Бюджет 2022 – постна пица или печен котлет с гарнитура

Най-четени

Denn ich mich bei der Schutz sah, eine Lage vorzuschlagen, konnte meinereiner Phase

Denn ich mich bei der Schutz sah, eine Lage vorzuschlagen, konnte meinereiner Phase und Position sic bestimmen, wirklich so die...

Zoosk war das Datingportal, welches im Silicon- Valley hinein The City gegrundet wurde

Zoosk war das Datingportal, welches im Silicon- Valley hinein The City gegrundet wurde Zoosk Versuch & Erfahrungen – Detaillierter Testbericht...

В необичайната ситуация да работим в първата половина на годината с три различни комбинации от бюджетни параметри уж най-сигурното бе, че бюджет 2022 ще е „доста социален“, по определението на вицепремиера Асен Василев. Вглеждането в намеренията на правителството за социалните разходи обаче показва, че новите управляващи повтарят грешките на старите.

А както показа фиаското с пенсиите, залаганите дефекти стават непреодолими препятствия пред възстановяването на справедливостта в социалните системи. Така и реформите в крайна сметка са заплашени да се принизят до стъкмистика, чиято единствена цел остава да не се отнемат вече предоставени права.

 

Снимка: Нова телевизия

1. Ковид добавките

 

В допълнителните разходи за социална политика ковид добавките към пенсиите са най-биещото на очи число – 852 млн. лв. за първите шест месеца на годината. В тях никога не е имало здрава логика, но последиците ще надживеят не само тази пандемия, но и следващите. Защо точно с пенсиите са обвързани тези добавки? Защо е без значение дали човек получава 300 или 1300 лв.? Защо няма безусловни ковид добавки и за хронично болните, за безработните, за семействата с деца?

Въпреки че си останаха необмислени, добавките отдавна добиха характер на постоянно плащане, свързано именно с пенсиите, но отвързано от всякакви критерии за нужда или осигурителен принос. А това е най-сериозната промяна в доходите на възрастните от много години насам. Именно затова всяка промяна в размера на пенсиите през обективни показатели сега и в бъдеще ще бъде обречена да се съобразява с раздаваните на калпак пари.

 

2. Разнопосочни промени в обезщетенията

 

При обезщетенията от държавното обществено осигуряване кабинетът залага две увеличения. Минималното дневно обезщетение за безработица се увеличава от 12 на 15 лв., а това за отглеждане на дете до 2-годишна възраст – от 650 на 710 лв.

За т.нар. ниско платено майчинство влизането на БСП във властта е много добра новина. От миналия октомври до 1 април – само за 7 месеца, това обезщетение почти ще се удвои (ръст с 87%). Сега на практика е по-изгодно жените, осигурявани на минимална заплата, да си останат у дома през втората година на детето, защото иначе ще получават значително по-малко след данъци и осигуровки. Освен това плащането през втората година доближава плащането през първата (според реални данни за изплатените обезщетения). А няма спор в съвременния свят, че дългото отсъствие от трудовия пазар отнема права, колкото и дългото майчинство да изглежда голяма придобивка.

Обезщетенията за безработица нямат висок популистки заряд, поради което е приятна изненада, че въобще е предвидено увеличение на минималните нива. С покачването на осигуровките обаче е редно да се увеличи и максималното обезщетение – нещо, което очевидно не стои на дневен ред, както е и при тавана на пенсиите.

 

3. Липса на политика срещу бедността

 

В последните месеци стана почти невъзможно да се проследи какво се случва с доходите на социално слабите, където всяка криза се решава на парче. Миналото лято служебните правителства прокараха минимално увеличение на праговете за достъп до социални помощи и размера на самите суми. За хората с увреждания пък сумите се увеличиха през линията на бедност от 1 януари. И тук обаче различните увеличения трудно кореспондират помежду си, а и нямат нищо общо с реалността. Достатъчно е да припомним, че гарантираният минимален доход, върху който се определят повечето помощи, си остава 75 лв. месечно при официална линия на бедност от 413 лв.

4. Неравенство при децата

 

Тук големите реформи все още са в бъдеще време, но някои пропуски будят недоумение и заплашват при децата също да се повторят дисбалансите, които от години подкопават основите на другите социални системи.

Детските надбавки например се увеличават за всички семейства с изключение на тези с близнаци. Помощта за деца с най-тежки увреждания пък неизвестно защо остава на нивото, на което е от осем години – 930 лв. Тази сума наистина е нещо невиждано за социалната ни система, но това не е причина тя да не расте с ръста на линията на бедността, след като по този начин се променят останалите помощи за хора с увреждания. Управляващите вероятно намират за достатъчно увеличението в заплащането на личните асистенти, тъй като в масовия случай става дума за едни и същи семейства. Това обаче все пак са различни неща.

Баснословните изхвърляния преди изборите правят особено неприлично и замразяването на еднократната помощ за раждане. При положение че у нас се раждат под 60 000 деца годишно, увеличение на подкрепата можеше да има още от 1 януари, а не да се чака средата на годината.

 

5. Неяснота със здравния бюджет

 

Огромният бюджет за здравеопазване продължава да расте, при това не само заради коронакризата. За здравноосигурителни плащания тази година ще има допълнително 581,1 млн. лв., от които 280 млн. лв. за „създаване на ефективно работеща доболнична помощ“. Това голямо увеличение обаче тепърва ще се изпълва със съдържание и предстои да видим дали ще доведе до качествено подобрение на здравните услуги, или отново ще потъне в подхранване на съществуващите недъзи. НЗОК става прогресиращо непрозрачна институция, а съсловни организации бият тревога, че се отказват законово регламентирани плащания към пациенти и изпълнители.

Автор: ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

Източник: „СЕГА“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Denn ich mich bei der Schutz sah, eine Lage vorzuschlagen, konnte meinereiner Phase

Denn ich mich bei der Schutz sah, eine Lage vorzuschlagen, konnte meinereiner Phase und Position sic bestimmen, wirklich so die leser within meinem Sinne nahrungsmittel....

Zoosk war das Datingportal, welches im Silicon- Valley hinein The City gegrundet wurde

Zoosk war das Datingportal, welches im Silicon- Valley hinein The City gegrundet wurde Zoosk Versuch & Erfahrungen – Detaillierter Testbericht Zoosk Treffer z. Hd....

Samtliche 11 Minuten verliebt sich ein Alleinstehender qua Parship – ist Parship so reichlich?

Samtliche 11 Minuten verliebt sich ein Alleinstehender qua Parship - ist Parship so reichlich? Wie gleichfalls funktioniert Parship wahrlichWirkungsgrad Entsprechend funktioniert Parship realEffizienz Routiniert Eltern within...

Ashley Madison App de Citas Gratuito sobre encontrarse la peripecia

Ashley Madison App de Citas Gratuito sobre encontrarse la peripecia Te gustaria conocer a una acontecer especial a la posibles haber la peripecia extraordinari Deseas...

Вижте още