Защо Румен Радев закъснява с изявлението си за трусовете във властта?

Най-четени

Политическото заклинание: ГЕРБ е на Бойко Борисов и обратно

Росен Плевнелиев, по-известен напоследък като романтичен герой от студиото на Гала и мъж на жена си, обяснил пред БТВ,...

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали катастрофално. То се самосвали, защото продължи да живее в сферата на...

„Слушай ме внимателно!“: Какво си казаха Макрон и Путин 4 дни преди войната

Дни преди началото на войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон води напрегнат телефонен разговор с руския си колега...

„Всички трусове във властта увеличават ефекта на всички негативни процеси, като се започне с обезценяването на доходите и загубата на работни места и се стигне до липсата на предвидимост. На този фон Румен Радев закъснява с изявление, чухме само Илияна Йотова. Може би трябва да се направи опит за свикване на КСНС, с други думи да бъде стартиран целият механизъм, който съществува за управление на тежки политически кризи“, коментира в свое интервю социологът доц. Антоний Гълъбов.

 

„Според него в момента е важно да бъде отправено ясно послание към българските граждани, защото те са много притеснени“, убеден е социологът.

 

 

„По-добре е да се върви към предсрочни избори, отколкото да се блокира работата на институциите за дълъг период от време“, допълва доц. Гълъбов.

„По-добрият вариант за развитие на политическата ситуация у нас е, ако първо се приеме актуализацията на бюджета, а след това Народното събрание продължи с евентуален избор на нов Министерски съвет. Сигурно е, че, ако в новия кабинет присъстват Кирил Петков и Асен Василев, той няма да получи подкрепа“, подчерта Гълъбов.

 

„В този парламент не само, че няма конфигурация за създаването на плаващо мнозинство, нещо повече то ще бъде потъващо“, заяви социологът доц. Антоний Гълъбов.

Според него разпадът на управляващата четворна коалиция, след излизането на министрите от „Има такъв народ“, показва, че залозите са свързани с разпределението на властта и парите, а не с идеологически и ценностни различия.

 

 

„В момента имаме правителствена криза. За съжаление, тя е по-тежка, защото разпределението на министерските портфейли следваше партийния принцип. В тази ситуация няма как действащите заместници на министрите да продължат работата им. Това означава, че министър-председателят трябва да внесе в Народното събрание предложение за нови четирима министри. Това може да означава, че това гласуване ще означава вот на доверие на правителството“, обясни доц. Гълъбов.

 

За да не бъде загубен този вот на доверие, „Продължаваме промяната“ трябва да се опитат да направят широк кръг от консултации с останалите политически сили, да предложат приемливи и консенсусни фигури за министри. „Това предполага друг тип политическа култура, която ПП нямат“, добави социологът.

 

Доц. Гълъбов смята, че настъпилата правителствена криза не означава незабавното ѝ превръщане и в парламентарна. Той се надява да бъде постигнато минимално съгласие в НС, така че да бъдат приети промените в Бюджета и той да бъде актуализиран поне в частта, за която говориха от ИТН.

 

„Правителствената криза да бъде изолирана от дейността на парламента“, призова социологът, макар че той не е оптимист за това, имайки предвид гласуването на временната комисия, която разглежда енергийната инфраструктура. „Това гласуване показа, че няма никакви сигнали, че някой е готов ефективно да сътрудничи с останалите“.

Доц. Гълъбов подчерта, че по-добрият вариант е да бъде актуализиран Бюджетът и след това парламентът да продължи с евентуален избор на Министерски съвет.
„Сигурно е, че, ако Кирил Петков и Асен Василев присъстват в нов кабинет, той няма да получи подкрепа“, предупреди социологът.

 

Все по-вероятно изглежда, че вървим към предстоящи избори.

„Преди малко повече от месец и половина твърдях, че вероятността е 40%, а сега тя отива към 70%. По-добре е да си върви към предсрочни избори, въпреки че това също е лош вариант за България, но е по-добър, отколкото да бъдат блокирани институциите за дълъг период от време. Няма конфигурация, в която може да се постигне мнозинство, дори и плаващо. То непрекъснато ще бъде потъващо мнозинство“, категоричен е доц. Антоний Гълъбов.

 

Източник: Fakti.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Политическото заклинание: ГЕРБ е на Бойко Борисов и обратно

Росен Плевнелиев, по-известен напоследък като романтичен герой от студиото на Гала и мъж на жена си, обяснил пред БТВ,...

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали катастрофално. То се самосвали, защото продължи да живее в сферата на фантазията, на революционен авангард, който...

„Слушай ме внимателно!“: Какво си казаха Макрон и Путин 4 дни преди войната

Дни преди началото на войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон води напрегнат телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Подробностите за него...

Стратегическите цели са изпълнени: Какви ще са следващите стъпки на Владимир Путин?

По последни данни украинският Северодонецк е паднал. Какво възнамерява сега президентът Владимир Путин по отношение на бойните действия в Украйна и относно политиката си спрямо САЩ,...

От друг ъгъл: Скопският инат срещу България и ЕС

Инатът на македонските власти, а не България блокира пътя на Скопие към ЕС. Това коментираха историци след срещата на върха в Брюксел.     Дипломати смятат, че...

Вижте още