В ход психология и лингвистика: Лъжат ли Радостин Василев и Тошко Йорданов?

Най-четени

Политическото заклинание: ГЕРБ е на Бойко Борисов и обратно

Росен Плевнелиев, по-известен напоследък като романтичен герой от студиото на Гала и мъж на жена си, обяснил пред БТВ,...

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали катастрофално. То се самосвали, защото продължи да живее в сферата на...

„Слушай ме внимателно!“: Какво си казаха Макрон и Путин 4 дни преди войната

Дни преди началото на войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон води напрегнат телефонен разговор с руския си колега...

И двамата са изрекли неистини, заключават специалистите 

 

Нито едната, нито другата страна казаха на 100 процента мотивите да се стигне до раздора в „Има такъв народ“. Неистини са били изречени и на двете пресконференции – и на спортния министър Радостин Василев, и на зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов.

 

 

Това са изводите, направени след анализ от криминалния психолог Тодор Тодоров и Христина Шушков – криминален лингвист. В студиото на „Тази неделя“ по Би Ти Ви те коментираха поведението на Василев и Йорданов в деня, в който заедно със спортния министър се отцепиха първите депутати на Слави Трифонов. Тогава пръв брифинг даде Радостин Василев, последван от Тошко Йорданов.

Според експертите поведението на Радостин Василев е било преекспонирано в посока на драматизъм, за да придаде повече достоверност на думите си. Когато някой използва често думите „винаги“ или „никога“, това е израз на недостоверност почти винаги, коментира обаче криминалният психолог. Думите му потвърди и лингвистката Христина Шушков.

 

 

Със стискането на устните си пък Василев показвал, че прикрива информация.

Двамата коментираха, че по-скоро Радостин Василев наистина е чул от Тошко Йорданов репликата, че го праща Дългия – Слави Трифонов, за да му предаде да не закача Александър Сталийски. Когато се използва пряка реч, най-вероятно е съвкупност от няколко контекста, събрани от Василев. По-скоро я е чул, каза Тодор Тодоров.

Според него обаче поведението на спортния министър издавало, че той е правил компромиси, преди на въпросната пресконференция да обяви, че моралният му праг е достигнат.

По повод репликата на Василев „Задкулисието дойде при нас“ анализът на Христина Шушков е:  Интересно съчетание – обикновено хора, които имат общо със задкулисието, биха сложили тези думи толкова близо в едно изречение.

 

 

Според криминалната лингвистка Василев е човек, който може да манипулира.

Шушков коментира и категоричното отричане от страна на Тошко Йорданов, че е ходил от името на Слави Трифонов при Радостин Василев заради Сталийски – думите „абсолютна лъжа“ са знак за чувствителност в едно изказване.

Снимка: БГНЕС

Според Тодор Тодоров Тошко Йорданов лъже, казвайки, че е щастлив от напускането на колегите си. Затова прехапвал устни – това показвало, че не казва истината.

Заместникът на Слави Трифонов е спестил истината и е внимавал да не каже на публиката нещата в истинския им вид, показвал анализът на експертите.

 

 

А по повод депутатката от ИТН Христина Иванова, чийто запис от разговор с Радостин Василев бе пуснат от Тошко Йорданов на брифинга, психологът коментира, че тази жена изглежда като човек, към когото заплахите не са спирали. Те обаче можели да идват и от съпартийците й, защото и в поведението на Тошко Йорданов се виждало доминантност и натиск.

 

През годините е имало единични случаи политици да сядат на дектор на лъжата. При предизборна кампания за евродепутати като тест за наемане на работа. Проверявало се за принадлежност към Държавна сигурност.

 

 

Има използване на детектор на лъжата и като пиар акции. Политиците често говорели за този тест, но рядко го правили.

 

При теста за лоялност се задавали въпроси като например дали си правил злоупотреби на предишното си работно място. С полиграф може да се изследва само конкретни действия, не намерения и лоялност, обясни Тодоров.

 

Източник: БТВ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Политическото заклинание: ГЕРБ е на Бойко Борисов и обратно

Росен Плевнелиев, по-известен напоследък като романтичен герой от студиото на Гала и мъж на жена си, обяснил пред БТВ,...

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали катастрофално. То се самосвали, защото продължи да живее в сферата на фантазията, на революционен авангард, който...

„Слушай ме внимателно!“: Какво си казаха Макрон и Путин 4 дни преди войната

Дни преди началото на войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон води напрегнат телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Подробностите за него...

Стратегическите цели са изпълнени: Какви ще са следващите стъпки на Владимир Путин?

По последни данни украинският Северодонецк е паднал. Какво възнамерява сега президентът Владимир Путин по отношение на бойните действия в Украйна и относно политиката си спрямо САЩ,...

От друг ъгъл: Скопският инат срещу България и ЕС

Инатът на македонските власти, а не България блокира пътя на Скопие към ЕС. Това коментираха историци след срещата на върха в Брюксел.     Дипломати смятат, че...

Вижте още