Неизбежното дойде: 46 населени места у нас вече са с режим на тока

Най-четени

Калфин: Управляващите се държат като деца в магазин, всеки има 1000 желания

В кризата в момента, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството може да помогне на онези, които не могат...

Разследване: Кой дава 4000 евро за българско гражданство?

Жители на Молдова, Русия, Беларус могат да получат българско гражданство срещу 4000 евро. За граждани на Украйна е по-евтино...

Правителството реши: Закрива „Държавната петролна компания”

Правителството прие решение за закриване на „Държавна петролна компания". Това ще стане с промяна в Закона за държавните резерви...

Две общини от Варненска област – Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветление.

В Лесичово то ще работи само 2 часа сутрин и 4 часа вечер. Ограничението се налага заради тройно по-високите разходи за електроенергия. Последната сметка, която получила общината, е на стойност 26 000 лева. Режимът е съобразен с нуждите на местното население, обясниха от местната управа пред Нова Телевизия.

Осветлението в общинския център и шестте селища там ще се пуска между 5,30 и 7 часа сутринта, а за вечерта светлият диапазон е между 18,30 и 23 часа, обясни зам.-кметът Веселка Милкова. По думите й периодите са избрани на база на анализ за времето, в което повече хора се нуждаят от осветление. Заради тъмните улици местните магазини вече започнали да съкращават работното си време. Трите училища и двете детски градини пък ще трябва да ограничат консумацията на електроенергия. Зам.-кметът каза, че трябва да намалят времето, в което включват парното и климатиците.

Във Вълчи дол сметката е над 50 000 лева – отново три пъти по-висока в сравнение с месеците преди шоковото поскъпване на тока.

Кметът на общината Пепа Пенчева заяви, че сметката за тока, ползван през ноември месец е била над 20 000 лв., а за декември – над 40 000 лв.

„С междинното плащане и компенсацията реално плащаме над 58 000 лв. Токът в града ще бъде спиран от 00:00 ч. до 5:30 ч., а в селата електричество няма да има от 21:30 ч. до 5:30 ч.“, заяви тя. Община Вълчи дол е с 21 съставни селища, 22 с Вълчи дол. Пенчева се опасява, че по този начин се създават предпоставки за битова престъпност. „Досега беше намалена до минимум, но сега съм притеснена, че ще се увеличи“, заяви тя е ефира на Нова телевизия.

В община Дългопол и 16-те й села повече от седмица са въвели режим на тока.

Общините настояват за по-високи компенсации от държавата. Масово обмислят въвеждане на режим за уличното осветление, тъй като то заема около 90% от разхода за ел.енергия на местните власти.

Опасността градове и села да останат на тъмно за неизвестен период от време е реална. В няколко общини, макар и малки, режимът вече е факт.

И това се случва за пръв път от около 20 години насам.

Общините са на различен етап от предприемането на крути мерки, защото някои са имали доскорошни договори на цени, които не са могли да предоговорят при последните поръчки. Други в момента правят разчети, а видно при трети решенията са взети и спират уличното осветление.

Всички разчитат на държавата по-бързо да проведе среща с Националното сдружение на общините и да поеме субсидирането на този разход, тъй като общините не разполагат с възможности да компенсират тройното увеличение на сметките.

Пред Actualno.com преди седмица кметът на Кюстендил също заяви, че ако не получат подкрепа от държавата, ще спрат уличното осветление.

В Смолян не смятат да прибягват до тази мярка. Кметът каза, че се въздържат от въвеждане на режим с аргумент, че за тях здравето и безопасността на хората е на първо място.

В Девня също не допускат опция за спиране на уличното осветление, каквото и да коства на местната управа.

В Тетевен обаче обмислят тази възможност.

В Горна Оряховица досега за ток плащали около 660 000 лева годишно, при новите разчети излиза, че им трябват над 1,7 млн. лв., което е непосилно на фона на 5 млн. лева приходи.

Източник: Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Калфин: Управляващите се държат като деца в магазин, всеки има 1000 желания

В кризата в момента, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството може да помогне на онези, които не могат...

Разследване: Кой дава 4000 евро за българско гражданство?

Жители на Молдова, Русия, Беларус могат да получат българско гражданство срещу 4000 евро. За граждани на Украйна е по-евтино – 3000 евро. Такава реклама...

Правителството реши: Закрива „Държавната петролна компания”

Правителството прие решение за закриване на „Държавна петролна компания". Това ще стане с промяна в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.    Направените анализи сочат,...

Симеон Дянков с мрачна прогноза: 20% ще стане инфлацията с антикризисните мерки на коалицията

Повечето антиинфлационни мерки ще доведат до по-висока инфлация. Това са социални мерки, но ще напомпат инфлацията до поне 20%.  Това заяви бившият финансов министър в...

В задънена улица: Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от „Хемус“

Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн. лв. от строежа на магистрала "Хемус". Това става ясно по време на заседанието на...

Вижте още