Доц. Валери Жаблянов: Участието във властта е огромен риск за БСП

Най-четени

Each feature one to uses lower than, SST’s practices try as compared to leading methods recognized

Each feature one to uses lower than, SST's practices try as compared to leading methods recognized Philosophy and rules does...

Най-накрай горивата тръгват надолу: На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

Макар и бавно цените на бензина у нас тръгват надолу, следвайки тренда на поевтиняване на петрола на международните пазари....

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites 4- Mature Buddy Finder It is a dating site proper looking...

В това парламентарно мнозинство преобладават десните разбирания, десните ценности, независимо от това, че двете партии ИНТ и „Продължаваме промяната“ не са се структурирали в същинския смисъл на разбирането за партия. БСП се намира в дефанзивна ситуация в това отношение, казва доц. Валери Жаблянов. И обръща внимание на процесите вътре в самата партия – на деидеологизация, на отказ от традиционни, изконни ценности на левицата, например отказ от това да се настоява за реформа на данъчната система в тази ситуация на съвременния капитализъм, в която растат с невероятна скорост различията и неравенството.

– Господин Жаблянов, БСП се топи като политическо представителство, но има разнопосочни мнения дали нови формации вземат от гласовете ви или просто левият вот изчезва?
– Не приемам Вашата оценка, че БСП се топи. БСП претърпя три изборни катастрофи, това еднолично. Топенето е постепенна загуба на подкрепа и гласове. БСП имаше 80 народни представители в парламента през март 2021 г., 44-ото Народно събрание, в момента е с 26 народни представители. Това не е топене, това е сериозна катастрофа – катастрофална загуба на доверие в българските избиратели, катастрофална загуба на възможности да се представлява лявото политическо мислене, хората с леви социалистически ценности – българските граждани, които искат да видят една по-справедлива България с по-малко социални разлики, с повече социална сигурност за себе си и семействата си. Точно тези български граждани, с такъв вид възгледи, не видяха в БСП партията, която може да защити техните интереси.

– На този фон обаче след години в опозиция, БСП е във властовата коалиция, имате ваши министри, имате областни управители, управлявате важни ресори – нали сте съгласен, че БСП и Корнелия Нинова са инкасирали максимално добре този иначе катастрофален резултат за партията?
– Нека да не забравяме целия изборен резултат, той беше пределно красноречив – нито една политическа партия не получи доверието на българските граждани да управлява самостоятелно. В момента имам коалиция от 4 партии, които са абсолютно противоположни като ценности, като идеология, като виждания за развитието на обществото. За мен лично управлението на една такава коалиция е голямо предизвикателство. Участието на БСП в нея, както и на другите политически партии, които загубиха изборите, е по-скоро резултат от необходимостта да бъде съставено парламентарно мнозинство и редовно правителство, отколкото резултат от предварително заявени от партиите програми и намерения, които са получили одобрение от избирателите. Няма такова нещо. За съжаление последните избори бяха изборите, в които гласуваха най-малко български граждани от 1990 г. насам. Това е достатъчно показателно за кредита на доверие, с който се ползва и мнозинството, и парламентът.

– Липсата на декларации за приоритетите от управляващите формации в първия пленарен ден е прецедент, който обаче се прие повече от естествено от новите депутати. Но какво означава това на политически език?
– Намирам го за притеснително от гледна точка на това, че българските граждани не знаят какво да очакват. Има достатъчно въпроси, които стоят пред управлението на държавата и достатъчно въпроси, които са свързани с фундаментални нещо като отстояването на Конституцията, отстояването на правата и свободите на гражданите и гарантирането на социалната им сигурност в тези кризисни, хаотични пазарни условия. В тази обстановка мисля, че имаше необходимост партии от управляващата коалиция, особено бих акцентирал върху БСП, която претендира поне от името на нейния председател в оставка, да бъде изразител на интересите на българските граждани, които се чувстват заплашени и засегнати от икономическата криза, предизвикана от ковид-пандемията и от някои структурни недостатъци на капиталистическата икономика.

– Все повече анализатори от различни величини казват, че е необходима нова политическа система за света. Но говорейки за преформатиране на познатите политически течения, не чуваме визия за новото дясно и ляво, а ни се предлагат ляво-десни еклектики, които звучат като розово на жълти точки. Защо през последните години се случиха толкова преломни събития, които пък се оказаха критични за традиционните партии, каквато впрочем е и БСП?
– Лявата политика, социалистическата политика, има съвсем ясни параметри. Всички опити да се обяснява как нямало ляво и дясно и ляво-дясната еклектика не са нищо друго освен опит да бъде унищожена лявата политика, да бъде наложена дясната политика като безалтернативна. В днешното състояние на икономиката, в което в резултат на така наречената ковид-криза, фалират ежедневно малки предприятия, малки собственици, не говоря само за България, икономическата обстановка става все по-тежка. Държавите вземат големи кредити за така наречените ковид-мерки, които са едни средства инвестирани в дейности, които не са производствени. Държавите задлъжняват, обществата задлъжняват, гражданите задлъжняват. Място за лява политика има повече от всякога. За съжаление състоянието на БСП в идейно отношение и като потенциал е такова, че тя не може да формулира и не може да издигне като политически цели и принципи, които да следва, собствената си политика. Тук отговорът на въпроса за участието в правителство на БСП – въпросът не е дали БСП участва в правителство, а кой формулира политиката на това правителство. По предварителните заявки, които бяха дадени, това правителство ще продължи да следва сегашната дясна неолиберална философия в икономиката с плоските данъци, със стоварването на данъчното бреме върху работниците и работещите слоеве в обществото, със свръх печалби за монополистите, които на практика са неефективно регулирани. Така че този начин на действие на БСП – с участие в едно правителство без обща политика, без собствени ясно изразени разбирания за това какво трябва да се отстоява в изпълнителната власт, това е огромен риск за БСП, защото по този начин БСП се превръща в открит поддръжник на дясно-либералната философия за управление на България.

– С платформата „Социализъм 21 век“ направихте заявка заедно с други членове на БСП, че искате да се случи радикалното обновление на левицата у нас. Как?
– Радикалното обновление на левицата у нас сме убедени, че може да стане през БСП чрез възстановяването на партията като масова партия с жизнени структури така, както сме го записали в нашата платформа „Социализъм 21 век“ при нейното обявяване и със съвсем ясна идеология за действие срещу социалното, икономическата и политическата криза на капитализма, която в момента наблюдаваме. Всичко, което се случва е криза на капиталистическото стопанство, на хаотичните пазари, като се започне от пазарите на основните суровини за производство и се стигне до пазарите на хранителни стоки за населението. Всичко това е резултата от една всеобхватна пазарна криза, която се породи в резултата не само на ковид-епидемията, а в резултат, както казах и в началото, на дълбоки структурни недостатъци на сегашния световен икономически модел, които разбира се, е реализиран в едни от най-лошите му характеристики в България.

– Новата 2022 година започва с напрегнати преговори между САЩ и Русия – как отношенията между Вашингтон и Москва ще се отразят на Европа, в частност и на България?
– Учудвам се от отсъствието на Европа и на ЕС с неговите институции от този разговор, защото отказът на ЕС да бъде фактор в уреждането на отношенията между собствените си държави членки и Руската федерация е във вреда на ЕС. Тъй като няма никакво съмнение, че стратегическата перспектива за развитие на съюза като мощен икономически съюз, но със сериозно политическо влияние и в света, са свързани с решително подобряване на отношенията с Руската федерация. Свързани са с демилитаризация на източната граница на ЕС. Свързани са с установяване на нормални политически взаимоотношения между държавите членки, от една страна, и институциите на ЕС с Руската федерация, от друга, в името на просперитета на европейския континент, тъй като настоящата ситуация, която наблюдаваме, разбира се, аз като всеки човек с ляво политическо мислене пък и не само с ляво политическо мислене, и човек, който споделя ценностите на хуманизма няма как да не очаква положително развитие от преговорите, който са насрочени между Русия и НАТО с надеждата да възтържествува политическият разум, с надеждата всички заплахи за мира да бъдат премахнати и в крайна сметка да се намери политически и нормативен формат, в който да бъдат разрешени противоречията между НАТО и Руската федерация. В това отношение Руската федерация знаете предложи два проектодоговора на САЩ и НАТО по въпроса за намаляване на напрежението. Убеден съм, че разговорите върху тези проекти, а може би и в хода на преговорите ще възникнат допълнителни идеи, да доведат до положителен резултата. Това до голяма степен е полезно, изключително важно за България – няма нужда да обясняваме къде се намира България, в каква тясна връзка са икономическите и политическите интереси във вътрешен план с това, което се случва в съседните на Черно море държави.

– Когато казахте политически разум, ще видим ли такъв на заседанието на 50-ия конгрес на 22 януари? Какво очаквате да възпроизведете на този свой най-висш форум на партията? Има ли риск БСП да се разцепи?
– Моите очаквания се основават на реални факти, а те са следните – националният съвет на партията, който е висшият ръководен орган, на практика до момента не е подготвил и не е приел документи за заседанието на конгреса. От последното заседание на конгреса ние имаме решение за подготовката на нова програма на партията, въпрос, който е напълно изоставен, а комисията, която беше оглавявана от Янаки Стоилов, далеч преди той на стане конституционен съдия, остана без ръководител, тъй като той подаде оставка. Това е изключително симптоматично, което означава, че в БСП идейно политически разговор не се води. Не очаквам на конгреса да се възроди изведнъж идейната дискусия, въпреки че това е, което трябва да направи конгресът -да направи една съдържателна идейна дискусия по проект за нова програма на партията или по въпроса защо към момента няма проект за нова програма на партията, поне няма такъв огласен, не изключвам възможността той да бъде огласен няколко дни преди заседанието на конгреса, но това не го възприемам като сериозен подход за приемането на партийна програма. Очаква се от конгреса също така да констатира оставка на председателя на партията и да бъде открита процедурата за нов избор на председател, въпреки че за съжаление последният избор, който беше за председател на БСП беше проведе в разрез с всички изборни и демократични норми и стандарти. Тоест изборът в БСП на председател не е гарантиран от гледна точка неговата честност и равнопоставеност на кандидатите. Така че конгресът трябва да се произнесе и да гарантира този процес в партията, защото действащият председател разполага с всички средства и ресурси да манипулира избора в своя полза. Очаквам конгресът на партията да се произнесе по ключови въпроси на външната политика на България и да ги предложи на вниманието на правителството. Такива са въпросът за РС Македония, както и за деескалацията на напрежението в района на Черно море и за нормализиране на отношенията между ЕС и Руската федерация. Такъв дневен ред е разумен и би бил нормален от гледна точка на политическите предизвикателства. Безпокойството ми е, че може би се отива отново към един, както беше и предишният, фанфарен конгрес, в който ролята на личността, както се казваше в едни други времена, се подчертава многократно от делегатите на конгреса и се отива към един конгрес, който няма да има практическо значение за политиката на БСП.

– А за какво ще има значение?
– Намеренията на госпожа Нинова са след трите катастрофални загуби да постави въпроси, които няма да отговорят защо БСП стига до това състояние, а ще се направи опит да се изтъкне участието на БСП в правителството като политическо постижение на ръководството. Това е смешно. Подобен опит би бил жалък, защото оценка на българските избиратели за това къде е БСП днес е безпощадна. Участието в изпълнителната власт е плод на ситуативна политическа развръзка и няма никакви основания да се смята, че отразява реалното състояние на партията. Важно е да се прекрати преследването на социалисти от ръководството, така нареченият лов на вещици, да спре заклеймяването на отделни партийни политици и организации, да се възстановят правата на членове на БСП да бъдат избирани, права, които са ограничени от сегашния устав. Необходими са промени в устава на партията, които да възстановят демократичното u функциониране, както и мястото и значението на конгреса и на националния съвет. БСП не може да бъде лидерска партия.

Автор:  Биляна Веселинова

Източник: „ТРУД“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Each feature one to uses lower than, SST’s practices try as compared to leading methods recognized

Each feature one to uses lower than, SST's practices try as compared to leading methods recognized Philosophy and rules does...

Най-накрай горивата тръгват надолу: На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

Макар и бавно цените на бензина у нас тръгват надолу, следвайки тренда на поевтиняване на петрола на международните пазари. Справка в сайта fuelo.net сочи,...

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites 4- Mature Buddy Finder It is a dating site proper looking to have some fun, without...

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal The fresh new Twice Need part showcases that appropriate character at a time,...

?Como borrar suscripcion en Bad ? Bad es un trabajo de citas gratis nunca obstante posee caracteristicas premium.

?Como borrar suscripcion en Bad ? Bad es un trabajo de citas gratis nunca obstante posee caracteristicas premium. ?Como borrar suscripcion en Bad ?...

Вижте още