В новия парлемент: Ковачи на закони с чудни занаяти

Най-четени

Най-накрай горивата тръгват надолу: На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

Макар и бавно цените на бензина у нас тръгват надолу, следвайки тренда на поевтиняване на петрола на международните пазари....

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites 4- Mature Buddy Finder It is a dating site proper looking...

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal The fresh new Twice Need part showcases that...

Имунолог пое вероизповеданията, брокер начело на е-управлението

Да не бъде гумен печат на изпълнителната власт, да се върне авторитетът на парламента и Народното събрание да е реален ковач на законите обеща новото мнозинство от четири партии при старта на 47-ото НС.

В същото време според политически наблюдатели, изборът на председатели на постоянните комисии в парламента остави усещането, че се търсят постове за важни за партиите кадри.

Преглед на шефските постове в комисиите показва, че начело на голяма част от тях са новаци, с образователни квалификации и кариерно развитие, които нямат нищо общо с поверените им ресори. След продължилото два дни и повече от 12 часа гласуване на 24-те постоянни комисии, веднага дойдоха и предупреждения от депутати с дълъг стаж в НС, че е рисково да се поверяват отговорни и тежки ресори на хора без никакъв опит и без необходимата квалификация. Изразени бяха и съмнения, че е възможно работата по законите да забуксува, както и да се появят спорни и противоречиви проектозакони.

Нотариус оглави правосъдието в НС

Една от сферите, в която сегашните управляващи обявиха, че ще извършат дълбока реформа бе поверена на Милен Матеев от “Продължаваме промяната”, който в продължение на 20 години работи като нотариус в Дряново. Два мандата е бил заместник-председател на Апелативна колегия – Велико Търново, както и на Нотариалната камара на Република България.

За правосъдната реформа освен политическа воля е необходимо и квалифицирано мнозинство, което е трудно постижимо. Промените в съдебната власт винаги са свързани с остри сблъсъци на интереси и лобита на основните политически сили. Матеев няма опит на такова равнище, а едва ли има и компетентност за коментираните промени, смятат юристи, минали през парламента.

Икономист в социалната сфера

30-годишният икономист Искрен Арабаджиев, който преди да влезе в 47-ото НС от “Продължаваме промяната”, беше зам.-кмет на столичния район “Студентски” от ДБ, оглави социалната комисия. Арабаджиев завършва Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където получава образователно-квалификационна степен бакалавър по специалност “Икономика”, а след това се дипломира като магистър в специалност “Счетоводство и одит”.

От формацията на Кирил Петков и Асен Василев твърдят, че Арабаджиев разполага с “опит в сферата на данъците, счетоводството и финансите в различни международни компании, както и в публичния сектор, като част от ръководството на общинската администрация в София”. Предстои да видим дали това ще се окаже достатъчно за тежката му длъжност.

Сериен предприемач контролира спецслужбите

Комисията, която контролира спецслужбите и употребата на СРС, ще се оглавява на ротационен принцип от парламентарните групи. Първият є председател е Калоян Икономов от ПП, когото от формацията описват като “сериен предприемач, икономист и инвеститор”, а бизнес начинанията му обхващат сфери като “възобновяеми енергийни източници, дигитални технологии, земеделие, козметика”. Калоян Икономов е син на покойния Тони Икономов, който в зората на демокрацията бе сред крупните бизнесмени в морската столица.

Притежаваше солната компания “Канотранс”, предприятие за козметика и битова химия с филиали в Украйна. Синът му Калоян наследи бизнеса. Той участва в управлението на над 20 фирми, повечето от които са регистрирани в Североизтока и се занимават с проектиране на ветропаркове и други ВЕИ, с търговия, а през последните години осъществява и посредническа дейност между чуждестранни софтуерни специалисти и български компании. С баща си бяха съинвеститори в строежа на “Галерия мол” във Варна, който продадоха още на степен проект.

Калоян Икономов е завършил Руското училище във Варна с профил италиански език. Придобива бакалавърска степен от Университета в Кент /Англия/, а после магистърска по бизнес администрация в Чикагския университет. До момента не беше се занимавал с политика.

PR срещу корупцията

Завършилият “връзки с обществеността” Михал Камбарев оглави комисията по превенция и противодействие на корупцията. От ПП представят професионалния му път по следния начин: “Камбарев заема различни ръководни позиции и е част от Асоциацията на българските лидери и предприемачи.” В биографията на Камбарев е посочено, че е съосновател и управител на IT компания, която работи в сферата на недвижимите имоти.

Цялата предизборна кампания на Кирил Петков мина под слогана “нулева толерантност към корупцията” и затова и очакванията към ресорната комисия в НС са големи.

Бизнес анализатор във външната политика

Странен е и изборът на Венцислава Любенова от ПП за председател на комисията по външна политика. Посочено е, че е завършила “международен бизнес” в Института по технологии в Дъблин, Ирландия. Тя е и магистър по “Глобални информационни технологии и системи”.

Като конкретна професионална дейност от формацията посочват “бизнес анализатор по информационни технологии във фармацевтичната индустрия”. Любенова е съпредседател на партия Волт. Едва ли професионалните квалификации на Любенова ще и помогнат в областта на външната политика, където един от най-наболелите въпроси и редактирането на декларацията на 44-ото НС за РС Македония.

С две комисии под мишница

За шеф на комисията по енергетика беше избран Радослав Рибарски от ПП. Той е и председател на анкетната комисия за въпросите на енергийната криза. Рибарски е завършил МИО, а от формацията го представят като “специалист по енергийни инвестиции, като развива редица международни енергийни проекти”. Преди да стане депутат Рибарски работи по проекти в “Енергоремонт-Гълъбово” АД. Дружеството е специализирано в производство и изграждане на котелно оборудване за ТЕЦ. Бил е търговски директор на българско дружество, специализирано в производство и изграждане на серопочистващи инсталации и индустриално оборудване за отвеждане и очистване на димни газове и флуиди.

Фен на Крумовите закони в културата

Сценаристът на Слави Тошко Йорданов оглави комисията по култура и медии, а изборът му предизвика остри реакции не само сред колегите му в парламента, но и сред журналистическата гилдия. Любен Дилов-син реагира светкавично с отказ да влезе в оглавяваната от кадъра Йорданов комисия.

Журналистически НПО започнаха подписки срещу него. Причина са непремерените му изказвания. Заради лапсус на телевизионен журналист Йорданов обяви: “Ако бяхме в Крумова България, за тази лъжа щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона”.

Имунолог във вероизповеданията

Професорът по имунология Андрей Чорбанов от ИТН бе избран за председател на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Интересите на Чорбанов, който работи в БАН са насочени към разработване на ваксина срещу COVID. Ученият едва ли е най-подходящият избор за шеф на комисията по вероизповедания.

Още недоразумения

Участник в Big brother, който твърди, че се е занимавал и с търговия на акции на Нюйоркската фондова борса, Кирил Симеонов от ИТН оглави комисията по е-управление. Мандатоносителят на ПП Настимир Ананиев, чиято парламентарна дейност досега бе съсредоточена в промени на закона за движение по пътищата, сега оглави комисията по регионална политика. Професионалният опит на Ананиев е свързан с набиране на студенти за ирландски колеж, където е работил като маркетингов директор. Завършилият руска филология Манол Генов от БСП е начело на комисията по околна среда, а съпартиецът му Борислав Гуцанов, който е завършил Висшето военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” оглави транспортната комисия.

Източник: „ТРУД“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Най-накрай горивата тръгват надолу: На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

Макар и бавно цените на бензина у нас тръгват надолу, следвайки тренда на поевтиняване на петрола на международните пазари....

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites 4- Mature Buddy Finder It is a dating site proper looking to have some fun, without...

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal The fresh new Twice Need part showcases that appropriate character at a time,...

?Como borrar suscripcion en Bad ? Bad es un trabajo de citas gratis nunca obstante posee caracteristicas premium.

?Como borrar suscripcion en Bad ? Bad es un trabajo de citas gratis nunca obstante posee caracteristicas premium. ?Como borrar suscripcion en Bad ?...

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card At this time, it is hard to look for...

Вижте още