Различен прочит: Енергийно бедната България, която усвоява милиарди и става още по-бедна

Най-четени

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на...

Мерките на пожар, които изкривяват пазара и системата, залагат бомба със закъснител в енергетиката и енергоразпределението, алармират опонентите на мораториума. В случаите с цените на тока и газа обаче явно трябва да се вземат. Иначе умира бизнесът, с него приходите в хазната, после пенсиите и цялата социална система, а заедно с тях – правителството. Защото отдавна е известно, че любовта на българина към властта минава през джоба му. Когато той се опразни, в сърцето вече няма място за управляващите, колкото и симпатични да са били те до вчера. 

Наред с македонския въпрос и ваксинацията, справянето с галопиращите цени на тока и горивата са първите големи тестове за здравината на коалицията. От действията на министрите с горещ картоф в ръка зависи животът на „Промяната“. Лошото е, че повечето от тях ходят по динени кори, на които стъпиха още когато партията на Кирил и Асен спечели изборите.

Компенсациите за бизнеса закъсняват, но ще дойдат през февруари, а в бюджета вероятно ще се намерят още от луфтове, за да се помогне на най-бедните да оцелеят в доминото от кризи. Това обаче няма да реши трайно нито един проблем. Първата година от мандата явно ще мине в гасене на пожари. По-важният въпрос  е ще има ли следващи 3 и какво ни очаква през тях.

Що се отнася до разходите за отопление и енергия на българските домакинства и бизнеса, те ще растат, и то не само заради световните цени на тока и горивата. Тук спасението не е във временните мерки, а в устойчивите решения.  А те са отдавна известни на експертите – не спорове за повече атомна, вятърна или слънчева енергия, а реформа на българската енергетика, модернизиране на индустрията и енергийна ефективност, за която, много странно, днес почти никой не говори.

В тази връзка, докато търси къде са парите за непостроената магистрала „Хемус”, вътрешният министър Бойко Рашков може да се поинтересува и от други течове. Защото при толкова много милиарди, усвоени за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика, тя е все така неконкурентна. Любопитно е още в чи​и джобове са отишли стотиците милиони по трите програми за саниране на панелки и обществени сгради. Известно е, че 60% от електроенергията у нас отива за битовите абонати и едва 40% – за индустрията. Ако не бяхме крали с пълни шепи от санирането и парите за технологично и техническо обновяване на предприятията, днес щяхме да имаме наистина енергийно ефективни сгради и производства, а потреблението на ток щеше да е наполовина. В резултат, предлагането щеше да е значително по-голямо от търсенето и цените нямаше да галопират към небесата, каквото и да се случва в съседна Гърция или далечния Брюксел.

Експертите отдавна алармират, че страната ни харчи най-много енергия за отопление на квадратен метър жилищна площ и производството на единица БВП. А енергийно бедната и зависима България усвоява милиарди уж за да промени това, и колкото повече усвоява, толкова по-бедна става. За разлика от стотина енергийни частни и държавни феодали, които пък стават все по-богати. Докато не свалят феодалите от троновете им, Кирил и Асен трудно ще запушат кацата, дори да се хвърлят като матросовци по дупките.

Ако успеят да спрат течовете в системата, ще са спечелили първото сражение за промяната. И ще спечелят малко време, за да съберат сили за голямата битка – как да направим така, че най-после да се наредим сред икономическите тигри поне на Балканите, а българите никога повече да не са бедняците на Европа.

Това, последното, няколко поколения политици с различна закваска го обещават на народа втори век. Стискаме палци  харвардците да са хора не на лозунгите, а на делата.

Автор:Руси Чернев, главен редактор на в. „Марица“

Източник: в. „Марица“

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на...

Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление. В Лесичово то ще...

Нови разкрития за грабежите в „Автомагистрали“ ЕАД (скандални документи)

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“,...

Младежите в БСП надигнаха глас: Партията има нужда от нови програма и председател Копирано от standartnews.com

“Настояваме за откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на...

(Не) очаквано: Европа е изправена пред най-големия риск от война за последните 30 г.

Русия заяви след разговорите с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се проведоха във Виена, че преговорите с НАТО за Украйна са...

Вижте още