Премиерът Кирил Петков обеща: 2024-та България влиза в Еврозоната

Най-четени

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на...

Премиерът Кирил Петков потвърди визията на правителството за влизане на България в еврозоната на 1 януари 2024 г. Това стана ясно от негово интервю за международния гигант Bloomberg.

“Знаете, аз идвам от бизнеса и аз съм напълно запознат с ползите от членството в еврозоната. Едно от тях е, че няма такси за транзакции особено, ако развиваме експортен бизнес. И кредитният рейтинг на страната ще се подобри. Така че, да ние напълно сме решени за тази дата”, каза Кирил Петков.

Премиерът посочи, че правителството трябва да създаде и подготви голяма информационна кампания за приемането на еврото, така че българското общество да не се сблъска със същия проблем както ваксинирането за Covid-19.

Кирил Петков посочи, че правителството се стреми да не изненадва никого и ще даде информация за практически въпроси. Например, колко дълго ще има цени и в лева и в евро в малките магазини и т.н.

Премиерът дори посочва, че част от неговата работа в Харвард е била да установи какъв ще бъде ефектът от увеличаващите се цени, когато някоя страна приеме еврото. Изследването на Петков е показало, че инфлацията, която се поражда в следствие на такава стъпка е 0.3%

“Така че ние искаме да се присъединим към Еврозоната, но трябва да сме сигурни, че всеки в българското общество може да оцени тази стъпка”, казва Петков.

На въпрос вижда ли рискове за присъединяване на България към еврозоната, Петков посочва, че в момента инфлацията, която се наблюдава там е нормална на база на отпуснатото финансиране за Covid-19 и помощите за подкрепа на бизнеса.

Конкретно за България премиерът посочва, че вече няма пенсионери под линията за бедността, защото правителството е повишило техните пенсии. Тези разходи от своя страна също са се отразили на инфлацията.

Премиерът потвърди, че съотношението евро към лев няма да бъде променяно и ще остане – 1.95583.

„В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството нищо конкретно за допълнителни военни части или друго. Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО“, посочва Петков относно присъствието на НАТО в България.

Пред Слав Оков премиерът коментира още породените напрежения между Украйна и Русия, ситуацията с Крим, енергийната криза в ЕС, пласиране на дълг на международни пазари и още ключови икономически въпроси.

„Досега основната част от вниманието бе насочено към историческия дебат. Но смятам, че по-важно е да поставим всички дискусии на печелившата основа за всички. Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята. Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи – искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати. Например не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие“, казва Петков относно преговорите за приемане на Северна Македония в ЕС.

Българските зрители ще могат да видят част от интервюто в 20.30 часа в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgariа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление. В Лесичово то ще...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“,...

Младежите в БСП надигнаха глас: Партията има нужда от нови програма и председател Копирано от standartnews.com

“Настояваме за откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на...

(Не) очаквано: Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г.

Русия заяви след разговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се проведоха във Виена, че преговорите с НАТО за Украйна са...

Вижте още