Новата власт съкращава чиновницище, но не и началниците

Най-четени

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на...

Чиновниците в държавната администрация да намалеят с 15% още до края на 2022 година – това вече е споразумение в управляващата коалиция, пише в. „Сега„. 

Освобождаване на чиновници в пенсионна възраст вече има – първото официално съобщение дойде от МОН през миналата година. Предстои закриване на незаети щатове.

Изглежда обаче съкращенията няма да засегнат политическите ръководства на министерствата. Например, премиерът Кирил Петков ще има 17 съветници, а вицепремиерът за ефективното управление Калина Константинова – 12, става ясно от новата структура на МС. Но няма яснота какво е положението с другите министри.

Правителството уверява, че преструктурирането на министерствата и преминаването на агенции и дирекции от едно ведомство в друго няма да повиши щатовете в администрацията – просто едни чиновници сменят местоработата си. Реформата обаче със сигурност ще доведе до повече началници. Създаването на новите министерства на иновациите и на електронното управление например означава и още заместник-министри, началници на кабинети и други членове на политическите кабинети. Министърът на иновациите Даниел Лорер например ще има двама заместници, няма информация колко ще са съветниците му.

В същото време министърът на икономиката Корнелия Нинова се разделя с ключови ресори заради разделянето на министерството на икономиката на две. Очаква се тя обаче да запази броя на заместниците си – трима, от които засега е назначен само един.

От земеделското министерство излизат горите и храните, но заместник-министрите остават четирима. Както стана известно Агенцията по горите и Агенцията по безопасността на храните преминават под шапката на Министерския съвет.

Транспортното министерство също се разделя с едни от досегашните си ресори – информационните технологии, които отиват към новото министерство на електронното управление. „Български пощи“ пък преминават под прекия надзор на вицепремиера Калина Константинова. Въпреки това на правителственото заседание от 30 декември правителството гласува броят на заместниците на транспортния министър Николай Събев да нарасне от трима на четирима.

За какво ще отговоря новият зам.-транспортен министър? Според стенограмата на правителственото заседание, ресорът е телекомуникации. „Основната функция за развитие на съобщенията, т.е. пазара на телекомуникациите във връзка с всички условия, свързани със собственост, развитие на мрежите и организация на условията за добър пазар, всичко това постепенно в годините е било изземано и е отишло основно в Комисията за регулиране и съобщенията. Т.е. освен основната им регулаторна функция те са приели и доста оперативни функции“, казва транспортният министър Николай Събев. Според него Министерството на транспорта и съобщенията трябва отново да си влезе във функциите – оперативни и управленски, и да започне на разработва условия като например функционирането на още един GSM оператор. „Той трябва да даде възможност ние да доставяме интернет във всички отдалечени точки на нашата страна“, посочва транспортният министър.

Източник: „СЕГА“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление. В Лесичово то ще...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“,...

Младежите в БСП надигнаха глас: Партията има нужда от нови програма и председател Копирано от standartnews.com

“Настояваме за откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на...

(Не) очаквано: Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г.

Русия заяви след разговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се проведоха във Виена, че преговорите с НАТО за Украйна са...

Вижте още