу корупцията

Завършилият “връзки с обществеността” Михал Камбарев оглави комисията по превенция и противодействие на корупцията. От ПП представят професионалния му път по следния начин: “Камбарев заема различни ръководни позиции и е част от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.” В биографията на Камбарев е посочено, че е съосновател и управител на IT компания, която работи в сферата на недвижимите имоти.

Цялата предизборна кампания на Кирил Петков мина под слогана “нулева толерантност към корупцията” и затова и очакванията към ресорната комисия в НС са големи.

Бизнес анализатор във външната политика

Странен е и изборът на Венцислава Любенова от ПП за председател на комисията по външна политика. Посочено е, че е завършила “международен бизнес” в Института по технологии в Дъблин, Ирландия. Тя е и магистър по “Глобални информационни технологии и системи”.

Като конкретна професионална дейност от формацията посочват “бизнес анализатор по информационни технологии във фармацевтичната индустрия”. Любенова е съпредседател на партия Волт. Едва ли професионалните квалификации на Любенова ще и помогнат в областта на външната политика, където един от най-наболелите въпроси и редактирането на декларацията на 44-ото НС за РС Македония.

С две комисии под мишница

За шеф на комисията по енергетика беше избран Радослав Рибарски от ПП. Той е и председател на анкетната комисия за въпросите на енергийната криза. Рибарски е завършил МИО, а от формацията го представят като “специалист по енергийни инвестиции, като развива редица международни енергийни проекти”. Преди да стане депутат Рибарски работи по проекти в “Енергоремонт-Гълъбово” АД. Дружеството е специализирано в производство и изграждане на котелно оборудване за ТЕЦ. Бил е търговски директор на българско дружество, специализирано в производство и изграждане на серопочистващи инсталации и индустриално оборудване за отвеждане и очистване на димни газове и флуиди.

Фен на Крумовите закони в културата

Сценаристът на Слави Тошко Йорданов оглави комисията по култура и медии, а изборът му предизвика остри реакции не само сред колегите му в парламента, но и сред журналистическата гилдия. Любен Дилов-син реагира светкавично с отказ да влезе в оглавяваната от кадъра Йорданов комисия.

Журналистически НПО започнаха подписки срещу него. Причина са непремерените му изказвания. Заради лапсус на телевизионен журналист Йорданов обяви: “Ако бяхме в Крумова България, за тази лъжа щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона”.

Имунолог във вероизповеданията

Професорът по имунология Андрей Чорбанов от ИТН бе избран за председател на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Интересите на Чорбанов, който работи в БАН са насочени към разработване на ваксина срещу COVID. Ученият едва ли е най-подходящият избор за шеф на комисията по вероизповедания.

Още недоразумения

Участник в Big brother, който твърди, че се е занимавал и с търговия на акции на Нюйоркската фондова борса, Кирил Симеонов от ИТН оглави комисията по е-управление. Мандатоносителят на ПП Настимир Ананиев, чиято парламентарна дейност досега бе съсредоточена в промени на закона за движение по пътищата, сега оглави комисията по регионална политика. Професионалният опит на Ананиев е свързан с набиране на студенти за ирландски колеж, където е работил като маркетингов директор. Завършилият руска филология Манол Генов от БСП е начело на комисията по околна среда, а съпартиецът му Борислав Гуцанов, който е завършил Висшето военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” оглави транспортната комисия.

Източник: „ТРУД“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление. В Лесичово то ще...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“,...

Младежите в БСП надигнаха глас: Партията има нужда от нови програма и председател Копирано от standartnews.com

“Настояваме за откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на...

(Не) очаквано: Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г.

Русия заяви след разговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се проведоха във Виена, че преговорите с НАТО за Украйна са...

Вижте още