До месец: Бензинът стига 2,60 лв. за литър

Най-четени

Калфин: Управляващите се държат като деца в магазин, всеки има 1000 желания

В кризата в момента, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството може да помогне на онези, които не могат...

Разследване: Кой дава 4000 евро за българско гражданство?

Жители на Молдова, Русия, Беларус могат да получат българско гражданство срещу 4000 евро. За граждани на Украйна е по-евтино...

Правителството реши: Закрива „Държавната петролна компания”

Правителството прие решение за закриване на „Държавна петролна компания". Това ще стане с промяна в Закона за държавните резерви...

Цените на бензина и дизела може да нараснат до 2,50-2,60 лв. за литър, ако продължи поскъпването на петрола на международните пазара. Това каза за “Труд” Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Цените на горивата за автомобили през следващите месеци ще се променят в зависимост от стойността на петрола на международните пазари, тъй като останалите ценообразуващи фактори не се променят толкова бързо. Ако цената на петрола се задържи на ниво 90-95 долара за барел, горивата ще поскъпнат с около 10-15 ст. за литър, каза Андрей Делчев.

В момента цените на бензина на различните бензиностанции са между 2,30 лв. и 2,50 лв., но средната цена за пазара е 2,42 лв. за литър. За дизела средната цена в момента е 2,48 лв. При евентуално поскъпване с 10-15 ст., цените ще достигнат 2,50-2,60 лв. за литър.

На 20 декември цената на петрола сорт Брент, който е определящ за пазара на горива у нас, беше 70 долара за барел. В петък, 14 януари, петролът струваше 86 долара за барел. Ако поскъпването продължи по същия начин, скоро котировките ще бъдат 90 долара за барел, а по-късно може да достигнат и 95 долара, каза Андрей Делчев. “Надявам се, котировките да не прескочат нивото от 100 долара. Според мен цените ще стигнат 92-93 долара за барел и после ще тръгнат надолу”, допълни той.

Някои анализатори обаче очакват поскъпване на петрола до 100 долара за барел. Тази прогноза дават анализатори, до които преди няколко дни са се допитали от агенция Ройтерс.

Американската агенция по енергетика дава прогноза за средни цени на петрола за 2022 г. от 82 долара за барел, други анализатори очакват средна цена от 85 долара. Но това не означава, че няма да има големи движения над това средно ниво.

В рамките на месец ще стане ясно дали горивата в България ще поскъпнат в резултат на покачването на котировките на петрола, обясни Андрей Делчев. Петролът поскъпва заради дефицит на пазара, допълни той.
Заради новия вариант на коронавируса Омикрон имаше прогнози, че потреблението на горива ще намалее. Въпреки че Омикрон предизвика рязък скок на Covid случаите далеч над пиковете, достигнати миналата година, правителствата по света не въвеждат толкова строги противоепидемични ограничения, колкото в началото на пандемията през 2020 г.

“Хората продължават да карат колите си. Потреблението на течни горива в момента е същото като през 2019 г. Тоест то е стигнало предкризисните нива, а производството изостава”, поясни Андрей Делчев.

Страните от ОПЕК бавно увеличават добива на петрол, а рафинериите бавно увеличават производството на горива, затова на пазара има дефицит. Но няма опасност да се редим на опашки за горива, тъй като България внася необходимите количества.

Повишението при дизела е с 35%

Метанът доближава 3 лв.

За година цените нараснаха с 60 ст.

Най-масовите горива за година поскъпнаха с около 60 ст. за литър.

За година цените на бензина и на дизела на бензиностанциите в страната нараснаха с около 60 ст. за литър.

Поскъпването при бензина е с близо 32 на сто. Преди година бензинът струваше средно 1,84 лв. за литър, а сега средната му цена е 2,42 лв. При дизела увеличението е още по-голямо, като миналия януари цената му беше 1,84 лв. за литър, а сега е 2,48 лв. за литър. Това представлява покачване на цената с почти 35 на сто.

Пропан-бутанът също е драстично по-скъп. От 0,90 лв. преди година сега цената му е 1,38 лв. за литър. При метана повишението на цената е много голямо през последните седмици. От началото на годината досега поскъпването е с 40 ст. за кг. На 1 януари цената му беше 2,54 лв. за кг., а вече е 2,94 лв., тоест доближава 3 лв.

Източник: „ТРУД“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Калфин: Управляващите се държат като деца в магазин, всеки има 1000 желания

В кризата в момента, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството може да помогне на онези, които не могат...

Разследване: Кой дава 4000 евро за българско гражданство?

Жители на Молдова, Русия, Беларус могат да получат българско гражданство срещу 4000 евро. За граждани на Украйна е по-евтино – 3000 евро. Такава реклама...

Правителството реши: Закрива „Държавната петролна компания”

Правителството прие решение за закриване на „Държавна петролна компания". Това ще стане с промяна в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.    Направените анализи сочат,...

Симеон Дянков с мрачна прогноза: 20% ще стане инфлацията с антикризисните мерки на коалицията

Повечето антиинфлационни мерки ще доведат до по-висока инфлация. Това са социални мерки, но ще напомпат инфлацията до поне 20%.  Това заяви бившият финансов министър в...

В задънена улица: Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от „Хемус“

Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн. лв. от строежа на магистрала "Хемус". Това става ясно по време на заседанието на...

Вижте още