Слух! Премиерът, баща му и депутати от ПП си присвояват част от морето?

Най-четени

Политическото заклинание: ГЕРБ е на Бойко Борисов и обратно

Росен Плевнелиев, по-известен напоследък като романтичен герой от студиото на Гала и мъж на жена си, обяснил пред БТВ,...

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали катастрофално. То се самосвали, защото продължи да живее в сферата на...

„Слушай ме внимателно!“: Какво си казаха Макрон и Путин 4 дни преди войната

Дни преди началото на войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон води напрегнат телефонен разговор с руския си колега...

Членове на „Кръга Корал“ са поискали от МОСВ да обяви морето пред плаж Корал за защитена територия, за да може премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и техните приятели карат необезпокоявани от никого сърф и кайт.

 

Премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и депутатът от ПП Мирослава Петрова са си уредили Министерство на екологията да обяви морето пред плаж Корал за защитена територия, алармираха пред Еко Новини рибарски организации от региона.

 

Всички те са членове на „Кръга Корал“, който е поискал това от МОСВ. Основната дейност на коралците е да осигури дивото и безплатно къмпингуване на група хора на брега на морето. Повечето са софиянци и „граждански активисти“. От две десетилетия тези хора са окупирали плажа близо до Лозенец, който е публична държавна собственост. Там са си определили собствени правила и шумно се противопоставят на всяка институция, която иска да вкара ред в това самоуправство.

 

На Корал външни лица не се допускат, само членове и симпатизанти на неформалното сдружение „Да запазим Корал“, който са наслагали каравани, кемпери и палатки. Имат заведение, сърф и кайт училища.

Най-активни са семейство Петкови, баща и син. Още докато беше министър на икономиката Кирил Петков искаше да прокара процедура, чрез която морето пред плажа Корал да бъде обявено, от Министерство на околната среда и водите, за защитена територия.

 

Съгласно Закона за защитените територии това са земи, гори и водни площи, в които има особено ценни растителни и животински видове. И които се нуждаят от опазване, защото са природна ценност. След обявяване на тази защитена водна площ, там ще бъде забранен риболовът, преминаването на рибарски лодки, моторни корабчета за разходки и други човешки дейности.

С какво морето пред плаж Корал е по-особено от това пред Алепу, Селистар или Харманите в Созопол. И какви специални видове ще се опазват там?

В предложението, което от „Да запазим Корал“ правят до Министерство на екологията е описано, че ще опазват делфини, карагьоз, есетрови и други риби. Все морски обитатели, които ги има от Дуранкулак до Резово, пред всеки плаж. Тоест няма никакви достоверни научни данни, че тези видове трябва за се опазват точно в акваторията на плаж Корал.

 

Истината е друга.

На Корал, премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и техните приятели карат сърф и кайт. По тази причина не искат някакви си рибари и туристи да се мотаят в тяхното море. Затова министърът на околната среда и водите Борислав Сандов се е разбързал и е разпоредил на РИОСВ Бургас веднага да обявят морето пред плажа Корал за защитена територия.

В изпълнение на заповедта на вицепремиера по климата Сандов, директорътъъ на РИОСВ Бургас свиква на 15 юни 2022г. комисия, която да приеме предложението за обявяване на морската територия пред плажа Корал за защитена.

 

Проблемът е, че тези действия на министър Борислав Сандов са грубо нарушение на чл. 37 от Закон за защитените територии, където много ясно е оказана процедурата, по която трябва да стане това. Задължително е първо да се проведат публични обществени обсъждания. В тях да участват местните власти, обществени и екологични организации, областни управители, министерства и ведомства. Мнение трябва да дадат и представители на научната и академична общност, биолози и експерти.

 

Друг проблем, който се заобикаля от Министерство на екологията е, че в регистрите на Агенцията по геодезия и картография, плаж с наименованието Корал не съществува. Има местност „Лозенец-Кумкашла“. За да се впише Корал, трябва промяна, тоест нови карти и скици.

Нищо от това не е направено. Бърза се, за да се изпълни висшестоящо разпореждане, без да са спазени законовите изисквания.

Българско Черноморие силно се нуждае от опазване и правила, които да го съхранят за стотици години напред. Но да се приватизира част от крайбрежието чрез политически натиск е неприемливо и прекалено много напомня на събития от близкото минало.

 

Източник: „Епицентър“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Политическото заклинание: ГЕРБ е на Бойко Борисов и обратно

Росен Плевнелиев, по-известен напоследък като романтичен герой от студиото на Гала и мъж на жена си, обяснил пред БТВ,...

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали катастрофално. То се самосвали, защото продължи да живее в сферата на фантазията, на революционен авангард, който...

„Слушай ме внимателно!“: Какво си казаха Макрон и Путин 4 дни преди войната

Дни преди началото на войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон води напрегнат телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Подробностите за него...

Стратегическите цели са изпълнени: Какви ще са следващите стъпки на Владимир Путин?

По последни данни украинският Северодонецк е паднал. Какво възнамерява сега президентът Владимир Путин по отношение на бойните действия в Украйна и относно политиката си спрямо САЩ,...

От друг ъгъл: Скопският инат срещу България и ЕС

Инатът на македонските власти, а не България блокира пътя на Скопие към ЕС. Това коментираха историци след срещата на върха в Брюксел.     Дипломати смятат, че...

Вижте още